Superenkla squashbiffar, hjortconfit, svampsås & vintips

måndag 26 augusti 2019



En lite festligare sensommarmiddag för två blev det för någon vecka sedan lite ex tempore. Det enda jag hade planerat var att göra konfiterat hjortlår, som måste påbörjas 2-3 dagar innan det ska avnjutas, men det är faktiskt mödan värt att vänta så länge på det mjuka och perfekta köttet. Såsen fick bli en svampsås, gjord på torkad Karl Johan, svart trumpetsvamp och en god rödvinsfond som jag hade djupfryst tidigare. Superenkla och goda squashbiffar gjorda på rismjöl var det perfekta tillbehöret. Gissa om vi smorde kråset!



Squashbiffar (6 st biffar):
1 stor eller 2 små squash
1 msk psyllium/husk
1/2 dl rismjöl
1 dl dill
1 vitlöksklyfta
salt
svartpeppar

1. Riv squashen grovt, krama ur vätskan ordentligt med händerna. Lägg den rivna squashen i en bunke och blanda ner psyllium, rismjöl, dill, salt, peppar och riven vitlök. Blanda ordentligt tills det blir en lite blöt smet.
2. Forma till 6 st biffar, 1/2 - 1 cm tjocka. Låt dem vila några minuter på en tallrik. Stek dem på medelvärme i smör/smöroljeblandning i några minuter på varje sida tills de har fin färg.







God svampsås:
2 dl torkad svamp: Karl Johan och lite svart trumpet
1 stor gul (sommar)lök
1 stor vitlöksklyfta
25 g smör
salt och peppar

2-3 dl rödvinsbuljong, hemmagjord eller demi-glace/köpt fond
1-2 dl svampspad
2 tsk chilisalt
1 tsk torkad rosmarin
2 tsk soja
ca 3 msk Maizena redning (brun)
ca 1,5 dl (havre)grädde

1. Lägg den torkade svampen i blöt i ljummet vatten i ca 10 minuter. Hacka lök och vitlök.
2. Stek den blötlagda svampen i smör och lägg till löken mot slutet. Spara vattnet från den blötlagda svampen.
3. Koka upp rödvinsbuljongen och svampspadet och lägg i den stekta svampen. Krydda med chilisalt, soja och rosmarin. Låt koka sakta i några minuter och red sedan med Maizena och häll i grädden. Låt koka ännu några minuter. Avsmaka.









En av våra favoriter bland rödvin är Briego från Spanien. Druvan är Tempranillo och smaken är mjuk och fyllig. Eftersmaken är också lång och sammetslen. Ett prisvärt vin till kött och vilt i synnerhet. Finns på Alko och kostar ca 14 euro.



Dagen därpå åt vi resten av hjortlåret med den goda svampsåsen men squashbiffarna hade vi mumsat i oss till lunchen så jag satte in en plåt med potatishalvor i ugnen. Jag kryddade dem med färska örter, salt och peppar och hällde över lite av min goda ekologiska rapsolja, kryddad med backtimjan (från Öland). Jag skar också itu en stor vitlök med många klyftor och lät halvorna åka med in i ugnen. Jag hällde lite olja på dem. Gott att pressa det mjuka innanmätet på potatisen och köttet. Värt att testa!






Briegon hade vi druckit upp föregående kväll så nu öppnade vi en Confidencial Reserva 2014. Jag hade försått att det fylliga och fruktiga vinet skulle matcha både vilt och svamp mycket bra. Och det stämde. Vinet har en lite pepprig eftersmak, som dröjer kvar en stund. En angenäm bekantskap som finns hos Alko och kostar 13 euro. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar