Blomkål under grönsakstäcke

tisdag 6 augusti 2019




Blomkålen är ganska mild i smaken och behöver piffas upp för att bli riktigt härlig. Här har den fått sällskap av en grönsaksröra där vitlök, lök och tomat utgör grunden. Du kan variera röran beroende på vad du har hemma. Strö rikligt med riven ost över och gratinera blomkålen i ugnen. Dekorera sedan rätten med lite ätbara blommor så blir den också en fröjd för ögat. Jag serverade den som tillbehör till ugnsbakade, vitlöksspäckade kycklingfiléer men den är också perfekt som en vegetarisk huvudrätt.

Ingredienser:
2 stora blomkålshuvuden

Grönsaksröran:
4 vitlöksklyftor
2 gula lökar
1 stor purjolök
100 g palsternacka
150 g rotselleri
(300 g färska champinjoner/annan svamp)
3 msk smör
2 burkar krossade tomater
2 tsk örtsalt
svartpeppar
2 grönsaksbuljongtärningar eller fond
2 msk tomatpuré
2 tsk franska örter/basilika
2 msk rosmarin
4 dl riven ost

1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Koka blomkålen i 10 minuter i saltat vatten. Häll av vattnet.
3. Skala och finhacka vitlök och lök. Ansa purjolöken och skär den i tunna ringar. Skala palsternacka och rotselleri och riv på rivjärnets grövsta del. Putsa och skiva champinjonerna.
4. Låt smöret få färg i tjockbottnad kastrull. Låt vitlök, lök och purjolök steka mjuka men inte bruna.
5. Tillsätt palsternacka och rotselleri och låt det steka med ca 5 minuter.
6. Blanda ner svamp och tomater, krydda och låt röran puttra samman i ca 10 minuter.
7. Lägg de knappt kokta blomkålshuvudena på ett gratängfat, häll över grönsaksröran och strö över den rivna osten. Gratinera i ugn i 10 minuter.












Inga kommentarer:

Skicka en kommentar