RESTAURANG KARU IZAKAYA, ÅBO

onsdag 29 mars 2017




Karu Izakaya grundades 2013. Japansk, trendig, liten och mysig restaurang där man känner sig välkommen genast när man stiger över tröskeln. Deras specialitet är sushi i alla former och izakaya-rätter. Izakaya är japanska och betyder jordnära och avslappnad plats. Har nu besökt Karu två gånger inom en månad och förväntningarna uppfylldes båda gångerna. Mycket bra service! Första gången blev det en liten avsmakningsmeny före ett teaterbesök och jag börjar med de rätterna i ord och bild.




Först några ord om vinet. VallDolina, en Brut Nature Cava. Från Katalonien. Mycket torrt, lätt doft, förfinad smak och lång eftersmak. Lämpar sig väl till kryddade rätter. Finns i Alkos sortiment.

Avsmakningsmenyn började med tre varma rätter: Först smakade vi på Softshell sliders som var fyllda med mjukskalig krabba, cantaloupemelon och örtsalsa. Fantastiskt fina fräscha smakkombinationer,  vår favorit av dessa tre. De friterade tigerräkstjärtarna med tillhörande jättegoda majonnäs med röksmak var också bra, i synnerhet majon gjorde stort intryck. De teriyakiglaserade ribsen skulle ha fått fulla poäng om de haft lite mer hetta.




Sedan bars det in en fantastiskt vacker bricka med en uppsättning nigiri sushi och maki bitar.

Nigiriutbudet bestod av lax, tonfisk, pilgrimsmussla och nötfilé. Mycket fräscht och gott och rikligt tilltaget.


Som dessert bjöds det på ett potpurri av våffla, banan-aprikos chutney, aprikosgelé, mousse på jornötssmör och rischoklad. Utsökt både i konsistens och smakkombinationer. En lämplig söt-salt avslutning på middagen.

Andra gången vi besökte Karu valde vi att beställa från à la carte-listan. Jag var lite frusen och villa ha någonting varmt så jag valde Ramen-soppan. Buljongen till soppan kräver lite tid: den lär ska kokas i åtminstone 3 dagar och vanligtvis gör man som med surdeg dvs. tar en del färdig buljong och utökar den med ingredienser som sen igen får koka några dagar. Den innehöll nudlar och dagens grönsaker i Misobuljong. Jag valde också att ha med lite långlagad grissida. Supergod var den!


Maken  valde Yin & Yang sashimi som bestod av tonfisk med xo-dressing och vitlök samt hamachi med citrus- och ingefärsdressing och rättika. Han gillade den skarpt och utseendet var mycket tilltalande.

Hans andra rätt var dubbelfriterad kyckling med koreansk chiliglaze. Den fick också jag smaka på och tyckte den var mycket god fast jag inte är någon vän av friterat men chiliglazen var lämpligt stark och smaskig.

Som avslutning delade vi på en liknande efterrätt som första gången men med lite vårligare upplägg, dvs. blommor, denna gång. Mums!

www.ravintolakaru.fi
Auragatan 3, Åbo


P.S. Karu arrangerar också två olika sushi-kurser: en för nybörjare och en där man koncentrerar sig på teknik, estetik och nya råvaror. 

OMELETTRULLE FYLLD MED PAPRIKA, CHILI, SVAMP, BACON OCH OST

måndag 27 mars 2017



Se hit du som gillar äggrätter. Den här supergoda rullen kan fyllas med nästan vad som helst som du gillar/har i kylskåpet. Inte svår att göra och passar perfekt också som brunch-rätt. Otroligt smarrig! Ursprungsreceptet har jag tagit från Kryddburkens blogg men gjort lite ändringar.

Det här behöver du:
8 ägg
4 dl grädde
2 förpackningar bacon
300 g färska champinjoner/annan svamp
2 (röda) paprikor
1 knippa salladslök/vårlök
salt och peppar

Fyllning:
200 g chili-paprikafärskost (eller vilken som helst du tycker passar)
3 dl riven (stark) ost
2 st finhackade ganska starka röda chilin/inlagd jalapeño

Gör så här:
Skär champinjonerna i mindre bitar och stek med lite salt tills de vattnat ur sig. Tillsätt lite smör och ställ åt sidan så länge. Fyll under tiden en ugnsplåt med skivat bacon och stek i 200 graders ugn i ca 15 minuter tills det är knaprigt. Lägg sedan upp på skärbräda med hushållspapper och låt rinna av. Skär/klipp i mindre bitar. Vispa ihop ägg och grädde och slå i en bakplåtspappersklädd ugnsform ca 30 x 20 cm. Tillsätt bacon, svamp, (fin)hackad paprika och lök och krydda med salt och peppar. Grädda i 175 grader ca 40 minuter.


Ta ut och låt svalna lite. Rör ihop färskost med riven ost och finhackad chili/jalapeño och bred över i ett lager. Rulla ihop och toppa med riven ost. Gratinera i 225 grader ca 10 minuter så osten smälter.


Skär i (tårt)bitar och servera. Garnera med lite färska örter(om du har) så blir det vackert.




UGNSROSTAD BLOMKÅL MED RAS EL HANOUT

lördag 25 mars 2017


Grönsakshandlarens huvud har vi här! Skämt åsido men det lär ras el hanout betyda. Kryddblandningen som främst används i Maghreb (Marocko, Algeriet och Tunisien) består vanligtvis av muskotnöt, fänkålsfrö, nejlikor, kanel, gurkmeja, chili, ingefära, svartpeppar, lagerblad, rosenblad och lavendelblomma. Ingredienserna varierar från familj till familj och varje kryddhandlare har sin hemliga blandning: kombinationerna är oändliga! Ras el hanout doftar jul men kan med fördel användas på lamm, kyckling, i couscous och marinader under alla årstider. Doften som sprider sig under tillagningen är underbar!

Ingredienser för 4 personer:
1 blomkålshuvud med de gröna bladen kvar, sköljt
1 tsk salt + mer till kryddningen
ca 2 liter vatten eller mjölk
ca 0,8 dl (1/3 cup) ghee=skirat smör (kan köpas på burk)
4 tsk ras el hanout
salt (ordentligt)

1. Placera blomkålshuvudet i en stor kastrull och tillsätt salt och mjölk/vatten så det täcker. Jag använde fifty fifty ungefär. Koka upp och låt sedan blomkålen sjuda i ca 45 minuter, tills den är mjuk. När kastrullen svalnat så placera den med innehåll i kylskåpet/matkällaren över natten.
2. Följande dag värmer du ugnen till 225 grader. Torka av
blomkålen väl med hushållspapper. Om du vill kan du använda den kokta vätskan till övrig matlagning. Placera blomkålen på bakplåts/smörpapper i en form eller på plåt och smeta in hela huvudet ordentligt med smöret. Fördela ras el hanout kryddan jämnt över det hela och avsluta med rikligt med salt.
3. Paketera in nedre delen av blomkålen(bladen) i pappret men lämna huvudet framme. Rosta i ugnen i ca 30 minuter tills ytan är mörkt gyllenbrun. Servera varm eller avsvalnad. Vi tyckte den var godare avsvalnad.
Det här receptet härstammar från en kock i Buenos Aires, Tomás Kalika, som i sin tur snappat upp det i Israel då han jobbade för Eyal Shani.

GOÛT DE FRANCE 21/3/2017, RESTAURANG 4 VUODENAIKAA, TAMMERFORS

onsdag 22 mars 2017


Goût de France/Good France arrangerades i år för tredje gången den 21 mars. Tanken är att föra fram den franska matkulturen. 2000 kockar i fem världsdelar deltog detta år . Finland var rätt så väl representarat och jag hade tillfälle att avnjuta middagen på 4 vuodenaikaa/4 saisons i Tammerfors. Chef de cuisine Juho Rajamäki och restauratör Yoni Ichtertz bjöd på en fantastisk meny med tillhörande vinpaket.  Fransk matkultur som bäst där kockarna använt lokala råvaror. Temat för i år var riklig användning av grönsaker och minskning av socker, salt och fett. Här kommer menyn och bilder av rätterna med några kommentarer.



Fräsch gurksoppa med en söt yoghurtsorbet inledde avsmakningsmenyn tillsammans med ett lätt Pouilly-vin. 


Tartar på hjort med hjortron smakade ypperligt tillsammans med ett gott Grand Cru rödvin från Saint-Émilion.


Abborre från Näsijärvi med äppel och morot var min favorit. Fantastisk puré på äppel och morot. Väldigt gott...och vackert. Och ett intressant mångfacetterat vitt vin "Clisson".


Franska ostar med kvitten. Kvittenmarmeladen (stången på tallriken) var underbar tillsammans med ostarna: inte för söt utan alldeles lagom. Det 10 år gamla Pineau des Charentes ackompanjerade otsbrickan. Det är ett starkvin av typen vins de liqueur, vilket framställningsmässigt innebär att ojäst druvmust från Charentes spritas upp med cognac så att jäsningen uteblir. Fantastiskt dessertvin.


Havtorn och sallad på färska söta örter. Definitivt kvällens vackraste portion och underbar kontrast i smakerna: lite sötsur havtornssorbet i kombination med den fräscha örtsalladen.

Svartvinbärssoufflén var en fin avslutning: inte för söt, vilket passade bra då cassislikören innehåller mycket socker.

Vi njöt i fulla drag av den fantastiska menyn med det utsökta vinpaketet. Dessutom blev vi bekanta med nya intressanta människor. Det gäller att reservera platser så fort datumet blir klart inför nästa år. 4 vuodenaikaa i Tammerfors hade endast 30 platser att erbjuda så här gäller principen först till kvarn....För övrigt finns restaurangen 4 vuodenaikaa i Saluhallen och är stans bästa lunchrestaurang. Den är tyvär inte öppen kvällstid med vissa undantag. Deras catering-service kan rekommenderas: vi har använt oss av den tjänsten två gånger och varit nöjda till 110 procent!

www.4vuodenaikaa.fi

HÄRKISBOWL MED ASANI

söndag 19 mars 2017



Här ser ni den första bowlen jag åstadkommit. Jag är ju ingen trendnisse så det tar sin tid innan jag testar något som alla övriga matbloggare redan hållit på med i ett halvt års tid. Utgick från ett av Stockmanns 20 minuters recept och tillsatte Asani-krydda som består av koriander, chili, kanel, spiskummin, ingefära, kardemumma, rosmarin och oregano. En exotisk och ekologisk blandning av varma kryddor och örter, inspirerad av det nordafrikanska köket. För er som bor i Sverige kan jag berätta att Härkis är framställd av finska bondbönor och är en vegetabilisk motsvarighet till malet kött/köttfärs. Den kräver ingen tillredning och smakar faktiskt kött. Också lämplig för veganer. Den kan vara svår att få tag på i Sverige.



Mina vackra kryddburkar med goda ekologiska kryddor från Mill & Mortar. Åtminstone Stockmann och större marketar säljer dem. Danskt företag.


Ingredienser för 4:
1 paket Risella fullkornsris med linser och rödbeta (finns säkert någonting liknande i Sverige)
1 växtbuljongtärning
2 avokadon
1 pkt Verso Härkis Original
2-3 vitlöksklyftor
2-3 morötter
1 stor rödlök
(2-3 tsk Asani krydda/övrig favoritkrydda)
1 ask körsbärstomater
olja till stekning
salt, peppar
lime
koriander

1. Koka riset enligt instruktionerna och tillsätt buljongtärningen i kokvattnet.
2. Strimla morötterna och rödlöken, finhacka vitlöken. Värm oljan i pannan och stek grönsakerna. Smaksätt med Asani, salt och peppar.
3. Stek Härkis-krosset i lite olja.
4. Komponera ihop bowlen: fördela riset i portionsskålar och pressa över mycket limejuice. Fördela de övriga ingredienserna på riset och toppa med koriander.


Här hittar ni ett ytterligare recept med Härkis om ni fick blodad tand! Ypperligt för kålgalningar!




PUMPA MED CHILIYOGHURT OCH KORIANDERSALSA

torsdag 16 mars 2017


Slumpen gjorde att det här blev ett påskfärgat recept. Vackra färger och intressanta smaker platsar bra på buffébordet/påskbordet. Söt chilisås, dvs. Srirachasåsen  har blivit otroligt populär både i dressingar och dipsåser. Den kommer ursprungligen från östra Thailand och är gjord på solmogen chili och vitlök som malts till en slät pasta. Koriandersalsan är frisk i smaken och en fröjd för ögat. Receptet är Yotam Ottolenghis. Fantastiskt gott och faktiskt en av mina favoriter för tillfället.



Ingredienser för 4 portioner:
1 stor butternutpumpa (1 1/2 kg)
1 tsk malen kanel
1 dl olivolja
50 g koriander, blad och stjälkar (plus extra blad till garnering)
1 liten vitlöksklyfta, pressad
20 g pumpakärnor
2 dl grekisk yoghurt
1 1/2 tsk sriracha (eller annan stark chilisås, jag använde 2 1/2 tsk sriracha)
salt o svartpeppar

Värm ugnen till 220 grader. Dela pumpan på längden, avlägsna kärnorna och skär den i 2 cm tjocka klyftor, ca 7 cm långa, med skalet kvar. Lägg bitarna i en stor skål och tillsätt kanel, 2 msk av olivoljan, 3/4 tsk salt och ta ett rejält tag med pepparkvarnen. Blanda väl så att bitarna täcks helt. Lägg bitarna på två bakplåtar med skalet neråt och ugnsbaka i 35-40 minuter, tills de är mjuka och börjar få färg på ovansidan. Ta ut ur ugnen och låt svalna.

Gör örtsalsan genom att lägga koriander, vitlök, de återstående 4 msk olja(använde lite mer) och 1 rejäl nypa salt i en liten mixer. Mixa till en slät salsa och ställ åt sidan.

Sänk ugnsvärmen till 180 grader. Bred ut pumpakärnorna på en bakplåt och rosta i ugnen i 6-8 minuter. Skalen spricker och de blir spröda och frasiga. Ta ut ur ugnen och låt svalna.

Strax före servering blandar du yoghurt och srirachasås. Lägg  pumpabitarna på ett serveringsfat, ringla över den kryddiga yoghurtsåsen och sedan örtsalsan (du kan också blanda yoghurtsåsen och örtsalsan först om du vill). Strö över pumpakärnorna och korianderbladen och servera. Njut!







KASTANJEGRYTA

måndag 13 mars 2017

Det är rätt så många år sen jag gjorde den här goda grytan för första gången. Namnet är lite missvisande för det är egentligen Hirams kyckling-kastanjegryta det gäller. Grytan är väldigt god men lite tidskrävande om man använder färska kastanjer. De måste nämligen först kokas och sedan skalas. Men man kan använda hälften av en liten burk kastanjepuré eller konserverade kastanjer i stället om man inte får tag på färska. Hösten är den bästa tiden för kastanjer så köper man dem nu bör man kolla att de inte är dåliga inuti när man skalar dem. Skär ett kryss i toppen förrän du kokar dem och massera dem hårt så går det lättare att skala efter kokningen.


Ingredienser:
20-25 kastanjer
20-25 smålökar/steklökar
vatten
salt

1 stor eller 2 mindre kycklingar
2-3 msk smör
salt
vitpeppar
1-2 msk vetemjöl
4 dl hönsbuljong
2 msk tomatpuré
2 krossade vitlöksklyftor
1/2 - 1 tsk timjan
2-3 dl vispgrädde
(1 msk sherry)

1. Koka kastanjerna i saltat vatten i 20-30 minuter och skala dem.  Det bruna innerskalet måste bort ordentligt. Koka också smålökarna med skalet på i saltat vatten tills de är mjuka. Låt dem rinna av och svalna och skala dem.
2. Bryn den styckade kycklingen i smör. Krydda med salt och peppar. Flytta bitarna till en gryta. I samma smör fräser man mjölet och späder med buljongen. Lägg till tomatpuré, krossad vitlök och timjan.
3. Häll buljongblandningen över kycklingbitarna och låt sjuda under lock i ca 40 minuter. Efter halva tiden tillsätts kastanjerna och lökarna. Späd då och då med grädde.
4. Kontrollera att kycklingbitarna är färdiga, smaka av med salt och peppar och eventuellt 1 msk sherry.
5. Servera t.ex. med haricots verts och gott bröd. Jag serverade kokt pressad potatis och snabbwokade squashspiraler till. Vi drack torrt mousserande vin till men vitt vin eller rosévin passar också bra. Om du väljer rött vin så är kanske en Pinot noir bäst; vinet får inte vara för kraftigt eftersom kycklingen är ganska mild i smaken.