Kikärtspastagratänger att frysa in

tisdag 27 november 2018



Jag älskar kikärtspasta i alla skepnader. Tervens (ett finskt företag)  har åstadkommit en fantastisk glutenfri produkt,  som är gjord på proteinrika kikärter. Den finns i några olika smaksättningar; min favorit är förstås chilivarianten. Den här typen av mat lönar det sig att göra en stor sats av och djupfrysa i lämpliga portioner. Redan ganska små barn kan ju använda mikron för att snabbt värma en portion hälsosam proteinrik mat. Köttet kan du ersätta med kyckling eller fisk, men också lämna bort helt och hållet och i stället utöka grönsaksmängden om du vill ha gratängen vegetarisk. En rätt som du egentligen inte behöver något recept till, men här kommer nu min variant som vägledare.

Till ca 5 st 1 liters formar:
2 paket Tervens makaroni eller fusilli, valbar smak

drygt 800 g köttfärs
1 squash
3 stora gula lökar
1-2 (spets)paprikor
4 stora vitlöksklyftor
(2 torkade mortlade chilin)
svartpeppar
2 köttbuljongtärningar
2 msk tomatpuré
1 burk körsbärstomater
1-2 msk soja
ca 2 dl vatten
1-2 msk torkad blandad örtkrydda
2 dl (chili havre)grädde
ca 5-6 dl riven ost

Äggstanning: 3 ägg + 2 dl (lök havre)grädde + 1 dl vatten; kan behövas mer vätska


Skär grönsakerna i mindre bitar och bryn dem och köttfärsen i lite olja i stekpannan. Blanda ner kryddorna, buljongtärningarna, tomaterna och vattnet och låt puttra i 10-15 minuter. Häll i grädden och mera vatten om du tycker det behövs. Såsen får vara ganska lös. Koka pastan medan såsen puttrar.


Fördela den kokta pastan i formarna. Häll på såsen och blanda eventuellt lite. Ställ in formarna i 175 grader vam ugn i 10 minuter. 
Blanda samman äggen, grädden och vattnet och häll blandningen på gratängerna. Strö den rivna osten över och låt stå i ugnen ytterligare 10-15 minuter.
 Om gratängerna torkar för mycket sätter du till mer vätska.



Låt gratängerna kallna (helst så snabbt som möjligt, t.ex. utomhus) helt och hållet innan du djupfryser dem.

Här ger jag länkarna till två övriga goda recept där jag använt mig av Tervens kikärtspasta:


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar