Lindblomste

måndag 31 juli 2017


I södra Finland har parklindarna redan delvis blommat färdigt, men de inhemska småbladiga skogslindarna (tilia cordata) blommar för fullt just nu. De sprider en förförisk doft omkring Landebistro och i luften är det världens surr när bin och övriga insekter samlar nektar. Skynda dig att plocka lindblommor för säsongen är kort. Man skall nämligen inte längre plocka blommorna när kronbladen fallit av.


Plocka blommorna med skyddsbladen och torka dem på en mörk och luftig plats. Då behåller de bättre sin fina färg. Torkningstiden är ca två veckor och ju längre torkningen framskrider desto intensivare och honungsstarkare blir doften. Förvara de torkade blommorna i en papperspåse så blir de inte fuktiga.



I Frankrike heter lindblomsteet tisane och det används för att dämpa nervositet och hjälpa till vid insomnandet. Följaktligen avnjuter många fransmän en kopp lindblomste på kvällen innan läggdags. Tisane görs såsom te; ca en tsk torkade lindblommor och två deciliter kokande vatten. Låt teet dra i ca 10 minuter och smaksätt med en kvalitetshonung om du vill. Tisane används också mot förkylning och feber i Frankrike och Tyskland. Drick det med måtta, för det anses ha medicinsk inverkan. Undvik tisane om du lider av hjärtsjukdomar eller är gravid. Gamla franska damer brukar dricka en kopp lindblomste nästan varje kväll, så jag tror inte det är väldigt hälsovådligt.




Jag var ute i lite för god tid, linden blommade inte ännu när jag fotade de här bilderna. De fick nu komma med i varje fall, för jag tyckte de blev så vackra! På de två följande blommar linden för fullt. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar