onsdag 29 april 2020

Vilken focaccia!




Vill du överraska någon med ett riktigt härligt italienskt matbröd? Kanske en ensam granne, släkting eller din egen käresta. Focaccian går att mumsa i sig som sådan eller doppa i lite god olivolja + röd balsamico, såsom italienarna ofta gör. Jag var snabb med att gömma några bitar i frysen, för åtgången var strykande. Godast är focaccian samma dag den bakas. Jag har testat en hel del s.k. bra recept  men alltid blivit besviken på slutresultatet. Så icke denna gång: lätt att göra och konsistensen och smaken var oklanderliga. Jag utgick från Tastelines recept, men gjorde ändringar i smaksättningen, dvs. garnityret.

Ingredienser för en focaccia i långpanna (använde en folieform på 1,7 liter med måtten 323 x 195 mm, vilken var helt perfekt storlek):

Degen:
25 g jäst, dvs. ett halvt paket färsk jäst
3 dl vatten, fingervarmt
0,5 dl olivolja
1 msk flingsalt
1,5 msk honung
7,5 dl vetemjöl (jag använde 7 dl, varav ca hälften durummjöl)

1. Vispa ut jästen md vatten, olivolja, honung och flingsalt i en degbunke.

2. Tillsätt lite mjöl åt gången och arbeta samman till en deg och knåda den under ett par minuter.

3. Låt degen jäsa till dubbel storlek i degbunken, täckt med en bakduk. Det tar 30-35 minuter.

4. Sätt ugnen på 240 grader. Häll ut degen på ett mjölat bakbord och knåda tills den blir smidig.

5. Olja in en långpanna/form med ett tunt lager olivolja på botten och kanter. Strö sedan ut lite flingsalt, gärna smaksatt med rosmarin, över botten.

6. Tryck ut degen i långpannan, degen kommer då att vara ca 1-2 cm tjock. Låt den sedan jäsa till dubbel storlek under bakduk, ca 30-35 minuter.

7. Gör hål i degen genom att trycka med fingrarna. Fyll dessa hål med vad du vill. Förslag: körsbärstomater, oliver, fetaost. Ringla över rikligt med god olivolja och använd en brödpensel för att pensla in olivoljan över hela brödet.

8. Strö över färsk eller torkad rosmarin (jag använde grön marockansk anis, som jag hittade i en burk) och flingsalt. Vanlig anis eller fänkålsfrön passar säkert bra också.

9. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter eller tills brödet är gyllene.
















Hoppas det ska smaka ... kanske på Valborgpicknicken med en matig sallad till.

Skål för sommaren!



söndag 26 april 2020

Glaserad långkokt högrev, coleslaw & vintips




Efter att ha ätit fisk i olika former i många dagar tyckte vi det skulle sitta bra med en god kötträtt med ett matchande rödvin på helgen. Jag hittade en bit högrev i frysen och ett recept på nätet, som jag genast ville testa. 
Först kokade jag köttet i några timmar, lät det kallna över natten och glaserade det följande dag med en soja-honung-sriracha-vitlöksblandning. Jag kommer faktiskt inte ihåg när jag senast ätit ett så gott, smakrikt och mört kött ... det var rent ut sagt svårt att sluta äta fastän magen sade ifrån. Smaklökarna jublade! 

Ingredienser:
ca 1 kg högrev av nöt (jag använde kött av gräsbetande kor)
salt
oxfond

1. Putsa köttet, men ta inte bort allt fett för det ger smak åt köttet. Lägg köttet i en gryta och täck med kallt vatten. Mät hur mycket vatten du använder. Koka upp och avlägsna skummet som flytar upp till ytan. Använd en stor sked.

2. Sätt sedan till 1/2 matsked salt och 3 matskedar fond per liter vatten. Koka på svag värme åtminstone 2 timmar (stick en kniv igenom och känn att köttet är mjukt). Ta upp köttet från grytan och ställ det svalt helst över natten. 

OBS! Släng inte köttbuljongen! Det lönar sig att djupfrysa den i lämpliga förpackningar för att använda som bas för olika såser. 

Glaze:
1 dl japansk sojasås
0,5 dl honung
1 msk sriracha
2 rivna vitlöksklyftor

3. Värm ugnen till 200 grader. Blanda ihop glazen. Skär köttet i stora bitar och placera dem på en plåt med bakplåtspapper. Pensla runt om med glazen och stek i ugnen i ca 10 minuter (jag stekte i endast 5 min). Pensla ytterligare en gång med resterande glaze och stek i 5 minuter till. Strö över sesamfrön och skivad salladslök.

















Coleslaw:
1 litet huvud rödkål
1 stor morot
1 dl majonnäs
0,5 dl yoghurt
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk Dijonsenap
salt
svartpeppar

Skiva kålen mycket tunt, helst på en mandolin eller med en vass kniv. Skala och riv moroten. Blanda ihop majonnäs, yoghurt, vitvinsvinäger och senap i en stor skål, smaksätt med salt och peppar. Blanda ner kålen och moroten.



Vintips:
Tommasi Amarone della Valpolicella Classico 2015
Pris: 40 €

Detta italienska fylliga rödvin har vi fått i present i två olika repriser. En present jag gillar skarpt! Priset kanske avskräcker, men vinet hör till mina favoriter. Doften lovar mycket med sin kryddiga värme och smaken överväldigar med sin mjuka intensitet. Man kan urskilja smak av bl.a. fikon, björnbär, choklad och kaffe i en tilltalande blandning. Eftersmaken är lång och behagligt kryddig. Matrekommendation: Mörkt kött, vilt och hårda salta ostar.




onsdag 22 april 2020

Gädda, ägg, anjovis, dragon - lyxmat




Nuförtiden tycker jag gädda är rent ut sagt lyxig mat, vilket inte var fallet i min barndom. Då serverades den ofta hel med alla sina små ben och det var jobbigt att äta den, tyckte jag. Lyxig blir den när den fileas så att alla ben är puts väck. På you tube finns en massa klipp på hur det går till. Då är den lätt att tillaga enligt egna preferenser. Eftersom min man "trädgårdsmästaren" också är en hejare på att fiska och filea fisken åt mig, gör jag mitt bästa för att bjuda honom på olika fiskdelikatesser. Den här skapelsen tyckte han var värd 10+... och jag var inte sen att instämma.

Ingredienser för 2 personer:

2-3 medelstora gäddfiléer
salt
svartpeppar
smör-oljeblandning att steka i
2-3 kokta ägg
1 liten burk anjovis
färsk fransk dragon eller dill/persilja/körvel/gräslök
crème fraîche

1. Börja med att salta filéerna lätt. Låt dem stå i 15 minuter så att saltet drar in i köttet.

2. Koka äggen. Hacka de kokta äggen och en del av anjovisen. Lämna några hela anjovisfiléer till garnering.

3. Stek filéerna i smör-oljeblandning (Culinesse t.ex), krydda med svartpeppar, skeda crème fraîche runtom, strö över ägg-anjovishacket blandat med dragon. Avsluta med lite svartpeppar och några hela anjovisfiléer om du som jag är galen i anjovis. Gillar du inte anjovis, så är det bara att lämna bort den och salta lite extra i stället. Om du vill kan du hälla lite anjovisspad i crème fraîchen.








Jag serverade kokt potatis och broccolini till härligheten. En uppgraderad variant på gädda med äggsås kanske? 

Om du vill ta en titt på mina övriga gäddrecept, så hittar du dem under etiketten "gädda".

Smaklig spis!





söndag 19 april 2020

Rabarberkaka i långpanna




Kaneldoftande rabarberkaka med smuldeg är vad jag använde mina sista djupfrysta rabarberpåsar till. Dessutom lade jag till lite djupfrysta hallon för färgens skull. Och som alltid när jag tar på mig bagarmössan får det inte vara för invecklat. Och denna kaka, vars deg görs i matberedaren uppfyller alla mina krav: supersnabb, superenkel och supersmarrig! Receptet kommer från Allt om Mat.

Ingredienser till en långpanna:

200 g rabarber
(+lite hallon)
1 msk strösocker & 1 msk kanel
250 g smör
3 dl strösocker (jag minskade mängden till 2,5 dl)
8 dl vetemjöl (jag tog lite mindre)
2 tsk bakpulver (glömde bort, men det störde inte nämnvärt)
2 tsk vaniljsocker
3 ägg
1,5 dl mjölk
1 dl naturell yoghurt

1. Sätt ugnen på 175 grader och klä en plåt (30 x 40 cm) med bakplåtspapper. Hacka rabarbern och blanda med 1 msk strösocker och 1 msk kanel. Ställ åt sidan.

2. Smält smöret och låt det svalna. Blanda strösocker, vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en matberedare. Tillsätt smöret och blanda ihop till en smuldeg. Tag ur 3 dl smuldeg och ställ åt sidan - detta ska smulas över kakan.

3. Tillsätt ägg, mjölk och yoghurt i matberedaren. Arbeta snabbt ihop till en klumpfri smet. Bred ut smeten i långpannan. Fördela rabarbern jämnt över kakan och strö sedan smuldegen (3 dl som lades undan) över.

4. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 20-30 minuter. Låt kakan svalna och skär den sedan i rutor eller trianglar.

Hoppas kakan smakar med en kopp kaffe/te eller till efterrätt!










Jag serverade kakan med vaniljvisp, dekorerat med blomsterströssel från ADD:WISE och några ätbara violer och mynta.




torsdag 16 april 2020

Abborre saltimbocca



 En riktig pangrätt när du har tillgång till medelstora abborrar. Kanske de har fastnat på kroken eller i nätet när du prövat din fiskelycka. Om inte kanske du vågar dig till affären för att kolla utbudet där. Jag har inte testat receptet på övriga fisksorter, men jag har för avsikt att tillreda sikfilé och gäddfilé på samma sätt inom en snar framtid. Jag tror att det också blir läckert. Och mycket färsk salvia tycker jag det ska vara!
Jag har gjort en Saltimbocca alla romana med kyckling tidigare och tillvägagångssättet är delvis det samma. Jag gjorde ingen sås denna gång, men vill man så kan man göra en på vittvin, fiskfond och kanske lite grädde. Den italienska originalversionen på Saltimbocca görs med kalvkött.

Du behöver:
lämpligt antal byxade abborrfiléer
ett knippe färska salviablad
parmaskinka i tunna skivor
salt
svartpeppar
smöroljeblandning att steka i




Gör så här:

1. Placera abborrfiléerna med skinnsidan (skinnet borttaget) nedåt på ett skärbräde. Krydda med salt och peppar. Lägg rikligt med salviablad (den egna smaken avgör) på hälften av filéerna. Lägg sedan en bit parmaskinka/rökt lantskinka på salvian. Täck filéerna med resterande filéer.

2. Stek filépaketen i smöroljeblandning (Culinesse är bra) några minuter på båda sidorna tills de får färg.Värmen får vara ganska hög. Vrid ett varv med svartpepparkvarnen och strö eventuellt lite flingsalt över till sist.







Jag serverade abborrarna utan sås med wokad rödlök och champinjoner till. En magnifik lunch, minst sagt!

Kommentar: Om du vill ha rätten lite matigare kan du servera potatis i någon form till. Eller varför inte broccoli/blomkålsmos, som antagligen skulle sitta som en smäck!




tisdag 14 april 2020

Vegansk nachopanna




Jag erkänner genast att det är första gången jag gör en nachopanna. Faktiskt en behändig rätt, när man är lite fler och vill ha finger food att dela på. Det lönar sig att ha en hög med servetter på bordet, för en aning såsigt kan det bli. Och gör bara så mycket som går åt, för nachona går inte att värmas på nytt. I dessa corona-tider är det antagligen bara familjemedlemmarna som bjuds. Receptet har jag översatt från den finska Chocochili-bloggen.

För 3-4 personer behöver du:

100 g nachos
1 påse/120 g Delikaura Rök-BBQ
1/2 dl färdig tacosås
(vegansk riven ost)
2 vårlökar
1 (plommon)tomat
1 avokado
1 lime
1 kruka koriander (jag tog också lite rucola)

Bönblandning:
1 burk/230 g svarta bönor
1 tsk spiskummin
1/2 tsk rökt paprikapulver
en nypa salt
1 msk olivolja

Ostsås:
100 g vegansk smältost
2 dl havregrädde
1/2 tsk gurkmeja (för färgens skull, kan lämnas bort)
2 msk näringsjästflingor
1 tsk lökpulver
1/2 tsk vitlökspulver
1/4 tsk cayennepeppar
salt



1. Värm ugnen till 200 grader.

2. Skölj bönorna och låt dem rinna av. Sätt till kryddorna och oljan och blanda väl. 

3. Bred ut nachosen i en ugnssäker form. Fördela Delikaura, bönor, tacosås och om du vill lite vegansk riven ost utanpå. Stek i ugnen i ca 10 minuter.

4. Gör ostsåsen under tiden. Värm alla ingredienserna i en kastrull och blanda tills osten har smält.

5. Hacka löken, tärna tomaten och avokadon. Bred lök, tomat, avokado, ostsås och koriander över den varma nachopannan. Pressa över lime vid serveringen.






lördag 11 april 2020

Stekt gös och spenatstuvning



Tycker du också att gösen är en finfin firre? Vi har fått ett tiotal i näten tills vidare och har avnjutit dem rökta (fantastiskt goda när de ännu är varma) och stekta. Fisksmaken i sig är så mjäll och god så vanligtvis räcker det med salt och peppar som kryddor. Ett ovanligt konstaterande av mig, kryddälskaren! Receptet finns i boken "Skandimania" (Antti Vahtera & Visa Nurmi).

Ingredienser:
8 mindre gösfiléer eller 4 större (jag hade 6 mellanstora)

Spenatstuvningen:
150 g bladspenat (jag hade bara 100 g färsk spenat, så jag drygade ut den med 70 g djupfryst. Jag har tidigare använt 100g spenat och 50 g ängssyra.)
2 små schalottenlökar, hackade
4 msk smör
1 msk vetemjöl
2 dl grädde 
svartpeppar
lite riven muskotnöt
salt

1. Avlägsna alla ben från gösfiléerna. Byxa dem (V-snitt) så går det bäst. Smaksätt dem med salt och peppar.

2. Häll kokande vatten på spenaten så den slaknar. Ta genast upp den och lägg den i isvatten så att den behåller sin gröna färg. Krama vattnet ur den avsvalnade spenaten och hacka den med en kniv (jag lämnade bladen hela). Fräs löken i smör, sätt till spenaten och värm upp. Blanda i mjölet under omröring. Häll i grädden och låt koka en liten stund. Avsmaka med peppar, muskot och salt. Låt kallna.

3. Bred lite spenatstuvning på hälften av filéerna och täck dem med de återstående filéerna. Stek filépaketen frasiga i smör på båda sidorna och lägg upp dem på den varma spenatstuvningen.

Kommentar: Vill du komma lättare undan kan du steka filéerna enskilt utan fyllning och bara servera spenatstuvningen till.















onsdag 8 april 2020

Förrätter & huvudrätter till påskhelgen



Nu står påsken för dörren. Jag bestämde mig för att plocka ut lite gamla godingar från bloggarkivet, för att underlätta påskmenyplanerandet för dig som kanske inte ännu har hunnit så långt. Här har vi ätit mest fisk hela tiden den senaste månaden. Havet har visat sig generöst och varje dag har vi plockat gädda, sik, gös och abborre i ganska rikliga mängder ur näten. Efter påskhelgen är det dags att kolla strömmingssituationen. Fiske är ett intressant och avkopplande tidsfördriv för den som har möjlighet. Dessutom ger det motion, frisk luft och gratis mat i överflöd...när man har tur.
 Vi som bor på landet är enormt privilegierade och jag skulle önska att alla fick göra det i dessa svåra tider. En liten tröst är i alla fall att den skönaste årstiden är i antågande ... jag är verkligen glad att coronapandemin inte fick sin start i november.

Genom att klicka på länkarna kommer du till recepten!

Förrättsförslag:

Sparris hör till mina favoriter och det finns många bra recept i arkivet, här kommer några.







Inledningsfotot: enkel förrätt som ser påskig ut 



En mycket god soppa, som kan tas med i termos


En härlig förrätt med inspiration från Thailand





Några trevliga förrätter med fisk:







 Huvudrättsförslag:

Först ut några fina fiskrätter:























Mina favoritlammrätter:



















GLAD PÅSK!