Portabello i Italiens färger + vintips

fredag 30 november 2018




Jag har skåpen fyllda med torkad svamp men kunde ändå inte motstå frestelsen när blicken fastnade på de här fina portabellosvamparna i butiken. Deras smak framträder bäst när de fylls med grönsaker, örter och mozzarella. Glöm inte att droppa på lite härlig örtolja efter ugnsmomentet. Ett tips när du väljer ut dina svampar: ytan ska vara så slät och hel som möjligt och  svampen bör kännas fast och fin … inte mjuk. Svamparna kan naturligtvis fyllas med allt mellan himmel och jord och passar bra som en liten tapas-/antipastirätt eller som en helt vegetarisk lunch/middag. 


Till 4 portabellosvampar/stora champinjoner behövs:

8-10 körsbärstomater, skurna i mindre bitar
1 kvist rosmarin, finhackad
4 stora salviablad, rivna i bitar
1 stor vitlöksklyfta, pressad
(1 tsk chilipasta/finhackad färsk chili)
1 handfull spenat
svartpeppar
salt
extra virgin rapsolja/olivolja
1 stor mozzarellaboll/5-6 små bollar/riven mozzarella
1 tsk misopasta utrörd i lite varmt vatten/soja

örtolja/persiljeolja

rökt flingsalt (Maldon)

1. Blanda tomat, örter, vitlök, chili, spenat och peppar med misovattnet eller sojan. Sätt till lite olja och eventuellt lite salt.

2. Avlägsna foten på svamparna (släng dem inte utan använd i fyllningen eller t.ex. i en soppa) och ställ dem med hattsidan nedåt på en plåt. Salta och peppra. Fyll dem med tomatblandningen. Jag skar små mozzarellabollar i skivor och blandade ner men godast blir det med rikligt med riven mozzarella/annan ost utanpå.

3. Ställ in i 200-225 graders ugn i ca 10 minuter.

4. Ta ut svamparna och fördela örtoljan över dem. Strö över lite flingsalt och peppar.



Jag serverade ugnsrostade små lila morötter till för att jag plötsligt kom ihåg att de fortfarande låg i grönsakslandet oupptagna. De fick sig också en omgång persiljeolja när de kom ut ur ugnen.

Detta italienska rödvin passar utmärkt till de flesta grönsaksrätter med mycket smak. Till grillat kött lämpar det sig också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar