Lindblomste

måndag 31 juli 2017


I södra Finland har parklindarna redan delvis blommat färdigt, men de inhemska småbladiga skogslindarna (tilia cordata) blommar för fullt just nu. De sprider en förförisk doft omkring Landebistro och i luften är det världens surr när bin och övriga insekter samlar nektar. Skynda dig att plocka lindblommor för säsongen är kort. Man skall nämligen inte längre plocka blommorna när kronbladen fallit av.


Plocka blommorna med skyddsbladen och torka dem på en mörk och luftig plats. Då behåller de bättre sin fina färg. Torkningstiden är ca två veckor och ju längre torkningen framskrider desto intensivare och honungsstarkare blir doften. Förvara de torkade blommorna i en papperspåse så blir de inte fuktiga.



I Frankrike heter lindblomsteet tisane och det används för att dämpa nervositet och hjälpa till vid insomnandet. Följaktligen avnjuter många fransmän en kopp lindblomste på kvällen innan läggdags. Tisane görs såsom te; ca en tsk torkade lindblommor och två deciliter kokande vatten. Låt teet dra i ca 10 minuter och smaksätt med en kvalitetshonung om du vill. Tisane används också mot förkylning och feber i Frankrike och Tyskland. Drick det med måtta, för det anses ha medicinsk inverkan. Undvik tisane om du lider av hjärtsjukdomar eller är gravid. Gamla franska damer brukar dricka en kopp lindblomste nästan varje kväll, så jag tror inte det är väldigt hälsovådligt.




Jag var ute i lite för god tid, linden blommade inte ännu när jag fotade de här bilderna. De fick nu komma med i varje fall, för jag tyckte de blev så vackra! På de två följande blommar linden för fullt. 




Spenattortilla à la trädgårdsmästaren

söndag 30 juli 2017


Trots den kyliga sommaren frodas spenaten i Landebistros trädgård. Den är jättegod smörsvängd, men min käre make "trädgårdsmästaren" hade bestämt sig för att överraska mig med en spansk spenattortilla.




Det behövs åtminstone 200 g spenat, gärna mer om man gillar smaken. En skvätt olja i stekpannan och sedan i med lite finhackad lök och en hackad vitlöksklyfta (en stor eller två små). Sedan åker spenaten i lite i sänder. Vänd den i ett par minuter tills den har krympt ihop. Låt spenaten svalna en stund. Knäck under tiden 2-4 ägg, rör ihop dem med en gaffel och smaksätt med salt, peppar och kryddor. Smaksättningen är upp till var och en; min make använde svartpeppar, ingefära och pimentón. Spenaten blandas ned i äggröran och tortillan steks på ganska svag värme (först hög värme och sedan sänker du den). Tortillan svängs med hjälp av en tallrik så att också andra sidan steks. Inte så svårt som det låter.





Om du vill ha en matigare tortilla så lägger du till potatis eller ost, men spenattortillan är väldigt delikat och att rekommendera om du har mycket spenat i trädgården. Karl-Alfred byggde ju sina muskler med hjälp av järnet från spenaten...tro det om du vill. Hur som helst så är spenaten bra för synen, huden, blodkärlen och minnet. Så den som vill se ung ut och känna sig i form ska äta mycket spenat!

Min salsa Romesco

fredag 28 juli 2017


Romesco-såsen är ett spanskt påfund som hör hemma i Tarragona och är en grundläggande sås i det Katalanska köket. Columbus hämtade stora paprikor från Amerika redan på 1400-talet och dem använde man sedan bland annat i såsen. Mitt recept saknar några av den klassiska såsens ingredienser, nämligen tomater och bröd. Såsen passar till kött, fisk, skaldjur och grönsaker men är också god på en skiva bröd.

Du behöver:
100 g skalade mandlar
250 g rostad paprika (det går bra med burkpaprikor om man inte hinner rosta själv!)
1 msk balsamico
2-3 vitlöksklyftor 
1-2 tsk chiliflakes
1-2 tsk salt
1,5 dl kallpressad rapsolja/olivolja (jag använde öländsk fantastiskt god rapsolja med backtimjan i. Tack Inger & Jan för den)
0,5-1 dl solrosolja

Mixa alla ingredienser förutom oljorna. Tillsätt sedan oljorna i en tunn stråle och mixa samtidigt. Låt salsan stå kallt helst över natten, men åtminstone några timmar så utvecklas alla smaker. Smaka och tillsätt kanske mer chili och salt om du vill.





Den här salsa romescon är faktiskt min makes favorit eller snarare en av dem. Därför får den äran att förvaras i den vackra skålen som jag ärvt av min svärmor. Och som sagt passar romescon till det mesta i matväg!

Asiatisk coleslaw

onsdag 26 juli 2017


En riktigt fräsch, syrlig och asiatiskt influerad coleslaw som du gör på 5-10 minuter. Passar bra i sommarvärmen antingen som ensam rätt eller som tillbehör. Receptet är från Elle Mat & Vin.

Ingredienser:
330 g vitkål, finstrimlad
3 morötter, rivna
1 röd chili, finskuren i ringar
1 msk fisksås
1 msk risvinäger
1 msk palmsocker/strösocker
1/2 dl finhackad koriander
1 1/2 lime, juice
salt

limeskivor att dekorera med

Gör så här:
Blanda alla ingredienser i en skål, smaka av med lite salt. Blanda väl, plasta och ställ i kylen i ca 30 minuter. Servera med limeklyfta. Ju längre salladen får stå desto mer smak får den.






Kakolanruusu i Åbo - en fin fängelseupplevelse

söndag 23 juli 2017


Blev tipsad om att pop-up restaurangen Kakolanruusu serverar utomordentlig mat i det före detta Kakolafängelset. Det lät som ett koncept man borde uppleva. Och eftersom jag hade lunchträff med matintresserade vänner från huvudstaden så var saken biff. Tjejen på bilden var som klippt och skuren ur en fransk modetidning OCH dessutom en enormt duktig och kunnig kypare. Tack sötnos för den utomordentliga betjäningen vi fick.



Gänget som håller i trådarna på Kakolanruusu är det samma som står bakom restaurang Kaskis i Åbo med Erik Mansikka i spetsen. Där blir man heller sällan besviken på maten. Vi valde överraskningsmenyn med fyra rätter och de som inte var chaufförer valde också vinpaketet...som lär ska ha varit bra.



Vi inledde med en flaska av denna champagne. Gjord på endast två druvsorter, vilket är rätt så sällsynt när det gäller champagne. Den var helt ok men inte så elegant och lyxig som jag tycker en champagne ska vara. Inte mycket bubblor men de fruktiga nöttonerna ackompanjerade bra  vår meny. För oss som inte tog vinpaketet fungerade den bra som måltidsdryck.





Brödet var ett levainbröd med vallmofrön. Kunde bara konstatera att godare bröd har jag sällan ätit. Salladen var  Caesar-aktig med bara grön sallad, parmesankräm, riven parmesan och krutonger. Fräsch och god.  Potatissalladen bestod av siiklipotatisar från Pargas, sill, ägg och marinerad rödlök. Den lämnade mig ganska oberörd, kanske lite mer sill och rödlök skulle ha varit pricken på i:et.


Den andra rätten som ingick i menyn var grillade kycklingvingar. Goda i och för sig, men då jag gillar stark kryddning skulle jag ha önskat lite mer hetta i glazen. Jag är ju lite besvärlig, ursäkta mig.





Den tredje rätten: Fantastiskt fint grillad oxfilé från Åland med en ljuvlig glaze. Den hade naturligtvis fått koka ihop i timmar och bestod av grisben, grönsaker och svamp. Till detta potatisgrönsaksspett och en tzatziki. Dagens bästa rätt enades vi om. 





Desserten var både elegant och smaskigt somrig. Den bestod av belgisk våffla, glass gjord på youghurt och kvarg och marinerade jordgubbar. Som bord fungerade en fängelsedörr i ganska ursprungligt skick. Trevlig detalj! Jag kan inte annat än rekommendera detta sympatiska ställe med kunniga kockar och övrig personal. Vi njöt för fullt i drygt två timmar, denna gång utomhus i det vackra vädret. Dessutom har man möjlighet att inspektera det gamla fängelset men det hann vi inte med. Nästa gång!