Romainesallad med bacon och ädelost

torsdag 28 juni 2018



En förvånansvärt bra mix: krispig sallad med sötma från tranbär och crunch från valnötter och en mild balsamvinägerdressing därtill. Förrätt, sidorätt eller kvällsmål. Kanske ett gott bröd till om det känns så. Receptet är taget ur Allt om Mat.

4-6 personer:
2 romainesalladshuvuden
1 paket bacon (140 g)
1 dl valnötter
75 g blåmögelost, t.ex. Danablue eller St Agur
1/2 dl torkade tranbär

Dressing:
1 liten vitlöksklyfta
1 krm salt
1 tsk vitvinsvinäger (äppelcidervinäger)
1 tsk flytande honung
2 msk balsamvinäger
3 msk olivolja
1 krm nymald svartpeppar

Garnering: gräslök

1. Sätt ugnen på 200 grader. Pressa/riv vitlöksklyftan och mosa den med saltet. Häll på vinägern och låt stå ca 10 minuter. Vispa ner resterande ingredienser till dressingen.

2. Lägg ut baconet på en plåt och stek det krispigt mitt i ugnen, 10-15 minuter. Låt rinna av och svalna på hushållspapper. Lägg valnötterna i en ugnssäker form. Rosta dem mitt i ugnen ca 10 minuter.

3. Skär varje salladshuvud i två delar på längden och skölj väl. Låt rinna av och skär ytterligare varje del itu på längden. Lägg upp bladen på ett stort fat.

4. Smula över ost och tranbär. Skär eller bryt baconet i bitar och strö det över. Vispa upp dressingen och häll den över salladen. Garnera med gräslök och servera med bröd.




Sparris med apelsin, mandel och dragon

tisdag 26 juni 2018



En otroligt god sparrisrätt där alla element drar sitt strå till stacken. Utmärkt som förrätt, sidorätt eller tom. en liten huvudrätt. Sparrisen måste vara vit och dragonen fransk för att åstadkomma det smakligaste resultatet. En rätt ur Myllymäki: Grönsaker, tillbehör & garnityr. Mina ändringar inom parentes.

Ingredienser för 4 små portioner:
8 vita sparrisar (10)
100 g smör (50-70 g räcker)
1 apelsin, juice och skal
1 dl rostad mandel (använde flagad)
1/2 dl plockade dragonblad (fransk dragon)
salt

Skala sparrisen noggrant och försiktigt, så att allt skal på stjälken tas bort. Skär av änden. (Jag delade varje sparris i två delar.) Smält smöret i en stekpanna och bryn det. Lägg i sparrisen och stek tills den är nästan klar, ca 3-5 minuter. Tillsätt apelsinjuice och -skal. Rör om och toppa med mandel och dragon. Smaka av med salt.






Förslag till midsommarhelgen

måndag 18 juni 2018



Midsommaren med alla traditioner nalkas än en gång med stormsteg. Mat och dryck inhandlas i mängder och menyerna slås fast. Jag har bläddrat i bloggens arkiv och plockat ut en del recept som kanske passar in under midsommaren eller på diverse sommarfester eller knytkalas. Varsågod, det är bara att välja och vraka. Hoppas någonting faller dig i smaken!

1. Förrätter

forreliini.blogspot.com/2017/08/gaspacho-pa-melon-kokos-och-lime.html

forreliini.blogspot.com/2017/04/strommingsceviche.html


forreliini.blogspot.com/2017/06/grillade-marinerade-paprikor-pa.html




2. Sidorätter eller tillbehör










3. Fisk







4. Fågel 





5. Kött








6. Dessert













Stressa inte för mycket inför Midsommar … allting behöver ju inte vara tip top. Huvudsaken är att humöret är på topp, alla trivs och har tid att njuta av god mat och dryck med familj och vänner … vädret må sen komma med vilka överraskningar som helst. Det rår vi ju tyvärr inte på. 

GLAD MIDSOMMAR!


























Lamm, blomkål, ramslök, svart vitlök + vintips

torsdag 14 juni 2018



Under årens lopp har Åbo saluhall utvecklats oerhört. Jag vill besöka den varje gång jag har ärende till Åbo för den lockar med sina restauranger och utmärkta fisk- och köttbutiker i synnerhet. Där finns fisk-, husmanskost-, vegetariska och etniska restauranger i mängder. Det bästa stället att inta en lunch och handla allt mellan himmel och jord och samtidigt njuta av lite internationell atmosfär. Jag åt världens godaste caesarsallad med tonfisk hos http://www.s-wallin.fi/. Och helgens lamm till grillmiddagen inhandlade jag  hos min favorit köttaffär Jokinen, som aldrig gör en besviken https://www.lihaliike.fi/.  Grillad blomkål, ramslöksås och majonnäs med fermenterad/svart vitlök fick fram de bästa sidorna hos lammet. Därtill som tuppen på täppan ett fantastiskt rödvin från Veneto … en stund i himmelriket!

Ramslökssås:
ca 10 stora ramslöksblad eller i brist på ramslök kan du ta salladslöksblast + lite vitlök + lite gräslök
ca 0,5 dl olivolja
ca 50 g smör
salt

Strimla ramslöksbladen. Värm olivoljan i en kastrull. När den är varm så blanda ner ramslöken. Dess smak utvecklas bättre i den varma olivoljan. Oljan får inte koka. Blanda ner smöret och låt det smälta. Salta. 

Majonnäs med svart vitlök:
1 dl Hellmann´s majonnäs eller hemgjord
3-4 klyftor fermenterad vitlök
salt

Den fermenterade vitlöken är svart och söt i smaken. Den har en mycket mild umamismak och kan faktiskt ätas som godis också! Jag köpte en burk i Sverige för två år sedan, men jag tror att den finns att köpa också i Finland i vissa butiker i dag. Mosa vitlöken grovt med en gaffel och blanda i majonnäsen. Salta. Ställ svalt. Majonnäsen blir mörkbrun till färgen. Mycket gott!

Lammet:
Jag lade lammkotletterna i en marinad bestående av: rosmarin, olja, pimentón(rökt spansk stark paprika), salt, svartpeppar och lite citronsaft. De fick ligga i marinaden i 2 timmar.
Lammkarrén bara saltade och pepprade jag en timme innan jag grillade den.

Blomkål:
Jag skar blomkålshuvudet i 4 tjocka skivor och saltade, pepprade och penslade dem med olja 2 timmar innan jag grillade dem.






Lammkotletterna grillade jag på hög värme ca 3 minuter/sida. Lammkarrén grillade jag hel ca 10 minuter/sida, först på hög värme några minuter och sedan på medelvärme tills innertemperaturen visade 55 grader (rosa). Jag skar sedan upp den till portioner när den hade vilat en stund. Jag serverade ramslökssåsen till blomkålen och karrén.  Ljuvligt gott. Majonnäsen passade fint till kotletterna.


Ett superbt italienskt vin som påminner om Bordeaux-vinerna smaksmässigt, kanske för att det innehåller cabernet franc druvan som inte är vanlig i italienska viner. Vinet har en fyllig balanserad smak med inslag av torkad frukt, vanilj, choklad och kryddor. Det innehåller 4 g restsocker/liter men är det oaktat inte sött utan besitter en behaglig mjukhet och syrlighet. Eftersmaken är lång, intensiv och elegant. Vinet rekommenderas till köttgrytor, grillat och lamm i synnerhet. Priset: 19,49 euro. Prisvärt. Viinilehtis val till årets vin 2017.   

Brie & grön sparris - vilken kombo!

tisdag 12 juni 2018



Får jag bjuda på en verklig höjdare? Nu menar jag när du har bråttom men ändå vill bjuda på en aha-upplevelse till drinken till exempel. Jag visste inte att Brie-ost i kombination med grön sparris kunde vara så här gott. I stället för att ödsla tid på att göra egen galettedeg har jag än en gång använt Lidls puff pastry, favorit nummer ett. Fungerar ypperligt.

Du behöver:
1 rulle puff pastry eller annan färdig smördeg
1 bunt grön sparris, gärna av den tunnare sorten
1 ganska stor bit Brie-ost, vilken som helst går bra
olivolja
flingsalt
ev. svartpeppar och granskott

Rulla ut degen på en ugnsplåt. Fördela Brie-osten i tunna skivor utanpå. Du behöver inte avlägsna skalet på osten. Rada sedan de skalade och putsade sparrisarna ganska tätt över det hela. Tryck till lite. Peppra och strö lite salt över. Droppa lite olivolja över. Grädda i 200-225 grader varm ugn i ca 20-25 minuter. Ta ut och låt svalna. Skär i lämpliga bitar och servera som sådana eller med kallrökt/gravad lax eller parmaskinka. 









Några övriga förslag på hur du kan använda dig av puff pastry-degen:





Restaurang Periscope, Tammerfors

söndag 10 juni 2018



För en tid sedan deltog jag i en middag på den kanske för tillfället trendigaste restaurangen i Tammerfors. Du kan läsa mer om restaurangen här https://www.ravintolaperiscope.fi/ (på engelska och finska).
Vi var ett större sällskap och valde att äta en massa smårätter och några lite större rätter. Så gott som allt vi prövade var mycket genomtänkt vad beträffade smakkombinationerna. Några val var faktiskt riktiga fullträffar. Ett extra stort plus för de fantastiska grönsaksrätterna. Det var tyvärr en blåsig dag, så vi kunde inte njuta av de magnifika vyerna från takterassen utan höll oss under tak efter den obligatoriska champagnen ute.
Mycket bra betjäning och spännande rätter, så har du vägarna förbi Tammerfors ska du åtminstone ta en drink uppe på takterassen och blicka ut över staden. Mina val var supergoda och konceptet med rätter att dela på lyckat.


Min favorit: endiver, roquefort & pancetta

Lax, jordärtskocka & surmjölk


Vårkyckling med jordnötslönnsirapglaze


Asiatiska revbensspjäll

Entrecôte & chimichurri


Griskind, miso &svart vitlökskaramell
Den andra av mina favoriter.


Palsternacka i saltskal, fermenterad palsternacka & karamelliserad palsternacka med dragon-macadamiavinägrett
Min tredje favorit.









Från takterassen kan du se ut över staden och njuta av barens utbud. Rekommenderas alla vackra sommardagar!



Chokladterrin & rabarberkompott

onsdag 6 juni 2018



 En festlig dessert som är busenkel att tillaga och aldrig misslyckas. Den kräver bara att få stå kallt i 12 timmar för att stelna ordentligt. Du behöver en kastrull, en kokplatta och ett kylskåp och så lite ingredienser. Jag gjorde den senaste helg när vi hade gäster och kombinationen lite syrlig rabarberkompott med ingefära och söt chokladterrin med en skopa riktigt god vaniljglass till var en uppskattad avslutning på middagen. Receptet på chokladterrinen är från Allt om Mat, men jag har minskat på honungsmängden.

Ingredienser för 4-6 personer:
150 g mörk choklad
75 g smör
0,75 dl flytande honung (jag tog 0,5 dl)
0,5 dl vispgrädde
1 ägg
2 krm flingsalt

Smält choklad och smör tillsammans i en kastrull. Tillsätt honung, grädde, ägg och salt. Rör till en jämn smet. Häll smeten i en liten avlång form klädd med plastfolie. Låt stå i kylen i ca 12 timmar (eller längre). Skär den i lämpliga skivor och servera gärna med rabarberkompott och vaniljglass. Terrinen är ganska mäktig, så det behövs inte mycket.



 Rabarberkompotten med ingefära och korianderfrön finns redan på bloggen


Kanske du har gott om rabarber i trädgården och inte ved vad du ska ta dig till med den? Här får du några tips:





Abborrarna i spadet

måndag 4 juni 2018



Abborrfiléer i en härlig grönsaksbuljong med asiatiska inslag fick agera förrätt på vår bröllopsdag för ett tag sedan. Jag proppade buljongen full med grönsaker och banne mig så god den blev. Idén till rätten kommer från Carina och Ulrika Brydlings kokbok "Laga vilt från skog & sjö". Jag har gjort vissa ändringar i receptet, så nedan följer mitt recept, inte det ursprungliga.

4 portioner:
12 medelstora abborrfiléer
2 schalottenlökar
4 skalade vitlöksklyftor
1 röd chili
2 skalade morötter
130 g skalad kålrot
1/2 purjolök (den ljusa delen)
1 liter grönsaksbuljong
ca 20 g smör
1 msk fint hackad ingefära
1 lime, finrivet skal
2 dl grön sparris, skuren i slantar/gröna ärter
salt
gräslök/vattenkrasse
cocktailstickor

1. Salta filéerna och rulla ihop varje filé. Fäst med en sticka.
2. Strimla lök, vitlök, chili, morötter, kålrot och purjolök.
3. Häll buljongen i en stor vid kastrull. Lägg i en klick smör. Tillsätt de strimlade grönsakerna och sparrisslantarna, ingefära och limeskal. Sjud någon minut.
4. Lägg i abborrfiléerna, lägg på ett lock och sjud dem i ca 3 minuter. Smaka av med salt.
5. Ta upp filéerna och avlägsna stickorna.
6. Lägg fisken i stora skålar, lägg i grönsaker och häll på buljong. Dekorera med gräslök eller vattenkrasse. Jag strödde ännu på lite svart flingsalt för att få en vacker kontrast.













Ett beprövat allt-i-ett recept med abborrfiléer finns här

Badad och bakad kyckling

lördag 2 juni 2018



Det lönar sig alltid att köpa en hel kyckling i stället för färdigt styckad. Vill du ha en riktigt smakrik och saftig tippa så är följande tillvägagångssätt oslagbart!

Du behöver:
1 hel kyckling

Saltlag:
1 liter vatten
80 g salt
50 g socker
5 kaffirlimeblad
5 skivor färsk ingefära
2 tsk korianderfrön
citrongräs, utbankat och skuret i bitar (jag använde torkat citrongräs som jag köpte i Laos, vet inte om det finns här)
(2 bitar pepper chili wood, också köpt i Laos)

Koka upp alla ingredienser till saltlagen och låt sjuda i 5 minuter. Låt kallna och lägg i kycklingen. Låt stå över natten. Vänd kycklingen en gång om lagen inte täcker helt och hållet...eller koka mera lag.



Ta upp kycklingen och torka av den. Klyv den över bröstbenet och pressa isär halvorna så att du får två skålar. Fyll dem med t.ex följande kryddblandning:

1 tsk sechuanpeppar, mortlad
2 tsk korianderfrön, mortlade
2 tsk vitpeppar, mortlad
lite salt
eller din egen kryddblandning, komponera fritt

Var försiktig med saltet eftersom kycklingen legat i det salta badet och dragit i sig saltet. Riv till sist över skalet från en limefrukt. Droppa lite olivolja över. Sätt in härligheten i 130 grader varm ugn tills innertemperaturen visar 62 grader i bröstet och 70 grader vid låren. Så här långt kan du förbereda och sedan snabbt grilla kycklingen på båda sidorna om du vill. Men den är lika god utan grillning och kan bra värmas i ugnen innan serveringen. Skär/klipp den i bitar och strö färska örter över. En gudomligt god kyckling som smälter i munnen och är otroligt saftig.



Ett liknande recept hittar du här
och under etiketten kyckling finns en hel del övriga recept.