KASTANJEGRYTA

måndag 13 mars 2017

Det är rätt så många år sen jag gjorde den här goda grytan för första gången. Namnet är lite missvisande för det är egentligen Hirams kyckling-kastanjegryta det gäller. Grytan är väldigt god men lite tidskrävande om man använder färska kastanjer. De måste nämligen först kokas och sedan skalas. Men man kan använda hälften av en liten burk kastanjepuré eller konserverade kastanjer i stället om man inte får tag på färska. Hösten är den bästa tiden för kastanjer så köper man dem nu bör man kolla att de inte är dåliga inuti när man skalar dem. Skär ett kryss i toppen förrän du kokar dem och massera dem hårt så går det lättare att skala efter kokningen.


Ingredienser:
20-25 kastanjer
20-25 smålökar/steklökar
vatten
salt

1 stor eller 2 mindre kycklingar
2-3 msk smör
salt
vitpeppar
1-2 msk vetemjöl
4 dl hönsbuljong
2 msk tomatpuré
2 krossade vitlöksklyftor
1/2 - 1 tsk timjan
2-3 dl vispgrädde
(1 msk sherry)

1. Koka kastanjerna i saltat vatten i 20-30 minuter och skala dem.  Det bruna innerskalet måste bort ordentligt. Koka också smålökarna med skalet på i saltat vatten tills de är mjuka. Låt dem rinna av och svalna och skala dem.
2. Bryn den styckade kycklingen i smör. Krydda med salt och peppar. Flytta bitarna till en gryta. I samma smör fräser man mjölet och späder med buljongen. Lägg till tomatpuré, krossad vitlök och timjan.
3. Häll buljongblandningen över kycklingbitarna och låt sjuda under lock i ca 40 minuter. Efter halva tiden tillsätts kastanjerna och lökarna. Späd då och då med grädde.
4. Kontrollera att kycklingbitarna är färdiga, smaka av med salt och peppar och eventuellt 1 msk sherry.
5. Servera t.ex. med haricots verts och gott bröd. Jag serverade kokt pressad potatis och snabbwokade squashspiraler till. Vi drack torrt mousserande vin till men vitt vin eller rosévin passar också bra. Om du väljer rött vin så är kanske en Pinot noir bäst; vinet får inte vara för kraftigt eftersom kycklingen är ganska mild i smaken.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar