Vårig sparrisdelikatess

söndag 9 maj 2021

 


Landebistros bästa säsongmat just nu är nog sparrisen. Vi gillar både grön och vit sparris, den sistnämnda är lite lyxigare och mjällare i smaken. Den gröna kan vanligtvis tillredas med skal och blir godast när den rostas i ugn, på grillen eller i grillpanna. Passar som tillbehör till allt. Sparrisrisotto är också otroligt gott. Den vita sparrisen är lite knubbigare och måste skalas noggrant innan tillredningen. Smaken är mer förfinad än hos den gröna och jag tycker den vita passar bäst som kokt tillsammans med en god sås. Min inspiration hämtade jag från @swedishfoodie på Instagram. Inga exakta mått anges, så använd de egna smaklökarna!

1 bunt vit sparris (räcker till 3-4 förrätter)

vatten

citron

smör

salt

schalottenlök

vitt vin

fiskfond

tjock grädde

fiskrom

gräslök

körvel/krasse



1. Skala sparrisen med en potatisskalare och avlägsna den hårda nedre delen. Häll vatten i en stor stekpanna/traktörpanna, pressa i lite citronsaft, en stor klick smör, en nypa salt och låt det koka upp innan du lägger i sparrisen. Låt sparrisen sjuda några minuter tills den känns mjuk men fortfarande är spänstig.

2. Smält en klick smör i en kastrull och fräs hackad schalottenlök i ett par minuter. Häll i vitt vin, några droppar fiskfond och lite tjock grädde. Sjud tills hälften återstår. Vispa för hand ner rumsvarmt smör lite åt gången tills såsen är krämig. Det behövs en hel del smör så snåla inte! Smaksätt med några stänk citronsaft och lite salt.

3. Rör ner valfri fiskrom och hackad gräslök i serveringsögonblicket. Häll såsen över sparrisen och garnera med körvel eller krasse.

Bon appétit!

Under etiketten "sparris" till höger finns mina tidigare favoritrecept med sparris.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar