Halloumi, aubergine, sumac, pistaschnötter & grillspett

söndag 9 juli 2017 Var på din vakt för smakerna i denna vackra sallad är rent ut sagt från himmelriket! Sumac är en syrlig krydda som används i mat från mellanöstern. Plantan växer i Medelhavsländerna. Den ger nästan samma syrlighet som citron. Pulvret som mals från växtens torkade frukter har en vacker röd färg och kan användas till det mesta. Om du inte har sumac så kan du använda rivet skal från lime eller citron. 

Ingredienser:
1 aubergine
250 g halloumi-ost
olivolja
1tsk citronsaft
1/4-1/2 tsk sumac
 myntablad
2 msk hackade pistaschnötter
2 msk granatäpplekärnor

1. Vispa samman 2 msk olivolja, citronsaft och sumac i en skål.
2. Skär auberginen i tunna skivor och stek dem i olivolja på vardera sidan tills de får färg. Det tar 4-5 minuter. Du kan också grilla dem.
3.  Torka halloumin torr. Skär den i åtta skivor och stek dem i 1 tsk olja på vardera sidan på medelhög värme tills de är guldbruna. Det tar 4-6 minuter. Halloumin kan du också grilla.
4. Placera de stekta aubergine- och halloumiskivorna på ett stort serveringsfat och ringla över olivoljeblandningen. Dekorera med pistasch, granatäpplekärnor och mynta. Lika god både kall och ljummen.


 Jag grillade kyckling- och grönsaksspett till den härliga salladen. Jag hade 600 g kycklingfilé och  gjorde en marinad på 1/2 dl (knappt) soja, 2 msk misopasta, 4 msk mirin och 1/2 tsk pimentón. Kycklingbitarna och grönsakerna fick marinera ca 30 minuter. Sedan fick de svettas på grillen tills de verkade färdiga och så penslade jag ännu på av marinaden. Saftigt och gott!
Detta fräscha bubblande rosévin var en positiv smakupplevelse. Frizzante betyder ju att det är lite bubbligt och det passar enormt bra till asiatisk mat eller övrig mat med mycket kryddor. Det är som gjort för en varm sommardag på terrassen eller picknicken. Det är ett torrt vin med en söt doft av hallon och smultron.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar