söndag 29 november 2020

Herkkujuustola: ostparadiset i Sastamala



Ostbrickornas säsong är här, åtminstone verkar det så då Instagramflödet fylls med tjusiga bilder på den ena artistiska uppsättningen efter den andra. Här i Landebistro avslutas ofta middagen med lite ost i stället för en söt dessert. Ostbrickan på bilden är i lyxigaste laget med Herkkujuustolas ostar, kallskuret, sylter, nötter, kex, fröknäcke och frukt. Den fick agera en hel middag härom kvällen med både rött och vitt i glasen för att testa vilken färg vi föredrog till vilka ostar. En trevlig sysselsättning för hela familjen, man kan naturligtvis byta ut vinet mot te, saft eller annan lämplig dryck.

Inlägget är gjort i samarbete med Herkkujuustola i Sastamala, Finland.



Den svarta osten är TuhkaHeidi, en mjuk och aromatisk vitmögelost. Osten nere till vänster är Edel Appenzell, en lagrad ost från Schweiz. Rote Hexe heter den smala lagrade godbiten med instucken ostkniv. I mitten min päronvalnötssylt, som gifter sig perfekt med alla ostar.



Heidi: mjuk mild vitmögelost, Väinö: mjuk vitmögelost med champinjonliknande smak. WilliWili: halvhård kittost med vilda örter. Den vann guldmedalj i Nordisk artesanframställning år 2016. De röda och gula sylterna i mitten är mina chilisylter. 





Det italienska rödvinet på bilden matchade ostarna perfekt, så också det sicilianska vinet Crudo, som är ett friskt halvtorrt vitt vin. Riesling är även det en bra kompis till ostarna.




Får jag presentera Peter Dörig, ostmästare i andra generationen. Han kommer ursprungligen från Schweiz och via lite äventyr runtom i världen landade han slutligen i Finland. På Häijä marknad träffade han sin blivande fru Jenni och bestämde sig för att grunda ett ostysteri i Mouhijärvi. Nu är Herkkujuustola ett familjeföretag, där också de fyra döttrarna hjälper till nu och då. Peters och Herkkujuustolas mycket intressanta historia kan du läsa här Etusivu - Herkkujuustola (tyvärr enbart på finska). Där hittar du också information om de olika ostsorterna, ostframställningen och mycket mera. Bland annat olika evenemang, återförsäljare och öppettider. I restaurangen serveras lunch och middag, menyerna finns också på webbsidan.

Det var de schweiziska ostmästarna som startade ostproduktionen i Finland. I slutet av 1800-talet kom ett stort antal till herrgårdsmejerierna, där de bland annat körde igång den svåra tillverkningen av emmentalerosten. Peter Dörig är den nya vågens schweiziske ostmästare, som går i sina forna landsmäns fotspår: han gör smakrika artesanostar av lokala ingredienser. För oss är det här en fantastisk smakupplevelse eftersom vi tyvärr är alltför vana vid industriellt producerade ostar.







Metsuri är Herkkujuustolas populäraste ost. Det är en rödmögelost inlindad i tallflis. Den kan ätas som sådan, men är också fantastiskt god efter 20 minuter i 200 gradig ugn. Sedan är det bara att doppa bröd, ugnsrostade grönsaker eller potatis i den varma ostmassan, lite som att äta fondue. Gudomligt! Den här rätten serveras i restaurangen.






Det går att beställa diverse ostbrickor i restaurangen. På bilden den söta varianten med maräng, choklad, frukt och körsbärssylt som tillbehör. 



Man kan följa med osttillverkningens olika skeden genom att kika in genom det här söta fönstret. När vi besökte Herkkujuustola hade produktionen för dagen just avslutats.








Den otroligt trevlige ostmästaren och VDn Peter. Han blev vald till årets ostmästare år 2016. En mycket språkkunnig kille; han talar flytande finska men också svenska ... förutom tyska, engelska, franska och ryska!




Om du har vägarna förbi Herkkujuustola, så tveka inte att stanna en stund och avnjuta lunch/middag eller bara kaffe/te med dopp. Samtidigt kan du inhandla Finlands godaste artesanostar, antingen åt dig själv eller som gåva åt någon som du vet att kommer att uppskatta dem!

Herkkujuustola Oy
Kurvosentie 3
38420 Sastamala
Häijään liikenneympyrä
Tampere-Pori-valtatien varrella







tisdag 24 november 2020

Fräscha upp din kryddhylla!

 


Jag älskar rostade grönsaker av många orsaker: de är oerhört hälsosamma, de går snabbt att tillreda och de ger mig nya smakupplevelser varenda gång. På sommaren använder jag mest färska örter som smaksättning, men nu när de flesta av mina örter har tagit sitt sista andetag, tar jag min tillflykt till ADD:WISE härliga organiska kryddblandningar. Som du ser på bilden har jag en stor uppsättning av deras vackert förpackade kryddor. De säljer också saltkvarnar, där det förutom havssalt alltid finns åtminstone en ört eller annan krydda med. Deras sortiment av i synnerhet kryddkvarnar utökas hela tiden, så gå in på deras webbsida om du är intresserad 
H O M E | ADDWISE. Där kan du också läsa mer om deras övriga högklassiska produkter, såsom oljor, dressingar, drycker, marmelader och blomsterströssel bland annat.

Betalt samarbete med textilkompani i Finland. Återförsäljare av ADD:WISE produkter i Finland hittar du här Jälleenmyyjät | textilkompani

Julklappstips: Vad tror du en matglad vän/släkting skulle tycka om ett paket innehållande intressanta kryddor eller andra organiska produkter från ADD:WISE?



Vi börjar med att behandla blomkålen, som hör till mina favoriter. Ett gott råd: ta alltid till vara de gröna fina bladen, som är fullspäckade med näring. Här har jag placerat dem lite omlott under blomkålshuvudet innan jag satte in formen i ugnen.

Blomkålens kryddning:

ADD:WISE havssalt med ekologiska örter ( basilika, oregano, timjan, rosmarin, blåklint)
enligt smak och tycke
1 dryg msk ADD:WISE vietnamesiska stjärnan (havssalt, chili, vitlök, rosa blåklint)
2 tsk gurkmeja
svartpeppar
ca 1 dl rapsolja

Blanda de övriga ingredienserna med rapsoljan och kontrollera sältan. Ångkoka blomkålen tills den känns al dente genom att sticka en knivspets genom huvudet (alltså blomkålens). Jag ångkokade också bladen en kort stund. Pensla in huvudet med kryddblandningen och ställ in i 200 grader varm ugn i ca 10 minuter. Öka kryddmängden om du vill ha kraftigare smak på blomkålen.




Morötternas kryddning:

ca 1 dl rapsolja
1 msk ADD:WISE Mex krydda (chili, spiskummin, lök, paprika, koriander, vitlök, svartpeppar, timjan, kanel)
ADD:WISE salt och svartpeppar kryddkvarnsblandning enligt smak och tycke

Blanda kryddorna med oljan och häll över morötterna, skurna i bitar. 

Squashens/zucchinins kryddning:

1/2 dl rapsolja
1/2-1 msk ADD:WISE chimichurrikrydda (persilja, chili, havssalt, vitlök, oregano, rosa blåklint)
salt enligt smak och tycke

Blanda ingredienserna och häll över squashstängerna som kan placeras på samma ugnsplåt som morötterna om de ryms. De får inte ligga på varandra. Stek i 225 grader i ca 10 minuter. Använd övervärme för mer färg. 
Jag föredrar att servera ugnsgrönsakerna avsvalnade/kalla, för först då kan man njuta av alla smakupplevelser till fullo.







Kycklingfilérnas kryddning och marinad:

500 g lårfilé av kyckling i bitar
1 dl rapsolja
2 stora grovhackade vitlöksklyftor
1 msk ADD:WISE citrusörter (basilika, persilja, oregano, timjan, rosmarin, vitlök, citronskal)
1 msk ADD:WISE lakritssalt
svartpeppar

Blanda ihop marinaden och lägg i kycklingen. Min kyckling fick marinera i ca 30 minuter. Sedan wokade jag den i marinaden och lade till lite chili och ca 1/2 dl smetana. Jag strödde över klippt vårlök till sist. Sagolikt gott!









En del av mina övriga recept där jag använt ADD:WISE kryddor hittar du under de här länkarna:










fredag 20 november 2020

Siciliansk superenkel chilipasta "La Bomba"



Chilifrukterna i växthuset frodas ännu tack vare det milda vädret. För någon månad sedan testade jag ett enormt enkelt sätt att göra chilipasta på ... eller kanske kan vi kalla den mixad chili i olivolja och salt. Jag såg faktiskt häromdagen att Lidl säljer en liknande produkt med det namnet. Hur som helst fick jag idén från You tube där en chiliodlare på Sicilien visade hur han gjorde pastan till försäljning. Bara stälken avlägsnades och sen kastade han de hela chilifrukterna i blendern. Starkt som attan blir det men man behöver bara använda en bråkdel av en tesked till att börja med. Var noggrann med att sterilisera burkarna så håller chilipastan åtminstone ett år.
I den första satsen jag gjorde använde jag enbart gula chilin med en styrka på 7-8. Den blev alldeles fantastisk och passar perfekt att använda i alla asiatiska rätter, men också i alla grytor, såser, pajer, risottton etc. där man normalt använder färsk chili. Kom bara ihåg att beroende på hurudana chilisorter du använder kan pastan vara mycket stark då fröna är med. Min son, "chilikännaren" fick en burk och han använde pastan i stället för färsk chili när han gjorde thaimat. Han tyckte att pastan gav en jämn och mjuk hetta, mycket behagligare än den man får från färsk chili. Så han ville ha flera burkar, alltså gjorde jag en sats till. I den andra satsen  blandade jag gula och röda chilin och den blev snäppet starkare än den första, men det passar oss bra. Den är ju dessutom dryg då man inte behöver använda så mycket per gång!

Edit: fick just veta att chilipastan går under namnet "La Bomba"... vilket ju är mitt i prick!




Ingredienser till chilipastan:
1 kg chili med frön
300 g salt
ca 3 dl olivolja

1. Avlägsna skaften från chilifrukterna. Lägg chilina i en matberedare/mixer och mixa ganska fint.
2. Blanda ner salt och olivolja för hand, lite åt gången. Rör om ordentligt så allt blandas väl.
3. Låt vila i 2 dagar och rör om lite nu och då.
4. Efter 2 dagar: rör ner lite mer olja tills du är nöjd med konsistensen. Lägg i steriliserade glasburkar, täck pastan med olivolja och skruva på locken. Ställ svalt. 
Håller sig bra ett år i kylskåp.

P.S. Jag gjorde en tredjedel av mängden i receptet och det blev 3 små burkar. Använd enbart röda chilin om du vill ha en vacker julig färg ... julklappstips!





 















tisdag 17 november 2020

Picklade grönsaker



De flesta grönsaker blir underbart goda när man picklar dem, dvs. lägger in dem i en klassisk 1-2-3 lag av ättika, socker och vatten och låter dem stå i kylen i åtminstone ett dygn men gärna flera. Använd steriliserade glasburkar så håller sig grönsakerna fräscha flera veckor i kylskåpet. Jag picklade hela rädisor, minigurkor i bitar och lövtunna skivor  samt kålrabbi i små kuber och lövtunna skivor.
De tillförde en ljuvlig blandning av sötma, syra och krisp till fisktallriken jag serverade på Farsdag. Jag vill påstå att de också är fantastiska till en tartarbiff , carpaccio eller paté. Lite färggranna picklade grönsaker (testa också morot, fänkål och rödlök) piggar upp var och varannan rätt både utseende- och smakmässigt!



Picklade grönsaker

Ingredienser:

ca 200 g rädisor eller1 kålrabbi eller 1 medelstor gurka eller annan grönsak

1 dl ättikssprit

2 dl strösocker

3 dl vatten

2 tsk senapsfrön

1 krm salt

valfritt: vitlök, pepparrot, ingefära, lagerblad, chili

Skölj och ansa grönsakerna noga. Skiva rädisorna(jag använde hela och halva) och lägg dem i en väl rengjord burk med lock. Jag använde mandolinen till kålrabbin och gurkan, men det går också bra med osthyveln. Först skalade jag kålrabbin, men gurkan lämnade jag oskalad för färgens skull. Hyvla rätt så tunna skivor av kålrabbin och gurkan. De mjuknar i lagen och går sedan bra att forma till blommor eller annat trevligt.

Koka upp ättika, socker, vatten, senapsfrön och salt. Häll den varma lagen över grönsakerna.  Sätt på locket och låt svalna. Låt stå i kylen minst ett dygn innan servering.








tisdag 10 november 2020

Myllymäkis remouladsås & smörstekt abborre

 


Vi inledde Farsdagsmiddagen med en fisktallrik, som bestod av skärgårdsbröd med abborrceviche och sikrom, picklad rädisa, gurka och kålrabbi samt stekt byxad abborrfilé med Myllymäkis underbara remoulade. Dagens festobjekt hade själv fiskat abborrarna och han var mäkta imponerad av den här förrättstallriken när jag placerade den framför honom.

Abborrfiléerna saltade jag ungefär 15 minuter innan jag stekte dem i smör i het panna så de blev knapriga och fina. Jag stekte dem ca 2 minuter på skinnsidan (skinnet var dock avlägsnat), vände dem och stängde av plattan och lät dem ännu steka på andra sidan i en minut ungefär. De här filéerna var ganska tunna så det räckte bra med den här korta stektiden. Jag brukar inte panera fisken innan jag steker den.



Myllymäkis remouladsås:

1 dl crème fraîche

1 dl majonnäs

1-2 msk kapris

4 msk hackad inlagd gurka 

3 msk persilja och dill (jag lämnade bort persiljan)

1 krm nymalen svartpeppar

1/2 tsk salt (jag tyckte inte det behövdes)

1. Finhacka den inlagda gurkan och kaprisen.

2. Blanda ihop alla ingredienser och smaka av med salt och peppar. Förvara i kylskåpet.


Särskilt god är den här remouladen till stekt och friterad fisk, men fungerar också till ugnslax och rökt fisk.

Du kan krydda såsen med lite curry, citron, dragon, chilipeppar eller örter enligt smak och tycke. 




Vi drack Ruinart; en mycket god och lättdrucken champagne till förrätten.

onsdag 4 november 2020

Frallor till Fars dag (G)


Jag hittade ett oöppnat paket mörkt Teff fullkornsmjöl i skafferiet och kom naturligtvis inte ihåg varför och när jag hade köpt det. Eftersom bäst före datumet var hotande nära tog jag vännen google till hjälp och hittade ett enkelt och snabbt recept på frallor.

https://kurera.se/getinshape/2014/04/18/teffmjolsbrod/

Mjölsorterna som används är teff och kokosmjöl, men jag var tvungen att göra små ändringar eftersom jag inte hade kokosmjöl hemma. Mina ändringar står som vanligt inom parentes. Frallorna blir ganska platta, lite som scones och är väldigt goda genast när de kommer ur ur ugnen. Skär dem itu och bred lite smör på. Mums! Om man äter dem senare/följande dag rekommenderar jag att rosta dem först. Det är kanske inbillning, men jag tycker det känns både i munnen och magen hur hälsosamma de är!

Teff hör till växtfamiljen gräs och odlas främst i Etiopien. Fröna, som mals till mjöl, har högt näringsvärde och är rika på järn, kalcium och magnesium. Teff innehåller mycket fibrer, protein och antioxidanter. Dessutom är det glutenfritt och kan användas både i bakning och matlagning. Bland annat här kan du läsa mer om Teff 

https://mittkok.expressen.se/artikel/teff-7-anledningar-att-ata-det-varje-dag/

I slutet på inlägget hittar du några tips på äggrätter, som du kan välja på till Farsdagsbrunchen. Där finns också också ett inlägg från 2018 med några menyförslag. Under sidobalken Etiketter kan du behändigt leta efter exempelvis förrätt, kött, fisk, vegetariskt, dessert mm.




Teff-frallor (12-14 st):

4 ägg 
50 g smör
4 dl teffmjöl (jag tog 5 dl)
4 dl kokosmjöl (jag tog 1 dl ris- och 2 dl mandelmjöl)
2 msk fiberhusk
3 tsk bakpulver
3 msk chiafrön
3 msk linfrön
1/2 dl solroskärnor, spara lite för att ha ovanpå
1-2 tsk salt (jag tog 2)
cirka 7-10 dl vatten (jag behövde endast 5 dl vatten), häll i lite i taget och blanda tills du får en lagom degig konsistens

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Vispa äggen poröst, smält smöret.
3. Blanda de torra ingredienserna. Blanda ihop allt väl.
4. Häll i vattnet lite åt gången tills konsistensen känns bra. (Min deg var ganska lös, så jag skedade ut den på plåten.) Låt svälla i fem minuter.
5. Forma till frallor (grädda i ca 18-20 minuter) eller minibaguetter (grädda i minst 25 minuter).





Förslag inför Farsdagsplaneringen: