Abborrfiléer i currysmörsås + vintips

söndag 24 maj 2020




Abborrfiléerna har skinnet kvar, vilket gör att stekytan blir härligt knaprig. Jag har också gjort receptet med filéer utan skinn, eftersom fjällandet av abborrar inte kan anses som ett nöje. Det blir nästan lika gott, men inte lika snyggt. Det är den goda currysåsen med kapris, lime, smör och grädde som förgyller rätten och gör den rent ut sagt lite magisk. Grädden saknades i det ursprungliga receptet av Antti Vahtera, men jag tycker den behövs för annars är rätten lite för syrlig i min smak. Potatis i någon form är det bästa tillbehöret. 

Ingredienser:
500 g fjällade abborrfiléer (eller filéer utan skinn)
2 dl ghee/skirat smör (se nedan hur man gör det)
1 - 2 msk curry
2 - 3 msk liten kapris
1 lime
ca 1 dl grädde
svartpeppar
salt

Skirat/klarifierat smör på ett enkelt sätt:

Lägg smöret i en kastrull och värm upp långsamt så smöret smälter. Det får inte koka. När mjölkproteinet har sjunkit ner i kastrullens botten häller man försiktigt det klara smöret i en annan kastrull och lämnar bottensatsen kvar. Det klarifierade smöret tål stekning mycket bra utan att brännas. Bottensatsen kan användas i bakning. I Ayurvedan anses ghee vara medicin.

1. Avlägsna mittbenet och möjliga sidoben på filéerna utan att söndra skinnet eller använd skinnfria filéer. Krydda med salt och peppar och stek dem krispiga i klarifierat smör med skinnsidan nedåt. Vänd filéerna och stek bara en kort stund. Lägg filéerna på ett serveringsfat eller tallrikar.

2. Lägg curry, kapris, rivet skal och saft från lime i pannan. Blanda och värm försiktigt. Koka inte. Sätt till så mycket grädde du känner för ... eller lämna bort grädden helt och hållet. Avsmaka med peppar och salt. Häll såsen över filéerna. Servera med kokt eller pressad potatis.

OBS! Om du tillreder en stor mängd abborrfiléer så lönar det sig att blanda såsen i en kastrull. Det är lättare att hålla koll på temperaturen och kryddorna förblir fräscha.










Nedan en bild på rätten gjord på skinnfria filéer.




Vintips:
Bestheim Pinot Gris Premium Réserve 2018
Ett torrt och fruktigt vitt vin med lite kryddighet. Fyllig smak med mycket fruktiga inslag såsom honungsmelon, plommon, äpple och persika. Eftersmaken är lång, fruktig och kryddig. Rekommenderas till lax i synnerhet och klarar också av lite kryddigare fisk- och skaldjursrätter såsom denna abborrätt med currysås. Vi tyckte det var en perfekt match. Och prismässigt är vinet ett ytterst fördelaktigt köp. Flaskan kostar nämligen endast 11 euro.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar