TAPASMYSKVÄLL

onsdag 19 oktober 2016




Inspirerad av resan till San Sebastián fixade jag två olika tortillor, en chorizorätt och tonfiskfyllda tomater som fredagsmys. Lite färskt bröd och gott rödvin...allt som behövs...och mysigt sällskap naturligtvis!



Tortilla abierta de patatas, chorizo y mejillones dvs.
ÖPPEN TORTILLA MED POTATIS, CHORIZO OCH MUSSLOR

Ingredienser:
2 stora potatisar
1 gul lök
150 g färsk chorizo i tunna skivor (använde torkad)
200 g musslor
4 ägg
några persiljestjälkar
olivolja
salt
(svartpeppar)

Skala potatisarna, skiva dem tunt och låt dem få lite färg i olivoljan tillsammans med den i ringar skurna löken. Koka musslorna  och avlägsna skalen om du använder färska. Låt burkmusslorna rinna av. Avlägsna överflödig olja från potatis-lökblandningen. Blanda potatis-lök, chorizo och musslor och fördela i en oljad ugnsform. Vispa upp äggen med salt och häll över blandningen i formen. Låt stå i 180-gradig ugn ca 30 minuter. Garnera med hackad persilja.



TORTILLA MED POTATIS, GETOST OCH ÖRTER

Ingredienser:
2 små potatisar, skalade och tärnade
1 finhackad rödlök
olivolja
75 gr smulad getost
6 ägg
2 msk hackad persilja
1 msk timjanblad
(libbsticks/svamp)salt

Värm oljan på medelhög värme i en liten ugnstålig stekpanna och stek potatistärningarna i 10 minuter. Vänd dem ofta. Tillsätt löken och fortsätt steka i 5-10 minuter på låg värme. Avlägsna från plattan och smula över getosten. Sätt ugnsvärmen på grill, ca 200-225 grader. Blanda ihop äggen och örterna och krydda väl. Sätt pannan på plattan igen(medelvärme) och häll äggblandningen över potatisen. Stek i 4-5 minuter eller tills sidorna börjar pösa upp...var försiktig så den inte bränns. Sätt in i ugnen under grillelementet i 4-5 minuter tills färgen ser bra ut. Låt kallna lite och skär sen i bitar. Servera ljummen.




CHORIZO I CIDER

Ingredienser:
3 tsk olivolja
1 finhackad gul lök
1,5 tsk söt stark paprika=pimentón
125 ml äppelcider
60 ml kycklingbuljong
1 lagerblad
2 chorizokorvar (ca 250-300 gr), i tunna skivor
2 tsk sherryvinäger (äppelcidervinäger)
hackad slätbladig persilja

Hetta upp oljan i en stekpanna över låg värme, lägg i löken och stek i ca 3-4 minuter tills den är mjuk. Sätt till pimentón och stek i en minut. Öka värmen till medel, häll i cidern, buljongen och lagerbladet och låt koka upp. Sätt till chorizon och låt sjuda i 5 minuter tills såsen har reducerats en aning. Blanda i vinägern och persiljan. Avsmaka och servera varm. Gott med bröd att doppa i såsen.




FYLLDA TOMATER

Gröp ur medelstora tomater och torka av dem inuti. Blanda majonnäs, tonfisk och hackad kapris/hackade oliver till lämplig konsistens och smak. Krydda med svartpeppar. Fyll tomaterna med röran. Du kan förstås använda din favoritröra i tomaterna.











Den fina hösten fortsätter här i skärgården...assistenten njuter av solen men kocken måste nu ta lövblåsarassistenten till hjälp för att  få fason på askens löv....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar