Som alla kakor som innehåller russin, frukt eller marmelad blir också den här kryddkakan med russin, hasselnötter och marmelad bara godare dag för dag. Enda problemet är att kunna hålla tassarna borta tillräckligt länge.
Ingredienser:
150 g smör
1 dl socker
3 ägg
1 msk kanel
2 tsk kardemumma
1 tsk ingefära
1 tsk nejlika
100 g krossade hasselnötter
2 dl russin
ca 200 g apelsinmarmelad/chilimarmelad
1 burk gräddfil
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Vispa smöret och sockret pösigt. Sätt till ett ägg åt gången medan du vispar kraftigt. Sätt till kryddorna, nötterna, russinen, marmeladen, gräddfilen och mjöl-bakpulverblandningen. Blanda tills degen är slät.
Häll degen i en smord och ströbröad kakform. Grädda i 175 graders ugnsvärme ca en timme. Låt kallna en stund i formen innan du stjälper upp kakan. Och som sagt blir den bara godare ju längre du kan låta den stå och gotta till sig.
OBS: Om du gillar stark kryddsmak kan du mycket väl öka på mängden kryddor.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar