KÅLRABBI OCH BÖNOR: TVÅ GODA TILLBEHÖR

söndag 30 oktober 2016




Den här trinda sötnosen är kålrabbi. Finns också i en grön variant. Kalorisnål, mild och elegant i smaken. Eftersom vi sällan äter potatis så blir det mycket grönsakstillbehör i vårt hus. Egenodlade i mån av möjlighet, annars brukar K-butiken överraska med sitt stora utbud. Kålrabbin brukar jag oftast göra som pommes i ugnen med örter och salt men den här varianten à la Tommy Myllymäki är värd att pröva! Enkel dessutom!

KÅLRABBI I SMÖR
med muskot och persilja

Ingredienser:

400 g kålrabbi, grön eller lila
3 msk vatten
75 g smör
1 bananschalottenlök, finhackad
1 krm finriven muskotnöt
1 knippe bladpersilja, finhackad
salt

Skala kålrabbin ordentligt (kokt skal smakar trä) och skär den i grova bitar. Koka dem i lättsaltat vatten 4-5 minuter, tills de är mjuka. Koka  upp 3 msk vatten och vispa ner smöret i omgångar till en emulsion. Tillsätt löken och lägg i kålrabbin. Låt sjuda någon minut och riv sen i muskot och tillsätt persiljan. Smaka av med salt.




Passar som tillbehör till kyckling, fläskkött, stekt fisk eller som ensamrätt. Har en behaglig och elegant smak.



PIMPADE BÖNOR



Använde här gula vaxbönor från frysen men gröna går förstås lika bra. Djupfrysta bönor behöver lite piffas upp tycker jag. Sen är det fritt fram att komponera vilka örter och kryddor man känner för i det ögonblicket! Nu fick det bli så här.

Ingredienser:

kokta bönor (gröna får vara al dente men gula bör vara mjuka)
smör
finhackad lök
finhackad/riven/tunt skivad vitlök
(finhackad chili)
(ört-/citron)salt
persilja

Smält smör i en stekpanna. Bräsera lök, vitlök och chili 1-2 minuter på medelvärme. Sätt till de kokta bönorna, salta och sväng runt 1-2 minuter. Blanda till sist ner finhackad persilja. Lätt som en plätt...och gott tillbehör till allt! Jag tar gärna emot era förslag på kryddning! 






Bönskörden blev rätt så riklig även i år...men jag klagar inte...bra proteinkälla både för människor och hundar!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar