Laxrulle, rödbetscarpaccio & manchego

söndag 16 december 2018



En förrätt som gör sig bra på buffébordet/julbordet. Färgerna och smakerna är högst juliga. Jag bjöd ett gäng damer på den här tjusiga förrätten när vi hade s.k. hundklubbsmöte och de verkade gilla den. Rödbetorna sköter sig själva i ugnen och sen är det bara att skala och skiva dem tunt på mandolin. Laxrullen görs av kallrökt lax, färskost och pepparrot. Pricken över i:et är manchego-osten som blandas med honung och valnötsströssel. Jag testade också att använda fetaost i stället för manchego och tyckte att den smakmässigt fungerade en aning bättre med rödbetorna.

För 6 portioner behöver du:
400 g kallrökta laxskivor
50 g naturell färskost
riven pepparrot/pepparrotskräm enligt smak och tycke
2 msk finhackad gräslök

Rödbetscarpaccio:
300 g färska rödbetor
flingsalt
svartpeppar

Nötig ost:
100 g Manchego/fetaost
50 g valnötter
3 tsk honung

1. Placera laxskivorna lite omlott på plastfilm. Blanda pepparroten med färskosten. Avsmaka. Bred ut färskosten på laxskivorna och strö gräslöken över. Rulla ihop laxrullen hårt som en rulltårta. Ställ in den i frysen till serveringsögonblicket.




2. Rosta rödbetorna med skal i 200 grader varm ugn i ca 50 minuter eller tills de är mjuka. Skala dem medan de är varma. Skiva dem tunt på mandolin och fördela skivorna på ett stort fat eller på förrättstallrikar. Strö över salt och peppar.

3. Skär osten i små tärningar och vänd dem i honungen. Krossa nötterna och blanda krosset med osten.

4. Skiva laxrullen när du tar den från frysen. Fördela skivorna på rödbetscarpaccion. Laxskivorna tinar på 10 minuter. Dekorera med ostnötblandningen.









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar