Fiskelycka: Gädda à la Homburg

fredag 20 mars 2020




En av fördelarna med en varm vinter är det isfria havet här utanför. Min hundassistent kan ta sig en simtur (eller fler) varje dag, vilket är en sann njutning för henne. Vi kan lägga nät utan problem och blir nöjda och glada när vi vittjar dem och märker att några fina firrar fastnat. Vi lade ut två nät och fick ett antal perfekt stora gäddor, lite braxen, strömming och en stor abborre under två dagar. Ingen sik och gös ännu, men gäddan är en fantastisk fisk som kan användas till mångt och mycket, bara man klarar av att göra benfria filéer. Som tur är har jag en make som är oerhört duktig på att filea fisk (och många andra saker också)! Jag djupfryste några filéer för att göra queneller eller timbaler vid lämpligt tillfälle, dvs. när man med gott samvete kan bjuda vänner på middag igen efter att coronaviruset härjat färdigt.
Min mamma gjorde ofta Hamburggädda, eftersom pappa älskade att fiska och vi alltid hade ett förråd av i synnerhet gädda. Mamma använde en hel del mer ost och smör än jag har gjort här. Gäddan är ju en mager fisk, så gillar man smör och ost är det fritt fram att använda så mycket man vill. För att gäddfiléerna ska få en lämplig och jämn sälta lönar det sig att låta dem ligga i saltlag i några timmar innan tillredningen. Förvisso gäller denna regel all fisk.




Du behöver:
ca 1 - 1,5 kg gäddfilé
saltlag: blanda 1/2 liter kallt vatten med 0,35 dl fint salt 

1 äggula
3-4 msk riven ost (använde Präst, 17%)
2-3 msk smör
2-3 msk ströbröd
2 dl grädde (använde chili havregrädde)
1-2 msk tomatpuré

1. Häll saltlagen över filéerna och låt stå kallt i några timmar (mina låg i lagen över natten, men det var lite för länge...de blev lite för salta).

2. Rör samman äggula, riven ost och smör. Bred smeten över filéerna. Strö på ströbröd. Stek i 225-gradig ugn i 15 minuter.

3. Blanda grädde och tomatpuré. Häll det mesta av blandningen över fisken. Fortsätt ugnsstekningen i ca 10 minuter. Späd med resten av gräddblandningen under tiden.

4. Dekorera med dillvippor och ätbara blommor om du har. Vi åt Hamburggäddan med smörsvängda sockerärter och pressad potatis till. Sanslöst gott!







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar