tisdag 23 februari 2021

Behändigt allt-i-ett fiskpaket i ugn

 

En verklig toppenrätt i sportlovstider. Paketen kan förberedas på morgonen och sedan snabbt skyfflas in i ugnen när det är lunchdags. Efter 20 minuter kan du öppna ett ångande och doftande paket och hugga in. Jag använde abborre från frysen men det går lika bra med vilken vit fisk som helst. Lämna inte bort dillen!


ca 200 g vit fiskfilé per person (strömming/abborre/torsk/gös/sik/gädda)

 tunt skivad morot

 kokt potatis

färsk spenat/mangold

röd lök/purjolök 

dill

salt

svartpeppar

Hyvla moroten tunt. Skär den kokta potatisen i skivor. Krydda fiskfiléerna med salt och peppar. Finhacka helst löken. Jag skar rödlöken i lite för tjocka strimlor och de skulle ha behövt lite mer tid i ugnen. Godast blir det med purjolök.

Ta lämplig mängd dubbelvikt folie och lägg potatis, morot, spenat, fisk, lök och dill på folien. Krydda ordentligt och vik ihop till ett paket. Grädda i 200 grader i ca 20 minuter. 





torsdag 18 februari 2021

Okonomiyaki - salt japansk pannkaka


Svårt att säga, lätt att älska. En jättegod japanskinfluerad pannkaka svänger du snabbt ihop till lunchen. Det enda du behöver är vitkål, ägg, purjolök, mjöl och lite soja till själva pannkakan och majonnäs, sesamfrön och salladslök till toppingen. Och naturligtvis den supersmarriga såsen gjord på ketchup, worchestershiresås och ostronsås. Såsen är sannerligen kronan på verket i den här rätten. Det vegetariska receptet kommer från Jennie Walldén och aspirerar inte på att vara autentiskt säger hon själv. Men löjligt gott är det!

I Japan är okonomiyaki populär street food, lite som pizza. Det existerar en ofantlig mängd varianter på toppingen i de olika regionerna. Det finns massor av intressant information om okonomiyaki på nätet, så det är bara att använda Google om du vill veta mer om den här underbara lilla pannkakan.



Okonomiyakisåsen:

2 msk ketchup

1 msk worchestershiresås

1 msk ostronsås

1 tsk strösocker (jag lämnade bort sockret och tog 2 msk ostronsås)

Blanda ihop alla ingredienser. Ställ åt sidan.



Okonomiyaki:

0,5 dl vetemjöl
0,5 msk japansk soja
2 stora ägg
5 cm purjolök i tunna ringar
3-4 nävar tunt strimlad vitkål
neutral matolja till stekning

Topping:

2-3 msk majonnäs
1 msk furikake eller rostade sesamfrön
1 salladslök, tunt skivad

1. Lägg kålen och purjon i en bunke. Häll på mjölet och rör om så mjölet fördelar sig runt kålstrimlorna. I med ägg och soja i bunken och rör om så allt blandas väl. Smeten ska täcka grönsakernas yta. 

2. Stek till gyllene på båda sidor.

3. Lägg upp på tallrik och pensla okonomiyakisåsen på. Ringla över majonnäs, furikake eller rostade sesamfrön samt salladslök. Ät genast!

















fredag 12 februari 2021

Lax med salviapesto och linsstuvning + 6 övriga salviarecept



Färsk salvia hör till mina älsklingsörter. Den stortrivs på ett soligt ställe utomhus sommartid, till exempel i en örtlåda med övriga örtväxter och inomhus under växtbelysning vintertid. Den är mångårig, men mer än tre år har vi vanligtvis inte lyckats hålla samma planta vid liv. Smaken är intensiv och de råa bladen är kanske inte så goda, men i pesto, grytor och saltimbocca är salvian suverän. Och om du inte tidigare har friterat salvia ska du absolut göra det och sedan njuta av den underbara smaken tillsammans med pasta, risotto, stekt fisk, kött eller fågel. Himmelskt! Salvian har vackra ätbara blålila blommor.
Receptidén kommer från "Ulrikas bästa GI-mat", skriven av Ulrika Davidsson.



Ingredienser till salviapeston:

1 kruka färsk salvia

1 dl pumpafrön

2 vitlöksklyftor

1 1/2 dl riven färsk parmesanost

1 dl olivolja

saften av 1/2 citron

salt

svartpeppar

Lägg alla torra ingredienser till peston i en mixer och kör i någon minut. Häll på olivolja, citronsaft och smaka av med salt och peppar.



Till 4 portioner lax:

600 g laxfilé
salt
svartpeppar

Sätt ugnen på 150 grader. Skär laxen i fyra bitar och lägg i en ugnsform. Strö på salt och peppar.
Fördela peston över laxbitarna och sätt in i ugnen i ca 20 minuter.
Servera till exempel med den här linsstuvningen eller kokt quinoa med smak av citron, avokado och sallad.






Här nedan hittar du direktlänkar till några övriga favoritrecept innehållande salvia:








SMAKLIG HELG OCH ALLA HJÄRTANS DAG!




tisdag 9 februari 2021

Nationella fisksoppsdagen i Finland (9.2)

Jag har inte riktigt koll på ägghalvans, kladdkakans, kanelbullens eller övriga "viktiga" temadagar. Champagnens dag som infaller i oktober brukar jag dock inte missa. Men i morse märkte jag att en del bloggare hade uppmärksammat den nationella fisksoppsdagen, som faktiskt går av stapeln i Finland i dag den 9.2. Jag har inget nytt recept att dra ur ärmen så här i all hast, men det finns några godingar i bloggarkivet. Jag bidrar till dagen med länkarna till dem och hoppas verkligen du hittar en soppa du vill testa i dag eller någon annan dag. Ät fisk i alla former om du inte är allergisk, för det gillar både kroppen och knoppen! 

Klicka på länken så kommer du direkt till receptet.


Landebistro: Abborrsoppa de luxe (forreliini.blogspot.com)




Landebistro: Abborrarna i spadet (forreliini.blogspot.com)




Landebistro: Mager laxsoppa med mersmak (forreliini.blogspot.com)




Landebistro: Bouillabaisse & rouille (forreliini.blogspot.com)




Landebistro: THAI LAXSOPPA (forreliini.blogspot.com)




tisdag 2 februari 2021

Saftig hjortstek + 5 smarriga potatistillbehör




Vi äter gärna vilt i alla former och har förmånen att ha bekanta som jagar och förser oss med rådjur och hjort i lämpliga mängder. Jag älskar ju att använda diverse kryddor i matlagningen, men när jag tillreder vilt brukar jag hålla mig till salt, peppar, vitlök och örter.  Viltet i sig har en härlig smak som inte ska kamoufleras.
Till den här festmiddagen gned jag in hjortlåret med salt, peppar, timjan och rosmarin på kvällen och lät det sedan vila och dra åt sig smakerna i kylskåpet över natten. 

Ingredienser:
1 hjortlår/stek, helst med ben (som ger extra smak)
rikligt med färsk timjan
några kvistar färsk rosmarin
8-10 vitlöksklyftor
salt
svartpeppar

1. Gnid in köttet med salt och peppar. Klappa in örterna och stick in vitlöksbitar i köttet. Låt det gärna vila kallt några timmar, helst över natten.
2. Stick in en stektermometer i steken och kolla att spetsen inte stöter emot benet. Ställ in steken i 125 grader varm ugn tills innertemperaturen är 63-65 grader. Lägg steken på ett galler i stället för på en plåt så cirkulerar värmen bättre. Låt sedan steken vila under folie på ett varmt ställe i 15 minuter innan trancheringen. Jag tycker att de tunna stekskivorna också är goda kalla.

Såsen skippade jag då jag tyckte att den inte behövdes eftersom vi åt en gräddig jordärtskocksgratäng  och lite ugnsrostade grönsaker till steken. En klick god chutney är inte heller fy skam. Här kommer några förslag på tillbehör som innehåller potatis och gör viltmiddagen ännu festligare:







Mina tidigare inlägg med viltkött hittar du under etiketten "vilt".