FESTFIN GÖS

måndag 14 november 2016Gösen får med denna lite speciella styckning ett annorlunda trevligt utseende. Tomatröran med smaksättning av lök, anjovis och timjan ger en spännande smak och saftigt fiskkött. Förbered gärna fisken och tomatröran var för sig, men vänta med ihopläggning och gräddning i ugnen tills den ska serveras. Originalreceptet är taget ur en Allt om Mat från 1982. Mina ändringar inom parentes.Ingredienser för 4 personer:

1 gös på 1 1/2 kg (tog 2 på ca 700 g vardera)
1/2 tsk salt
1/2 kryddmått vitpeppar

Till fyllningen:
2 dl passerade tomater, ca 200 g
1/2 dl finhackad gul lök
1 liten burk anjovisfilé à 50 g (65 g)
1 tsk timjan
1 1/2 dl riven lagrad ost
2 msk riven parmesanost
1/2 fiskbuljongtärning + 2 dl vatten
4 msk smör
ca 1/2 dl hackad persilja

Rensa gösen eller ha din man att göra det! Obs: När du handskas med gös så var försiktig så du inte sticker dig på den vassa ryggfenan. Börja alltid rensningen med att klippa bort ryggfenan. Klipp bort alla rygg- och bukfenor. Öppna buken och ta ur inälvor och gälarna. Låt huvud och stjärtfena vara kvar. Fjälla fisken och skölj den väl, torka den med hushållspapper. Sätt ugnen på 250 grader. Skär upp fisken från ryggsidan tätt utmed båda sidorna av ryggbenet tills det är helt frilagt. Se noga till att fisken håller ihop vid stjärt och huvud. Klipp med en kraftig kökssax av ryggbenet tätt vid huvudet och stjärten. Tag bort benet och putsa noga bort kvarvarande revben och småben på insidan av filéerna. Smöra ett ugnssäkert fat och lägg ut fisken så att köttsidorna kommer upp och bukpartierna en aning omlott. Salta fisken och vrid några varv med vitpepparkvarnen.


Blanda tomat, lök, anjovisfiléerna (hackade) och timjan i en skål. Fördela tomatröran över fiskköttet. Blanda ostsorterna och strö över röran.


Koka upp vattnet med fiskbuljongtärningen och slå det försiktigt runt omkring fisken. Ställ fatet i ugnen på galler längst ned i 15-20 minuter. Slå sedan försiktigt av det mesta av spadet i en kastrull och vispa i 3-4 msk smör samt den hackade persiljan.  Jag använde mera buljong eftersom jag hade två fiskar på skilda fat...och lite mera smör också. Hetta upp såsen och slå den tillbaka runt fisken på fatet. Servera med nykokt potatis.Gösen på bilden ovan är en större fisk som jag anrättade för ett år sen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar