Utsökt svampsoppa med osttoast

fredag 4 oktober 2019



Gillar du svamp? Ligger den och väntar på tillredning? Om så är fallet kan jag varmt rekommendera den här ljuvliga svampsoppan, som du kan göra på enbart trattkantareller eller på den blandning av skogssvamp du har att tillgå. Mina favoritsvampar är Karl Johan, smörsopp, svart trumpet och kantareller. Aspsopp hör också hit, man bör dock komma ihåg att de måste stekas i ca 20 minuter för att inte åstadkomma magbesvär. Som tillbehör till soppan gjorde jag osttoast i ugnen, men det går bra med vilket färskt bröd som helst. Receptet är en gammal klenod från Allt om Mat (2009).

Ingredienser för 4 stora portioner soppa:

1 liter färsk, rensad svamp 
4 msk smör
1 liter grönsaksbuljong, tärning
0,5 dl torr sherry/Marsala
0,5 dl gul lök, finhackad
0,5 dl morötter, fint tärnade
0,5 tsk timjan
1 msk tomatpuré
3 msk vetemjöl
2 dl crème fraîche/havregrädde
0,5 tsk salt
cayennepeppar enligt smak




1. Skär den färska svampen i mindre bitar. Lägg den tillsammans med 1 msk smör i en kastrull  och koka den under lock tills du får ut maximalt med svampspad. Tag av locket och koka in spadet i svampen så att smaken blir koncentrerad.

2. Slå grönsaksbuljongen och vinet över svampen och låt det hela småkoka medan du gör i ordning grönsakerna. Skala och finhacka löken samt ansa och skär moroten i mycket små och fina tärningar.

3. Fräs lök, morot och timjan i 3 msk smör i en ny kastrull utan att det får färg. Tillsätt tomatpurén, som får fräsa med ett ögonblick samt pudra över mjölet under omröring. Låt även mjölet fräsa med en kort stund tills allt blir väl blandat.

4. Späd med svamp- och vinbuljongen i omgångar under vispning och uppkok. Tillsätt grädden och låt soppan koka sakta i 10-15 minuter. Smaka av med salt och cayennepeppar.




Osttoast:
baguette
vitlökssmör
riven ost 
paprikapulver

Sätt ugnen på 250 grader. Skär baguetten i 1 cm skivor och bred smör och riven vitlök på skivorna. Lägg bröden på en plåt och fördela osten över. Dofta på lite paprikapulver och gratinera toasten mitt i ugnen i ca 5 minuter. Passa noga så de inte bränns!

Smaklig spis!







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar