Ostron med två toppings: granité och asiatisk dressing

tisdag 28 december 2021

 


Vår julmiddag påminner mer om den franska än den svenska varianten. Så har det varit alltsedan år 2013, då familjen tog ett gemensamt beslut att överge skinkan med alla dess tillbehör. Varför ska man låtsas njuta av mat man inte gillar? På julen och nyåret ska man ju unna sig sådant man älskar att äta och dricka och gärna med en lite lyxigare touch.  

I år inledde vi med en liten kaviartasting, som sonen bjöd på och samtidigt berättade om de olika kaviarsorterna. Intressant och nytt för mig. Trevlig idé också för en småskalig nyårsfest. Sedan följde ostron med två olika toppings med helt motsatta smakpaletter. Båda uppskattades lika mycket av oss, men om du inte är så förtjust i själva havssmaken på ostronen rekommenderar jag den asiatiska dressingen. Båda två är enkla att blanda ihop. Kanske något att inleda nyårsmiddagen med?



Ostron med granité (Elle mat & vin 12/2020)

12 ostron

Rödvinsvinägergranité:
1/2 dl strösocker (jag minskade en aning på sockret)
1 dl vatten
1 dl rödvinsvinäger
1/2 rödbeta, skalad, väl rengjord och grovriven/några droppar röd hushållsfärg (jag använde hushållsfärg)

1. Mät upp alla ingredienser till granitén i en kastrull, koka upp och rör tills sockret löst sig. Lyft av från plattan och låt svalna. Sila om du använt riven rödbeta och häll i en vid form.
2. Ställ in i frysen i minst 2 timmar eller tills granitén är genomfryst.
3. Öppna ostronen. Lyft av locket och lossa försiktigt ostronköttet utan att saften rinner ut. Placera ut ostronen på krossad is (jag tog snö).
4. Skrapa upp granitén med en gaffel så att den blir som snö. Fördela granitén på ostronköttet och servera direkt.





Ostron med asiatisk dressing 

6 ostron

ca 1-2 tsk fint riven ingefära
2 finhackade vårlökar
ca 1-2 msk soja
ca 1-2 msk risvinäger
1 tsk socker
(lite finhackad chili)

1. Blanda ingefäran, det mesta av vårlöken, sojan, risvinägern och sockret i en skål och låt stå i åtminstone 5 minuter. Lägg till chili om du vill.
2. Öppna ostronen och placera dem på krossad is. Skeda över dressingen och lite av vårlökshacket (glömde vårlöken).




Jag önskar alla Landebistros följare ett GOTT NYTT ÅR!



Min sons baby Gaia, en snart 10 veckor gammal American bully får vara stand in för Bany, som ju inte längre finns med oss.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar