Gudomlig ugnsfisk på spanskt vis

söndag 30 juni 2019



Jag fick tag på guldbraxen (dorada) för någon vecka sedan och ville ugnsbaka dem med en god sås till. Efter lite googlande fick jag syn på den här otroligt enkla men bästa såsen ever som består av olivolja, vitlök och pimentón (spansk rökt paprikapulver). Jag har gjort den till all möjlig fisk och den är alltid lika underbar.




Det kan vara svårt att få tag på guldbraxen, men braxen, sik eller gös går precis lika bra. 

Så här gjorde jag:
1. Jag rensade och fjällade två st guldbraxen (du kan be fiksmästaren göra det i butiken) och skar snitt i skinnet. Jag saltade fiskarna både in - och utvändigt och vitpepprade dem. Sedan hällde jag ett par dl vitt vin över dem och satte in formen i 180 gradig ugn. När vinet i formen började koka lät jag fiskarna stå inne i ca 15 minuter. Jag öste fiskarna med vinet en gång när de stod inne och sedan en gång till när jag tog ut dem.

2. Under tiden fisken var i ugnen grovhackade jag vitlök och fräste den i ganska mycket olivolja (ca 2 dl) på medelvärme. Var försiktig så den inte blir för mörk för då är den inte god. När löken var klar tillsatte jag en rågad tsk pimentón i den heta oljan. Jag rörde om och fick till stånd en gudomlig doft och så var såsen klar.

3. Såsen hällde jag över fisken när jag tog ut den ur ugnen. Det behövs ett gott bröd att suga upp all sås med. Jag serverade också nypotatis och sparris till. Den bästa fisken vi ätit på ett tag!













Jag gjorde en lite annan version med två hela sikar. Jag saltade och pepprade som ovan men bredde också på ett lager av min chilisylt.
Sedan gjorde jag samma vitlöksolja med pimentón och hällde på när fisken var klar. Inte illa den versionen heller!






Misogrillad squash och aubergine

onsdag 26 juni 2019



Om du gillar att grilla så tycker jag du ska göra lite grillade grönsaker nästa gång du tänder grillen. Superenkelt: det är bara att halvera grönsakerna, grilla dem mjuka och pensla på den goda misoblandningen. Faktiskt drömgott till vad som helst!

2 - 4 portioner:
300 g aubergine
300 g squash
1/2 msk olivolja
25 g misopasta
(hackad röd chili)
1 msk citronsaft
1 msk honung
salt
svartpeppar

Till servering:
1/2 dl mynta
1/2 dl koriander

Halvera grönsakerna på längden. Pensla snittytorna med olja och grilla i 15 minuter tills de är nästan mjuka. Vänd dem en gång.
Blanda misopasta, (chili), citronsaft och honung och pensla på snittytorna, grilla vidare i 5 minuter tills ytan är glaserad.
Krydda med salt (misopastan är mycket salt så eventuellt behövs det inget extra salt) och peppar och servera med koriander och mynta.










Grillad ananas med mascarponemousse

måndag 24 juni 2019




Ananasen blir lite lyxigare när den snabbgrillas och lite krossad svartpeppar strös över. En mascarponemousse rör du snabbt ihop av mascarpone, lite grädde och florsocker eller honung/lönnsirap. Receptet är ur K-butikens lilla häfte. Mina ändringar inom parentes.

4 portioner:
1 färsk ananas
4 (8) stötta svartpepparkorn

Mascarponemousse:
1/2 vaniljstång (vaniljextrakt)
1 dl grädde (osmaksatt yoghurt)
250 g mascarponeost
1 dl florsocker (1/2 dl florsocker + lönnsirap)
1/4 kruka citronmeliss (mynta)

1. Rosta pepparkornen snabbt i het och torr panna. Stöt dem fint i en mortel.
2. Dela den halva vaniljstången på längden. Skrapa ur vaniljfröna.
3 Vispa grädden löst.
4. Lägg mascarpone, florsocker och vaniljfrön i en skål och blanda om ordentligt. Tunna ut mascarponemassan med vispgrädden. Ställ moussen kallt för att få smak.
5. Dela den oskalade ananasen i fyra delar på längden och skär bort den hårda stocken i mitten.
6. Grilla på maximieffekt 2-3 minuter per sida eller tills ananasklyftorna har fått fin färg på ytan.
7. Lägg upp ananasklyftorna på ett serveringsfat. Strö över malen peppar och hela blad av citronmeliss. Servera med mascarponemoussen. Garnera gärna med några söta körsbär för de matchar mascarponemoussen perfekt.






Underbar dillpesto till midsommarbordet

tisdag 18 juni 2019



Snabbt som attan blandar du ihop den här förföriskt goda dillpeston. Den är oslagbar till nypotatisen och den rökta fisken. Den kan med fördel blandas ner i en skaldjurspasta eller användas som salladsdressing. Receptet kommer från tidningen "Yhteishyvä".

Ingredienser till ca 3 dl färdig pesto:
1 knippe dill (ca 60g)
2 vitlöksklyftor
1 dl parmesanost
1 dl skalad mandel (jag använde flagad mandel)
2 dl raps- eller olivolja (jag tog lite mer)
salt och svartpeppar

Hacka dillen. Skala och hacka vitlöken. Riv osten.
Kör mandeln till mos i blender eller med mixerstav. Sätt till dillen, vitlöken och osten. Mixa en kort stund. Sätt till oljan och låt blendern gå tills allt är jämnt blandat.
Smaksätt med salt och peppar.

GLAD MIDSOMMAR!









Rabarbermarmelad med timjan och valnötter

söndag 16 juni 2019




En vansinnigt god marmelad eller curd att bre på en skiva rostat bröd. Oslagbart! Jag kan också tänka mig att använda den som fyllning i en tårta. Det är smöret som blandas ner mot slutet som ger den fantastiska smaken. Receptet kommer från TV-programmet "Sommar med Ernst", alltså är det Ernst Kirchsteiger som är upphovsmannen. På bilden dubbel sats, men receptet ger bara 2 burkar.

Till 2 medelstora burkar behöver du:
500 g rabarber
1 dl valnötter
några kvistar timjan
500 g syltsocker
100 g smör

Skär rabarbern tunt, lägg ner den i en kastrull tillsammans med valnötter, som du krossar med händerna, timjan och syltsocker. Koka marmeladen tät i ca 15-20 minuter och blanda sedan ner smöret  och rör om tills det smälter. Häll i steriliserade burkar och förvara kallt.









Rödbetshummus utan tahini

tisdag 11 juni 2019



Hummus kan med fördel göras på kokta grönsaker. Den andra huvudingrediensen är kikärter och sedan kan man variera med att tillsätta olika nötter och kryddor. Den här vackra lila rödbetshummusen innehåller heller ingen tahini (sesampasta) utan bara solroskärnor, olja, citron och vitlök. Den passar som fyllning i pitabröd eller till hamburgare. Den är också utmärkt att dippa bröd och råa grönsaker i. Receptet kommer från "Linneas skafferi".

Ingredienser:
1 dl solroskärnor
1-2 vitlöksklyftor
3-4 msk olja (kan behövas mer)
2 stora, kokta rödbetor
200 g kokta kikärter
saft från 1/2 citron
salt

Lägg solroskärnor, vitlök och olja i en matberedare och mixa solroskärnorna helt sönder. Tillsätt mera olja, rödbetorna och kikärterna. Fortsätt mixa tills du har en slät massa. Smaka av med citronsaft och salt. Låt stå svalt till serveringen.

Om du tycker om röror av olika slag kan du kasta ett öga på dessa:










Mickes potatis- och kikärtsbiffar

onsdag 5 juni 2019



 Den åländske kocken Michael Björklund konstaterar att kikärter är på gränsen till lyxigt goda, men att de är en underskattad råvara. Jag instämmer fullständigt. Dessutom har de den förmåga att binda vätska, vilket gör att biffarna är superenkla att steka.
Receptet finns i kokboken "Mickes vilda".

Till ca 14 st biffar behöver du:
400 g kikärter
400 g potatis
2 vitlöksklyftor (jag använde 3)
1/2 dl hackad persilja
1 ägg
1/2 dl maizenamjöl
salt och svartpeppar
smör till stekning

Låt kikärterna ligga i blöt i minst åtta timmar i rikligt med vatten. Häll av vattnet och lägg kikärterna i en stor kastrull. Täck med vatten och koka dem mjuka i 30-45 minuter. Häll bort kokvattnet. Om du använder kikärter på burk behöver de naturligtvis inte blötläggas och kokas. (Jag rekommenderar dock att koka dem själv...det är ganska stor skillnad i smaken.)
Koka potatisen. Hacka vitlök och persilja. Mixa kikärter, potatis och vitlök i en matberedare. Tillsätt ägg och maizenamjöl. Mixa till en slät massa. Tillsätt persilja och smaka av med salt och peppar. Forma biffarna till den storlek du önskar och stek dem i smör i en stekpanna. Jag stekte mina ca 3-4 min/sida. De blev otroligt goda; knapriga på ytan och mjuka inuti.

Tidigare recept som innehåller kikärter hittar du under etiketten "kikärter".