Kinesisk lax & kinesiska grönsaker

söndag 26 januari 2020



Vi firade det kinesiska nyåret redan senaste lördag med en asiatisk buffé, där också de här två kinesiska rätterna fanns med. Laxen täcks av en underbar sötsur sås, som hälls på anrättningen efter att den kommer ut ur ugnen. Och grönsakstillbehöret går att göra i ett nafs. De övriga rätterna på menyn var en thailändsk gurksallad med jordnötter och chili och söt aubergine med vitlök. Jag ger recept på de här två rätterna i nästa uppdatering. Och naturligtvis fanns mina två favoriter, som jag aldrig tröttnar på, med på buffén: 



Kinesiska grönsaker:

500 g kinesiska grönsaker (jag använde choy sum, pak choy och kinesisk broccoli)
2 tsk (jordnöts)olja
1 tsk riven/finhackad vitlök
2-4 msk ostronsås (eller mer enligt smak)
1/2 tsk strösocker
40 ml vatten
1 tsk sesamolja

1. Koka upp en stor kastrull med vatten.
2. Skölj grönsakerna. Ta bort grova blad och ansa stjälkarna. Dela grönsakerna i tre delar.
3. Lägg grönsakerna i kastrullen med kokande vatten. Koka i 1-2 minuter tills grönsakerna mjuknar lite. Låt grönsakerna rinna av ordentligt och lägg upp dem på ett varmt serveringsfat.
4. Hetta upp jordnötsoljan i en liten kastrull på medelvärme och stek snabbt vitlöken. Häll på ostronsås, socker, vatten och sesamolja och koka upp. Häll blandningen över grönsakerna och blanda om. Servera genast.

Pak choy eller bok choy är en härlig kinesisk kålsort, som är tacksam att woka. Här ger jag länkarna till två tidigare recept, som är värda att testa:

https://forreliini.blogspot.com/2018/03/asiatisk-pak-choy.html

https://forreliini.blogspot.com/2017/04/lax-pak-choy.html




Kinesisk lax med sötsur sås och grönsaker:

en laxfilé på ca 1 kg
2-3 msk fisksås
riven ingefära enligt smak
(citrongräs)
saften av en halv lime
rapsolja

Fördela ingefäran och en bit finhackat citrongräs (vita delen) på filén. Häll på fisksåsen och limesaften. Sätt in i 175 grader varm ugn i ca 20 minuter, tills filéns innertemperatur är 45-47 grader. Du kan avlägsna citrongräset från fisken när den kommer ur ugnen.

Grönsakerna:
2-3 röda paprikor
2-3 morötter
2-3 vårlökar
rapsolja

Wokka de strimlade grönsakerna i het olja tills de är al dente.

Sötsur sås:
1 dl rödvinsättika
1 dl vatten
1 1/2 dl socker
2 msk fisksås
1/2 dl ketchup
1 finhackad röd chili (eller mer enligt smak)
2 tsk majsstärkelse

Koka upp alla såsens ingredienser. Avred såsen med majsstärkelsen utrörd i lite kallt vatten. Häll såsen över fisken och grönsakerna.



Dessa drycker bjöds det på. Smaken är ju delad som baken och vissa ville dricka rödvin till (de märkte ju nog genast att det inte var det bästa valet), andra föredrog vitt vin ( CRUDO med sin lilla sötma passar ypperligt till asiatiskt om du frågar mig) eller bubbel (också perfekt). Ingen ville ha öl eller rosé denna gång.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar