Julsillens nya liv

onsdag 30 december 2020

 

För att bli av med alla öppnade sillburkar på ett fiffigt sätt föll valet på en sillpudding, eftersom jag redan hade alla ingredienser hemma. En av sillburkarna innehöll en snapssill, som faktiskt ingen i familjen gillade, så den fick åka ned i puddingen tillsammans med lite matjessill. Jag skulle tro att vilken sill som helst kan användas i puddingen. Förutom sill innehåller puddingen potatis, purjo, malen chili i olja (från Lidl) samt grädde. Mitt infall att gömma lite chili i puddingen visade sig vara snillrikt! Inte för mycket chili, men tillräckligt för att känna hettan.

I bloggens arkiv finns Mannerströms sillpudding , som är ganska lik dagens pudding.



Ingredienser för 3-4 personer:

en liten burk snapssill (nästan full)
ca 10 bitar matjessill
ca 8-10 kokta potatisar
1 liten purjolök
(1 msk peperoncini macerati från Lidl (malen chili i extra jungfruolja))
smör
2 dl vispgrädde
vitpeppar
ströbröd

1. Skär de kokta potatisarna i tjocka skivor. Jag skalade inte mina potatisar. Skiva purjon tunt och fräs den i smör ett par minuter. Låt sillen rinna av.
2. Smöra en ugnsform. Lägg ett lager skivad potatis i botten. Sedan chili i någon form om du önskar. Vrid över lite vitpeppar från kvarnen. Lägg på alla sillbitar och sedan all purjo. Avsluta med ett lager potatis. Häll över grädden och ännu några varv med pepparkvarnen. Strö lite ströbröd överst.
3. Grädda i 200 grader i ca 20-30 minuter. 



Thai shrimp appetizer spoons

söndag 27 december 2020



These super tasty shrimp amuse bouches are healthy, easy to make and stunning ... if you remember to garnish them with coriander leaves, which I obviously forgot in the heat of the moment. We enjoyed them with a glass of champagne before the Christmas Eve tasting menu. I stole this mouth-watering recipe from the blog www.sprinklesandsprouts.com 

The fresh shrimp salad is topped with crispy onions and roasted peanuts to give it some crunch. The dressing is made with lime juice, fish sauce and sugar. I also added a bit of yuzu soy sauce.

Ingredients for 26 spoons:

1/2 of a big cucumber

2 green onions

1 long red chili

2 tbsp lime juice

2 tsp fish sauce (I probably used a little bit more)

2 tsp sugar

26 big shrimp or 52 regular size shrimp (ready cooked)

2 tbsp roasted peanuts (I used store-bought salted & roasted)

2 tbsp fried onions (can be bought in Asian stores)

cilantro leaves to serve



Instructions:

1. Cut the cucumber into batons and remove the seeds. I peeled the cucumber first. Then chop the batons into small dice and place in a non-metallic bowl.

2. Thinly slice the green onions and add them to the bowl.

3. Finely chop the deseeded red chili, then add it to the bowl with the cucumber and onion.

3. Mix the lime juice, fish sauce and sugar together and stir until the sugar has dissolved.

4. Taste your dressing and adjust to your preference. At this point I added some yuzu.

6. Pour the dressing over the salad and stir to combine.

7. Place a heaped teaspoon of the cucumber mixture into each spoon and top with a shrimp. 

8. Sprinkle over some roasted peanut, crispy onion and garnish with a cilantro leaf.

 I made my crispy fried onions by following this outstanding recipe:

https://butteroverbae.com/how-to-make-crispy-fried-onions








Ernsts panforte med flingsalt

söndag 20 december 2020

 


Den italienska panforten existerar i en mängd varianter; bland annat med torkad frukt i och som en desserttårta med vin santo i smeten. Ernsts variant utan frukt är supergod och superenkel att göra. Den är söt och härligt seg, fylld med olika nötter och choklad och toppad med flingsalt. Glöm inte bort flingsaltet för det tillför panforten det där lilla extra.

Med detta sista inlägg före julhelgen vill jag önska er alla kära läsare en fröjdefull jul med god mat och dryck. Som vanligt kör vi med en tasting meny på julaftonen, efter att ha avnjutit en fisklunch tidigare på dagen. Om du vill testa någon rätt från mina tidigare tasting menyer så hittar du dem alla under etiketten "jul".

Du kan följa med Landebistros julfirande via Instagram https://www.instagram.com/anneforsten, främst via stories. Förutom mat, dryck och julstämningsbilder/videon tror jag ni får se en söt, ett-årig labrador som lystrar till namnet Indi och är full av energi. Och nej...jag har inte skaffat en ny hundassistent, jag har henne bara till låns i två veckor.




Ingredienser:
100 g sötmandel
100 g hasselnötter
100 g pistagenötter
1 tsk malen kanel
1 dl vetemjöl
1 dl honung
1,5 dl strösocker
100 g mörk choklad
flingsalt

1. Sätt ugnen på 160 grader.
2. Blanda nötter, kanel och vetemjöl i en skål. Först hackade jag nötterna grovt.
3. Värm honung och socker i en kastrull tills sockret smälter.
4. Ta kastrullen från värmen och tillsätt choklad. Låt den smälta. Rör ner nötblandningen i chokladblandningen.
5. Tryck ut blandningen i en form med bakplåtspapper i botten, ca 15 x 20 cm. Strö över flingsalt och tryck till lite så att saltet fastnar i smeten. Grädda i ca 30 minuter.
6. Ta ut och låt svalna något. Skär i lagom stora bitar.









GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR 2021!

Gravad julgädda

torsdag 17 december 2020

 


Letar du efter någonting nytt och spännande till julens fiskbord? Den finska, numera avlidne, tv-kocken Jaakko Kolmonen var en stor anhängare av gädda i matlagningen. Den gravade gäddan i den här tappningen är en av hans bravurer. Det är omöjligt att veta att det är gädda man äter, av färgen på fisken att döma kan det lika bra vara sik. Så fast du inte gillar gädda, tror jag du kommer att gilla den här gravade inlagda varianten för den är makalöst god på en macka; med eller utan kokt ägg till exempel.
Och har du själv fångat gäddan så smakar det om möjligt ännu bättre!

Den gravade gäddan håller åtminstone en vecka i kylen.



Ingredienser:
400 g gäddfilé utan skinn
2 msk grovt havssalt
krossad/malen vitpeppar
1 medelstor rödlök (jag tycker man kan ta lite mer)
1 dl skuren dill
rapsolja

1. Djupfrys filéerna. Ta fram den djupfrysta fisken och strö havssalt över den. Låt den dra i sig saltet och samtidigt tina i kylskåpet i 8 timmar.
2. Torka bort saltet från fiskens yta. Skär fisken i lämpliga munsbitar. Mal vitpeppar över. Hacka löken och skär dillen fint.
3. Lägg lager av fisk, dill och lök i en glasburk, häll på rapsolja så att fisken täcks. Låt stå i kylskåpet i två dygn. Njut av härligheten på skärgårdsbröd, rågbröd eller knäckebröd, som du först brett lite smör på. Det är också gott med kokt skivat ägg tillsammans med den gravade gäddan.












Julsallad à la Jamie Oliver

fredag 11 december 2020

 


En färggrann sallad från Jamie Olivers "5 ingredienser" bok. Varje ingrediens försvarar sin plats i salladen, så lämna inte bort någonting. Om du inte får tag på dragon så kan du byta ut den mot lite rucola eller färsk oregano.

Ingredienser:

600 g röd- och gulbetor

4 klementiner

1/2 knippe färsk dragon (15 g)

100 g getost (använd helst den tjocka chèvren som säljs på lösvikt, jag råkade inte ha av den)

40 g valnötter

1. Dela stora betor i halvor och koka dem i saltat vatten 15-20 minuter eller tills de är mjuka. Pressa under tiden saften ur en klementin i en stor skål och tillsätt en msk god olivolja och en skvätt rödvinsvinäger. Skala de övriga tre klementinerna, skiva dem ganska tunt och lägg dem på ett serveringsfat.

2. Häll vattnet av betorna och lägg dem i kallt vatten en stund, så att de är lättare att handskas med. Gnugga bort skalet. Skär betorna i lämpliga klyftor och blanda ner dem i salladssåsen. Avsmaka och lägg till salt och svartpeppar. Häll rödbetorna och såsen på klementinerna och bryt getost över. Strö över grovhackade valnötter och plockade dragonblad. Avsluta med att droppa över lite extra olivolja.














Kakan som smakar jul

måndag 7 december 2020

 


Som alla kakor som innehåller russin, frukt eller marmelad blir också den här kryddkakan med russin, hasselnötter och marmelad bara godare dag för dag. Enda problemet är att kunna hålla tassarna borta tillräckligt länge.

Ingredienser:
150 g smör
1 dl socker
3 ägg
1 msk kanel
2 tsk kardemumma
1 tsk ingefära
1 tsk nejlika
100 g krossade hasselnötter
2 dl russin
ca 200 g apelsinmarmelad/chilimarmelad
1 burk gräddfil
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Vispa smöret och sockret pösigt. Sätt till ett ägg åt gången medan du vispar kraftigt. Sätt till kryddorna, nötterna, russinen, marmeladen, gräddfilen och mjöl-bakpulverblandningen. Blanda tills degen är slät.
Häll degen i en smord och ströbröad kakform. Grädda i 175 graders ugnsvärme ca en timme. Låt kallna en stund i formen innan du stjälper upp kakan. Och som sagt blir den bara godare ju längre du kan låta den stå och gotta till sig.

OBS: Om du gillar stark kryddsmak kan du mycket väl öka på mängden kryddor.