Den svarta osten är TuhkaHeidi, en mjuk och aromatisk vitmögelost. Osten nere till vänster är Edel Appenzell, en lagrad ost från Schweiz. Rote Hexe heter den smala lagrade godbiten med instucken ostkniv. I mitten min päronvalnötssylt, som gifter sig perfekt med alla ostar.
Det italienska rödvinet på bilden matchade ostarna perfekt, så också det sicilianska vinet Crudo, som är ett friskt halvtorrt vitt vin. Riesling är även det en bra kompis till ostarna.
Får jag presentera Peter Dörig, ostmästare i andra generationen. Han kommer ursprungligen från Schweiz och via lite äventyr runtom i världen landade han slutligen i Finland. På Häijä marknad träffade han sin blivande fru Jenni och bestämde sig för att grunda ett ostysteri i Mouhijärvi. Nu är Herkkujuustola ett familjeföretag, där också de fyra döttrarna hjälper till nu och då. Peters och Herkkujuustolas mycket intressanta historia kan du läsa här Etusivu - Herkkujuustola (tyvärr enbart på finska). Där hittar du också information om de olika ostsorterna, ostframställningen och mycket mera. Bland annat olika evenemang, återförsäljare och öppettider. I restaurangen serveras lunch och middag, menyerna finns också på webbsidan.
Det var de schweiziska ostmästarna som startade ostproduktionen i Finland. I slutet av 1800-talet kom ett stort antal till herrgårdsmejerierna, där de bland annat körde igång den svåra tillverkningen av emmentalerosten. Peter Dörig är den nya vågens schweiziske ostmästare, som går i sina forna landsmäns fotspår: han gör smakrika artesanostar av lokala ingredienser. För oss är det här en fantastisk smakupplevelse eftersom vi tyvärr är alltför vana vid industriellt producerade ostar.
Metsuri är Herkkujuustolas populäraste ost. Det är en rödmögelost inlindad i tallflis. Den kan ätas som sådan, men är också fantastiskt god efter 20 minuter i 200 gradig ugn. Sedan är det bara att doppa bröd, ugnsrostade grönsaker eller potatis i den varma ostmassan, lite som att äta fondue. Gudomligt! Den här rätten serveras i restaurangen.
Det går att beställa diverse ostbrickor i restaurangen. På bilden den söta varianten med maräng, choklad, frukt och körsbärssylt som tillbehör.