Gös med italienska smaker

tisdag 18 januari 2022

 


Endast 5 huvudingredienser behövs till denna fräscha, lite vårliga rätt. Jag använde egenfångad gös men abborre, gädda, lax eller den fisk du råkar ha hemma går antagligen lika bra. Blandsalladen består av ekblads-, rosé- och rucolasallad (s.k. italiensk sallad), men vilken salladsblandning som helst passar utmärkt. Fisken gratineras med en blandning av rucola, rödlök, pinjekärnor, parmesanost och olja och efter 10 minuter i ugnen har du en vansinnigt god rätt som avnjuts på salladsbädd med en bit gott bröd eller varför inte med en risotto för de som är mycket hungriga.



Ingredienser för 3 personer:

600 g gösfilé (helst med skinnet kvar och fjällad)
2 små rödlökar
1 bunt rucolasallad
3/4 dl pinjekärnor, ca 50 g
1 dl riven parmesanost
3 msk olja, helst oliv
salt
svartpeppar

Tillbehör:

rosé- och ekbladssallad
hyvlad parmesanost
grillat bröd eller risotto

1. Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skiva den ena löken och finhacka den andra. Spara 1/3 av rucolasalladen och hacka resten.
2. Rosta pinjekärnorna i en torr, het stekpanna. Grovhacka 2/3 av dem och blanda med den hackade löken och rucolan, ost och olja.
3. Skär fisken i portionsbitar. Bryn dem hastigt i olja i en het stekpanna. Lägg fisken på ett ugnssäkert fat med skinnet upp. Salta och peppra.
4. Lägg på rucolaröran. Stek i mitten av ugnen ca 10 minuter.
5. Lägg upp salladsblandningen på tallriken. Lägg på lökringar, hyvlad parmesanost och pinjekärnor. Avsluta med fisken och eventuell sky.

Buon appetito!









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar