LÅNGKOKT LAMMLÄGG & GRÖNSAKSSTOMP

torsdag 27 oktober 2016
Den här tiden på året då man börjar längta efter mustiga kötträtter plockar jag in min Nordic cooker från källaren (borde ha ett större kök med flera skåp). Det är en svenskutvecklad slowcooker tillverkad i rostfritt stål och glas som tillagar maten medan du sover eller är på jobbet t.ex. Maten tillagas under lock på låg temperatur i många timmar vilket gör att köttet blir mört och saftigt och grönsakerna smakrika och spänstiga. Crock pot är det  amerikanska originalet som lanserades på 70-talet och den finns i en massa modeller.

LAMMLÄGG I NORDIC COOKER 

Ingredienser:
1,5 kg lammlägg dvs. 5-6 st
2 gula lökar
2 morötter
2 solo vitlökar/8-10 vitlöksklyftor
4 lagerblad
3 stora kvistar rosmarin
2 msk oxfond
3 dl rödvin
2 msk soja
salt
svartpeppar
Salta och peppra lammläggen. Klyfta löken och skala vitlöksklyftorna. Dela morötterna i mindre bitar. Placera köttet, löken, vitlöken, morötterna, rosmarinen och lagerbladen i grytan. Inget fett. Blanda rödvin, oxfond och soja och häll över. Mängden vätska ska vara ca hälften mindre än när du tillagar i en vanlig gryta. Jag programmerade min cooker på låg värme och 12 timmar(8 timmar rekommenderades men tyckte det blev mycket mört och bra med 12). Vänd gärna läggarna efter halva tiden om du är hemma eller inte sover. Jag valde nattillagning denna gång ...lite svårt att sova på grund av de underbara dofterna som spred sig i huset...assistenten vaktade i köket då hon trodde att det var hennes gröt som var på gång!
När du kollat att köttet nästan ramlar av benen så lyfter du upp läggarna och häller det övriga i en kastrull om du vill avreda såsen. Det andra alternativet är att koka ihop såsen en aning dvs. reducera den. Annars är det bara att servera läckerheten t.ex. tillsammans med ett grönsaks-/potatismos eller en lite grövre stomp som jag gjorde.
Kommentar: som vanligt lät jag grytan vila och utveckla smakerna ännu lite till nästa dag. Kombinationen av rosmarin, lök, vitlök och rödvin är oslagbar. Den här rätten går naturligtvis att tillreda i en vanlig gryta också. Då bryner du läggarna först. Mer vätska behövs antagligen också så att läggarna nästan täcks. Koka på spisen eller i ugnen på 150 grader i ca 2 timmar. Svårt att ge exakt tid...klart när köttet börjar lossna från benen.


GRÖNSAKSSTOMP

Ingredienser:
4 stora morötter
5 stora potatisar
lika mycket myskpumpa som morötter/batat går också
det gröna av en stor purjolök
1-2 stjälkar bladselleri
(1 chili)
grönsaksbuljong
smör
parmesan


Skär alla grönsaker i bitar och fräs i lite smör i en kastrull. Häll på grönsaksbuljong så att det nätt och jämt täcker och koka tills grönsakerna är mjuka. Häll bort (spara till någon soppa) all vätska och använd en mosstöt för att göra en grov stomp. Blanda i lite smör och riven parmesan.
Kommentar: Använd vilka grönsaker du vill...det blir alltid bra...tycker jag.
Förslag på uppläggning ser du på mina foton.
Smaklig måltid!
Och glöm för guds skull inte att dricka ett fylligt, robust rödvin till härligheten!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar