1 bunt vit sparris (räcker till 3-4 förrätter)
vatten
citron
smör
salt
schalottenlök
vitt vin
fiskfond
tjock grädde
fiskrom
gräslök
körvel/krasse
1. Skala sparrisen med en potatisskalare och avlägsna den hårda nedre delen. Häll vatten i en stor stekpanna/traktörpanna, pressa i lite citronsaft, en stor klick smör, en nypa salt och låt det koka upp innan du lägger i sparrisen. Låt sparrisen sjuda några minuter tills den känns mjuk men fortfarande är spänstig.
2. Smält en klick smör i en kastrull och fräs hackad schalottenlök i ett par minuter. Häll i vitt vin, några droppar fiskfond och lite tjock grädde. Sjud tills hälften återstår. Vispa för hand ner rumsvarmt smör lite åt gången tills såsen är krämig. Det behövs en hel del smör så snåla inte! Smaksätt med några stänk citronsaft och lite salt.
3. Rör ner valfri fiskrom och hackad gräslök i serveringsögonblicket. Häll såsen över sparrisen och garnera med körvel eller krasse.
Bon appétit!
Under etiketten "sparris" till höger finns mina tidigare favoritrecept med sparris.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar