Asiatiska musslor & knaprig gös

söndag 5 november 2017Musselsäsongen har kommit i gång så nu gäller det för alla musselfans att njuta av de goda och billiga blåmusslorna. Tidigare tillredde jag dem alltid à la marinière, dvs. på det klassiska franska sättet med vitt vin, lök, vitlök, persilja, timjan och ibland lite grädde också. För tillfället vill jag ha lite mer hetta i såsen så det brukar ingå antingen gul, grön eller röd currypasta, lök, chili, lime, kokosmjölk och fisksås. Bra med mycket kryddor för att klara sig helskinnad från vinterns sjukdomar.

Asiatiska musslor:
1 nät med färska musslor (ca 1 kg)
2-3 msk röd currypasta
matolja
1/2 fänkål
1 citrongräs, utbankat
2 vårlökar + 1 till dekoration
2-3 msk fisksås
1 burk kokosmjölk
1/2 lime, saften
1 röd chili + 1 till dekoration
1 msk muscovadosocker

1. Skölj och putsa musslorna och släng sådana som inte stänger sig då du knackar dem lätt mot bordet. De klarar sig inte länge i rumstemperatur så tillred dem så fort som möjligt när du tagit fram dem. Jag brukar tillreda dem samma dag som jag har köpt dem för att vara på säkra sidan.

2. Fräs curryn i matoljan ett par minuter så avger den mera smak. Blanda ner citrongräset, vårlöken och fänkålen i bitar och fräs vidare i några minuter. Finfördela chilin och blanda ner den. Sätt till kokosmjölk, limesaft, fisksås (1 msk till att börja med) och socker och koka i några minuter. Avsmaka och lägg till mer fisksås om det behövs.

3. Häll i musslorna, skaka kastrullen och täck med lock. Låt koka ca 5 minuter och skaka kastrullen några gånger under tiden. Kolla att musslorna öppnat sig. Då är de färdiga. De blir sega om du kokar dem för länge. Jag lät musslorna stå kvar i den goda såsen medan jag stekte gösfiléerna. Släng alla musslor som vägrat öppna sig.

Stekta gösfiléer:
2 filéer med skinn
havssalt
smör till stekning

Jag saltade filéerna med grovt havssalt på båda sidorna och lät dem stå i ca 10 minuter. Sedan putsade jag noggrant bort alla saltkorn. Det går bra att använda fint havssalt också. Torka av saltet i vilket fall som helst. Det viktiga är att du steker skinnsidan först i het panna så det blir krispigt och gott. Det tar ca 2-3 minuter. Sedan vänder du filéerna och steker andra sidan i 1-2 minuter. Klart.


Kommentar: Såsen är naturligtvis stark och fylld med goda asiatiska smaker. Genom att utesluta chilin och minska på mängden curry blir den mildare. Duka med gaffel, kniv och sked. Såsen är som en soppa så här behövs skeden. Musslorna äts direkt från skalhalvan. Ha servetten redo för lite klottigt är det, men så gudomligt gott!

Ett  liknande musselrecept finns här:
http://forreliini.blogspot.fi/2017/02/kokoscurrymusslor.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar