Tsukune - japanska kycklingbullar

tisdag 25 augusti 2020

 


Alla maträtter som för tankarna till Asien får mig vanligtvis på fall. Dessa bullar innehåller mina favoriter miso och ingefära samt lite övriga asiatiska kryddor. De smakar gudomligt och kan serveras med ris och/eller grönsaker. Jag valde bort riset och wokade i stället morötter från köksträdgården, som gifte sig bra med kycklingbullarna. Stéphanie i bloggen lacerisesurlemaillot.fr stekte bullarna uppträdda på spett, men jag tyckte det var onödigt besvär, så jag lämnade bort spetten. Bullarna är mycket saftiga och glaseras med en  underbar söt-salt sås, som gör rätten helt oemotståndlig.




Ingredienser för 4 personer:
500 g kycklingfilé
2 msk misopasta (helst vit/ljus)
1 lök
1 tsk spiskummin
1 msk finhackad färsk koriander
1 msk sesamolja
(små träspett)

Såsen:
5 cl sojasås
5 cm färsk ingefära
2 msk cidervinäger
2 msk sesamolja


1. Skär kycklingfiléerna i stora bitar.

2. Skala löken och skär också den i stora bitar.

3. Häll alla ingredienser till bullarna i matberedaren och mixa fint. Låt sedan blandningen stå i kylen i en timme.

4. Skala och riv ingefäran. Blanda den med resten av såsingredienserna.

5. Forma kycklingfärsen till ca 16 ovala bullar genom att rulla dem med oljade händer.

6. Trä upp dem på stickor om du vill (2/sticka).

7. Hetta upp en stekpanna och häll i lite olja. Stek bullarna i ca 5 minuter på medelvärme och vänd dem regelbundet.

8. Sänk värmen och fortsätt stekningen i ca 10 minuter på låg värme, medan du öser bullarna med såsen och vänder dem regelbundet.

9. Servera med morötter, glaserade med samma sås och ris. Strö över färsk koriander.







Lammkotletter, squash chorizo & grillad kål med salviaolja

onsdag 19 augusti 2020



Den här underbara smakupplevelsen med grönsaker och kött låg på våra tallrikar en sommarkväll för en tid sedan. Den grillade kålen blev supergod som alltid. Denna gång hällde jag på salviaolja, som hör till mina favoritsmaksättare, när kålklyftorna var färdiggrillade. Squashen fyllde jag med chorizokorv på hasselbackvis samt örter och salt från ADD:WISE. Lammkotletterna fick ligga en stund före grillningen, rubbade med lite örtkryddor och salt ävenledes från ADD:WISE. Deras örtblandningar, oljor och salt/kryddkvarnar är bara så oemotståndliga. Och ekologiska. Och vackra. För att inte nämna den utsökta smaken. Vill du veta mer om ADD:WISE familjen kan det här inlägget vara till hjälp https://forreliini.blogspot.com/2020/07/grillade-dromburgare-med-tillbehor.html



Lammkotletterna:
3-4 kotletter/person
citrusörter och Nordic örter (ADD:WISE)
havssalt ekologiska örter (ADD:WISE)
svartpeppar
olja att steka i

Jag rubbade in kotletterna med örter, salt och svartpeppar. Jag lät dem stå framme och dra i sig smakerna från örterna medan jag förberedde grönsakerna. Sedan när det var dags brynte jag kotletterna i olja och satte in dem i 175 grader varm ugn i ca 8 minuter. Om du vill grilla dem i stället så tar det ca 4 minuter/sida på direkt värme. 



Grillad kål

Skär kålhuvudet i 4 delar och pensla dem med lite olja. Grilla på indirekt värme på alla sidor tills kålen känns mjuk när du sticker en vass kniv igenom den.

Salviaolja

1 - 1,5 dl olivolja 
10-15 rivna stora salviablad (det får vara mycket!)
citron flingsalt /ADD:WISE)
riven parmesan

Hetta upp olivoljan och lägg i salvian och låt den friteras i ca 1 minut. Smaksätt med lite citronsalt. Häll salviaoljan över kålen vid serveringen eller låt var och en ta för sig själv. Strö över parmesan och lite extra flingsalt. Mumsigt värre!



Squash chorizo

gröna små squash
chorizo i bitar
Nordic örter (ADD:WISE)
olivolja med basilika (ADD:WISE)
havssalt ekologiska örter (ADD:WISE)

Skär skåror i squashen och fyll dem med lämpliga bitar chorizo. Strö över örter, salt och till sist olivolja. Grädda i 200 grader i 15-20 minuter.






Inlägget är skrivet i samarbete med textilkompani


ADD:WISE återförsäljare i Finland hittar du bakom den här länken 








Galen i bönor

torsdag 13 augusti 2020


 

Brytböna, buskböna, störböna, haricot vert, vaxböna ... bönsorterna är många. Ett faktum är att bönor kommer att vara framtidens melodi, eftersom de är fantastiska proteinkällor. De binder kväve och förbättrar jordens konsistens. Bönorna är ett hållbart och miljösmart alternativ. Dessutom är de mycket läckra. Det finns otaliga bönsorter med varierande smaker på marknaden, så det gäller att pröva sig fram till sina egna favoriter.

Vad beträffar odlingen av bönor så är värmen den absolut viktigaste faktorn. Bönorna kräver porös och varm jord. Därför är det ingen idé att så dem i för kall jord. Varje år har jag odlat en buskböna som heter Cordoba. Namnet hänvisar till varmare breddgrader och därför har jag förodlat plantorna. På sensommaren har vi sedan fått smaska i oss dessa tunna och delikata bönor.

I år odlade jag förutom Cordoba en störböna vid namn Neckargold och Saxa, som är en klassisk buskböna. Den sistnämnda är mycket tidig och jag har skördat så gott som allt den ger i skrivandets stund. Däremot håller Neckargolds och Cordobas produktion först på att komma i gång.
Böngodiset tar gudskelov inte slut ännu!




Trädgårdsmästaren skrev det här inlägget. På bilden syns han i sin älsklingsmiljö.





Störbönorna sådde jag invid staketet, där de kan klättra i allsköns ro. Neckargold klättrar i sin egen takt och skörden är lätt att plocka när man inte behöver sitta på huk.




På bilden ovan finns tre sorters bönor: i den runda byttan vaxbönor (Neckargold) och finfina tunna Cordoba buskbönor. På bordet och i träbyttan Saxabönor. Om man vill njuta av superläckra bönor får man inte vara för girig. Bönorna måste plockas då de ännu är unga, för då är de som smakligast. Naturligtvis skulle skörden bli större om man lät dem växa längre, men då lider smaken.









Det lättaste sättet att tillreda bönor är att koka dem i mycket salt vatten i ca 5 minuter/tills de känns mjuka, men inte går sönder. Vattnet hälls bort och smält smör hälls över bönorna. Lite flingsalt förhöjer smaken.

I bloggarkivet finns några recept där bönor har använts på ett eller annat sätt:







Mulliga fyllda paprikor

fredag 7 augusti 2020




Välsvarvade, grönsaksstinna fyllda paprikor smakar alltid lika ljuvligt: morgon, middag, kväll. Dessa är fyllda med quinoa, spenat, bladselleri, vårlök, squash och en burk tonfisk. Jag kryddade med organiska kryddor från ADD:WISE. Det finns en mängd örtkryddor i intressanta sammansättningar i deras sortiment och det är bara att välja och vraka enligt smak och tycke. Alla är fantastiska och av mycket hög kvalitet. Jag valde två kryddblandningar till min fyllning: Citrus örter (basilika, persilja, oregano, timjan, rosmarin, vitlök, citronskal) och Havssalt med ekologiska örter (basilika, oregano, timjan, rosmarin, blåklint). Det går hur bra som helst att byta ut både fyllning och kryddor mot det man råkar ha hemma. 

Ytterligare recept på fyllda paprikor finns på bloggen under etiketten "paprika".



Kryddorna är inneslutna i vackra och praktiska glasflaskor med skruvkork. Saltkvarnarna är både vackra och välfungerande. 


Ingredienser:
6 st stora paprikor i halvor, frön och vita väggar borttagna
2 dl kokt quinoa
1 liter färsk spenat/1 pkt djupfryst
1 knippe vårlök
2 bladselleristänger
1 liten squash
vitlökspulver
svartpeppar
1 msk drömkrydda Citrus örter (ADD:WISE)
Havssalt ekologiska örter (ADD:WISE) enligt smak
1 burk tonfisk
2-3 msk yuzu ponzu/soja med lite citronsaft
2-3 msk crème Bonjour vitlöksost/annan färskost
olja att steka i
cheddarost till gratinering

Det är gott att ringla över lite dressing eller olivolja vid serveringen. I ADD:WISE sortiment finns härliga dressingar med örter, chili, apelsin, hallon etc. som smaksättning.





1. Förgrädda paprikahalvorna i 225 grader varm ugn i 5-10 minuter.

2. Skiva/hacka grönsakerna. Förväll den färska spenaten i 2 minuter, spola med kallt vatten och krama ur vattnet. Skär den i bitar.

3. Stek grönsakerna i oljan, krydda och blanda ner quinoan och tonfisken. Avsmaka och justera kryddningen.

4. Fyll paprikorna med blandningen, strö över lite ost och grädda i 225 grader i ca 20 minuter.







Om du vill bekanta dig med ADD:WISE hållbart producerade kryddblandningar, dressingar, oljor och övriga produkter ska du gå in på deras sidor här.

Återförsäljare i Finland hittar du hos www.textilkompani.fi

Detta blogginlägg är gjort i samarbete med textilkompani.



Karamelliserad squashpaj & ugnsbakad tomatsallad

söndag 2 augusti 2020




Detta är den absolut läckraste squashpajen jag åstadkommit. Den var verkligen försvinnande god, alla bitar gick åt i ett nafs på brunchen jag skrev om i det senaste inlägget. Hemligheten är att låta squashen, löken, vitlöken och citronen karamelliseras i 20 minuter förrän blandningen åker i pajskalet och in i ugnen. Konsistensen blir fantastisk och ingen kan gissa att squash är huvudingrediensen. Receptet är från Marie Claire: Cuisine et Vins -sajten.

Ingredienser till en paj:
1 pkt/rulle smördeg
3-4 medelstora squash
2 lökar
6 vitlöksklyftor
1 saltad inlagd citron (finns att köpa på burk)
75 g färskriven parmesan
1 msk timjan (använde ganska mycket färsk)
2 msk olivolja
2 msk grädde
salt
svartpeppar

1. Tvätta och torka squashen. Skär den i tärningar. Skala och finhacka lök och vitlök. Finfördela citronen i pyttesmå bitar. Använd inte skalet.

2. Hetta upp oljan i en stekpanna/gryta. Lägg i lök och vitlök att smälta och lägg sedan i squash, citron, salt och peppar. Blanda om i 5 minuter på medelvärme, sänk sedan värmen och låt squashen karamelliseras i ca 20 minuter. Rör om emellanåt.

3. Tillsätt grädden och parmesanen. Blanda och låt koka ännu ca 10 minuter tills ingen vätska återstår.

4. Värm ugnen till 210 grader. Täck en pajform med den kalla degen.

5. Häll i squashblandningen, strö över timjan och grädda i ca 25 minuter. Låt pajen kallna ... den är nämligen godare då.







Jag serverade pajen med en tomat-mozzarellasallad, där tomaterna först ugnsbakades och sedan blandades med mozzarellabollar och örter. Om du inte ugnsbakat tomater tidigare är det hög tid att göra det; när de torkar i ugnen framträder sötman på ett helt annat sätt.

Ugnsbakad tomatsallad:
750 g cocktailtomater 
3 msk olivolja
1-2 tsk flingsalt
svartpeppar
färsk timjan
250 g minimozzarellabollar (Lidls är bra)
färsk basilika

1. Sätt ugnen på 125 grader.

2. Lägg tomaterna på en ugnsplåt. Ringla över olivolja och krydda med flingsalt, peppar och timjan.

3. Baka tomaterna i mitten av ugnen i en dryg timme.

4. Tag ut dem och låt svalna. Lägg försiktigt upp tomaterna på ett stort fat och lägg på mozzarella, basilika och timjan.