Sous le ciel de Paris 1

söndag 17 december 2017


Jag tackar aldrig nej till ett veckoslut i Paris, men knappast gör någon annan vettig person det heller. Ingen brådska, god mat och dryck tillsammans med fantastiska vänner. En av oss hade aldrig besökt Paris tidigare så naturligtvis tog vi en hop on-hop off sightseeing tur. Ett utmärkt sätt att få en helhetsbild av den gigantiska staden som halveras i Rive gauche och Rive droite av floden Seine. Och vill man besöka någon sevärdhet hoppar man bara av bussen och ställer sig snällt i kön. Vi hade sett det mesta tidigare och köerna bl.a. till Notre Dame var enorma så vi valde Panthéon  där vi inte behövde köa nämnvärt länge. Vädret var kyligt och regnigt så utecaféerna hade ingen större dragningskraft. En varm rom-toddy smakade bättre på insidan! 
Först lite bilder från Panthéon.

Alla ovanstående bilder tagna i Panthéon, som är ett mausoleum för framstående franska medborgare. Här vilar stoftet efter Voltaire (sista bilden), Rousseau, Victor Hugo och Marie Curie bla.

Vi bodde på Hôtel Vendôme Saint-Germain i Quartier Latin. Ett litet anspråkslöst hotell på en lugn gata (8, rue d'Arras). Trevlig betjäning och gratis vin + tilltugg i lobbyn.
www.hotelvendomesaintgermain.com
Nedan bilder från boulevard St Germain, som kanske får det att vattnas i munnen? Gravgården Père-Lachaise tröttnar jag aldrig på att besöka. Intressant att studera gravstenarna och njuta av tystnaden. Åk hit och vandra omkring när du har fått nog av allt oljud. Gravgården är ca 43 hektar stor (Paris största) och invigdes 1804. Gratis inträde. Här vilar bla. Edith Piaf, Oscar Wilde, Molière, Maria Callas, Jim Morrison, Frédéric Chopin, Isadora Duncan, Yves Montand, Sarah Bernhardt och Jean de la Fontaine.
Gamla och nya gravar om vartannat och kullerstensbelagda gator att gå på så mjuka och bekväma tossor behövs. Jag märker nu att bilderna blev ganska många så jag slutar här och återkommer med flera bilder senare.
A suivre ... 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar