OXFILÉ FYLLD MED PESTO, PARMESAN, PARMASKINKA & SVAMP

onsdag 30 november 2016Genom att skära upp en jämntjock filébit, fylla den och rulla ihop och helsteka i ugn blir smakerna jämnt fördelade i köttet och slutresultatet blir dessutom mycket vackert och delikat då du skär rullen i bitar. Ursprungligen kommer receptet från Allt om Mat. Man kan naturligtvis fylla rullen med sina egna favoriter...allt är möjligt! Lycka till...det är inte så svårt som det verkar!


Ingredienser för 4 personer:

700 g oxfilé, mittbit
2 krm svartpeppar
50 g parmaskinka, lövtunna skivor
0,5 dl pesto
1 dl parmesanost, nyriven
(torkad,blötlagd och stekt Karl Johan svamp)
1 tsk salt
1 msk smör till stekning

Avlägsna hinnorna från filén. Skär ett längsgående snitt på filén med en vass kockkniv med långt knivblad och vik ut köttet efter hand. Se till att köttplattan blir ca 1 1/2 cm tjock. Skär med små kontrollerade rörelser. När det hela är klart ska du ha en köttplatta som mäter ca 22 x 22 cm. Jag hade en filébit som vägde ca 1 kg så min blev lite större och inte så jämn eftersom biten var lite ojämn från början...man kan banka ut den om man vill.


Krydda köttet med peppar och täck med parmaskinka. Fördela peston över skinkan och sedan svampen om du använder sådan. Strö över parmesan. Rulla ihop filéplattan och bind om med ett krympt bomullssnöre så att filén håller ihop under stekningen. Så här långt kan du förbereda köttet en dag i förväg. Krydda med salt runt om och bryn det väl i en stekpanna. Lägg över det i en avlång ugnssäker form. Sätt i en stektermometer med spetsen mitt i köttet och stek i 200 graders ugnsvärme tills termometern visar 52 grader. Vira in köttet i folie, temperaturen går då upp ytterligare någon grad. Håll köttet varmt på spiskanten medan du gör rödvinsskyn.


Till rödvinsskyn behöver du:

1 dl rödvin
1 dl vatten
2 msk kalvfond
lite Maizena redning
2 msk smör
2 krm salt
1 krm svartpeppar

Koka ur stekpannan med rödvin, vatten och kalvfond. Red av med Maizena och koka ett par minuter. Vispa i smör och smaka av med salt och peppar. Servera oxfilén i ca 2 cm tjocka skivor på varma tallrikar med tillbehören runt om. Jag valde denna gång potatismos som innehöll stekt lök och skirat smör samt haricots verts. Potatiscocotter passar kanske bättre om det gäller en verklig festmåltid!Assistenten latade sig medan matte kockade...men hon hjälpte nog snällt till med disken som alltid!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar