Dak bulgogi - grillad koreansk kyckling & vintips

lördag 6 juni 2020




Som ni väl märkt vid det här laget vurmar jag för starka asiatiska smaker i min matlagning. Vilken tur att min familj har samma svaghet! Förutom Bany-assistenten naturligtvis.
 Härom kvällen lät jag kycklingfilé ligga i en marinad som innehöll gochujang, soja, sesamolja, salladslök, vitlök, ingefära och lite socker. Där låg den i ca 6 timmar. Sedan skakade jag bort överloppsmarinad från kycklingfiléerna, trädde upp dem på grillspett och lade dem på grillen. 
En majonnässås smaksatt med örter och citronsaft  satt som hand i handske till den kryddstarka kycklingen. Dessutom åt vi en matig kall "sallad" gjord på kokt quinoa och rostade grönsaker. 
Vädret var underbart den här junikvällen; ännu nio på kvällen gassande sol och sommarvärme, så vi njöt i fulla drag med ett riktigt gott rosévin i glasen. Mer om vinet efter kycklingreceptet.

Ingredienser för 4 personer:
600-700 g kycklingfilé

Marinad:
1/2-1 dl gochujang, beroende på de egna smaklökarna
1/2 dl soja
1 msk sesamolja
2 salladslökar, finstrimlade
3-4 klyftor vitlök, finhackade
ca 1 msk finriven ingefära
1 tsk socker

1. Skär filéerna i långa breda remsor.

2. Blanda alla ingredienser till marinaden och lägg sedan ned kycklingen. Den här proceduren går bäst att göra i en plastpåse. Marinera åtminstone ett par timmar, men gärna längre om du har möjlighet.

3. Ta upp kycklingen ur marinaden, skaka bitarna lätt så överflödig marinad lossnar. Torka inte av dem, lite marinad får sitta kvar. Grilla eller stek i ugn på hög värme. Grillen sköter det här jobbet på rekordtid. Var försiktig så kycklingbitarna inte bränns.

4. Strö över salladslök och sesamfrön.








Vintips: El Picoteo Organic Rosé 2019
9 euro

Ett spanskt organiskt rosévin med vacker färg och fräsch doft. Druvorna är syrah och tempranillo. Vinet innehåller 6 g socker/liter och man kan känna smak av citrus, hallon, vinbär, jordgubbe och örter. Hög syra och en angenäm kittlande känsla på tungan. Behaglig örtig eftersmak. En bra match till grillad kyckling, matiga sallader och pastarätter. Smakar bra också utan mat. Vi tycker det är ett perfekt och mycket prisvärt sommarvin.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar