torsdag 6 oktober 2022

Tomatsallad à la Myllymäki

 



Jag förhöll mig skeptiskt till denna sötsyrliga tomatsallad innan jag faktiskt bestämde mig för att testa vad ketchupen skulle tillföra salladen. Jag är ingen vän av tomatketchup; varken butikens eller egen. Döm om min förvåning när jag smakade på den färdiga salladen: otroligt god. Jag gjorde dock några ändringar i Myllymäkis recept: ökade lökmängden och minskade mängden ketchup. Mina förändringar ser du i parenteserna. Jag använde mig av våra egna solmogna tomater, tre olika sorter om jag minns rätt. Salladen är god till grillat och varför inte som förrätt med en bit bröd. Myllymäki själv föredrar salladen till stekt eller grillad fisk.




Ingredienser för 4 portioner:

400 g olika tomater, i mindre bitar
1/2 bananschalottenlök, i tunna ringar (jag använde en hel stor och kunde ha använt ännu mer)
salt och nymald svartpeppar

Sötsur vinägrett:

4 msk ketchup (använde 2 msk)
1 msk vatten
1 msk strösocker (använde 1/2 msk)
3 msk ättikssprit, 12 %
1 dl olivolja (lite mindre)
2 tsk krossade dillfrön (hade inte hemma, så tog korianderfrön i stället)
2 msk finhackad dill

1. Krydda tomaterna med salt och peppar.
2. Blanda ihop alla ingredienser till vinägretten och häll den över tomaterna. Jag smakade mig fram till rätt syra på vinägretten innan jag hällde den över.
3. Tillsätt löken och blanda.




söndag 4 september 2022

Muffins med tonfisk och squash

 


Salta muffins som innehåller mjöl, ägg, mjölk, parmesan, squash, tonfisk, bakpulver, bikarbonat, salt och peppar är ett utmärkt tilltugg till en kopp te, kaffe eller ett glas vin. Naturligtvis gör de sig bra också på brunchbordet. Snabba och enkla att förbereda och sedan sköter ugnen resten.

Receptet finns på www.culture-crunch.com, en fransk matblogg.




Ingredienser för 6 personer:

200 g mjöl
3 ägg
1 dl mjölk
70 ml olja
100 g riven parmesanost
2 små squash i tunna strimlor (Julienne)
100 g avrunnen tonfisk (burk)
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat/matsoda
salt och peppar
eventuellt örter i någon form (mitt tillägg)




1. Värm ugnen till 180 grader.

2. Använd muffinsplåt (om du har) och fyll fördjupningarna med pappersformar.

3. Blanda mjöl, salt, peppar, bakpulver och bikarbonat i en stor bunke.

4. Blanda ägg, ost, mjölk och olja i en annan bunke.

5. Häll äggblandningen i mjölblandningen och blanda ordentligt.

6. Lägg till squashstrimlorna och den avrunna och finfördelade tonfisken och fortsätt att blanda. Om du vill använda torkade eller färska örter blandar du också ned dem i detta skede.

7. Häll smeten i formarna.

8. Ställ plåten i ugnen i ca 25-30 minuter tills muffinsen får en vacker gyllenbrun färg.

9. Enligt originalreceptet ska de serveras varma, men jag föredrar dem rumsvarma.




Nota bene: Jag fördubblade satsen och fick 12 stora muffins.



fredag 29 juli 2022

Zucchini cheddar quick bread



In this tasty bread, baking soda and baking powder are used instead of yeast, which makes the bread really easy to make because everything is mixed in one bowl and you don't need to wait for the batter to rise. The flavour is amazingly rich and savoury, partly due to the grated cheese. Slice the bread and serve with pesto and parma ham as appetizers or as a perfect summer lunch accompanied by a tomato or green salad.

The original recipe I found here www.laughingspatula.com


Ingredients:

1 1/2 cups (1 cup = 2,4 dl) zucchini, grated

2 cups all purpose white flour

2 teaspoons baking powder

1/2 teaspoon baking soda

1/2 teaspoon salt (I used one teaspoon at least)

1 cup milk (non fat, whole or something in between)

1 tablespoon vinegar, white or apple cider

1 egg

3 tablespoons butter, melted

1 1/2 cups grated sharp cheddar (or other cheese you have lying around)

2 green onions, chopped



1. Preheat the oven to 175 degrees C/350 degrees F and spray a bread pan with non stick spray.

2. Wrap grated zucchini in a towel and squeeze until some of the liquid releases. (I used my hands for this.) You don't need to completely dry it out. Just a tablespoon of liquid or so.

3. In a large bowl, combine flour, baking powder, baking soda and salt.

4. In a small bowl, combine milk and vinegar. The milk will curdle a bit (you just made buttermilk)! Of course you can use storebought buttermilk instead. Mix in melted butter and egg.

5. Add milk mixture to dry mixture being careful not to over mix. (Over mixing will stop the rising of the bread.)

6. Add grated zucchini, cheese and onions. Mix lightly until just combined.

7. Pour batter into the prepared pan and bake for one hour.

8. If the inserted toothpick comes out clean, the bread is done. Cool for 10 minutes in the pan. Remove carefully and let it cool properly (preferably until the next day).










tisdag 12 juli 2022

Krämig blomkålssallad

 

Den här salladen ser kanske inte mycket ut för världen, men den är en av de godaste blomkålsrätterna jag ätit! Passa på nu när blomkålen är i säsong. Salladen går snabbt att svänga ihop: förväll blomkålsbuketterna, låt dem kallna och blanda ihop majonnäs, hackat ägg, rödlök, inlagd gurka, senap och dill under tiden. Sedan går det i ett huj att vända ner blomkålen i såsen. Den är god som vegetarisk lunch tillsammans med goda tomater, men passar utmärkt till allting från grillen och rökt fisk. Testa den i stället för potatissallad till grillkorven!

Receptinspirationen kom från www.madmusen.dk



Ingredienser:

1 stort huvud blomkål i mindre buketter, använd också bladen
1 rödlök, finhackad
2 hårdkokta ägg, hackade
ca 1/2 - 1 dl inlagd gurka eller cornichoner, i små bitar
3-4 msk majonnäs
1-2 tsk söt senap
färsk dill, hackad 
salt och svartpeppar


1. Koka blomkålsbuketterna i lättsaltat vatten i ca 5 minuter. Häll bort vattnet och låt dem kallna.

2. Blanda ihop majonnäs, senap, dill, rödlök, ägg och gurka. Avsmaka med salt och peppar.

3. Vänd ner den kalla blomkålen och förvara svalt fram till serveringen. Vinner på att göras i förväg.




Bloggens övriga recept med blomkål hittar du under etiketten "blomkål".





tisdag 31 maj 2022

Mandelkaka med brynt smör och flingsalt (G)



En lättbakad kaka som smakar himmelskt tack vare det brynta smöret. Lite flingsalt i degen gör också susen. Kakan är glutenfri och innehåller enbart mandelmjöl, inget vetemjöl. Den kan förberedas någon dag i förväg och garneras enligt smak och tycke. Jag använde vispad grädde blandad med lemon curd, lite färska bär och mynta. 

Receptet kommer från Catarina König "Matfashionistan" (Sveriges Masterchef 2016)


Ingredienser:

4 ägg
200 g smör
2,75 dl strösocker (250 g)
1 tsk vaniljsocker
4,5 dl mandelmjöl (200 g)
1 tsk bakpulver
2 krm flingsalt

Tillbehör:

vispgrädde, vispad
(lemon/lime curd)
färska bär
citronmeliss/mynta



Gör så här:

1. Sätt ugnen på 150 grader varmluft.

2. Bryn smöret tills det blir gyllene och doftar nötigt. Vispa det lite under tiden. Dra bort från värmen, häll i en kall bunke och låt det svalna till ljummet.

3. Blanda samman mandelmjöl, bakpulver och vaniljsocker väl.

4. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt med elvisp.

5. Vänd ner mandelmjölblandningen och tillsätt det brynta smöret successivt.

6. Ta två rejäla nypor flingsalt och smula ned i smeten. Vänd runt.

7. Lägg ett bakplåtspapper i en pajform (ca 30 cm i diameter) och häll i smeten. Det går också bra med en rektangulär ugnsform i liknande storlek.

8. Sätt in i ugnen och grädda ca 45-50 minuter eller tills kakans innertemperatur är 100 grader, då är kakan perfekt.

9. Servera kakan med en klick grädde, färska bär och citronmeliss/mynta.




I matkällaren fanns ännu en flaska körsbärslikör, gjord på fjolårets körsbär. Smaken tycks bara bli bättre ju längre den får stå och dra. Bra kompis till mandelkakan. 



 

tisdag 17 maj 2022

Peruvian ceviche - Peru's national dish

There are loads of recipes for ceviche; some with avocado, mango or tomato. The authentic Peruvian ceviche contains only the freshest possible fish, lime juice, salt, hot peppers, red onion and sometimes garlic. This is so far my best ceviche, for which I must thank Laylita's recipes. She covered the fresh fish cubes with cold water and some salt and put them in the refrigerator while preparing the rest of the ingredients. Soaking the fish in cold salt water helps it keep a firm texture. I suppose that did the trick ... anyhow this appetizer turned out mouth-wateringly delicious. And remember to use as fresh a fish as possible, I was lucky to get pike-perch and perch straight from the sea! You simply have to try this brilliant recipe if you happen to get a good catch!




For the ceviche you will need fresh white fish, red onion, lime and chili/hot pepper + salt and black pepper. In Peru ceviche is often served with boiled corn, sweet potato or corn nuts. I chose a sweet dark bread (skärgårdslimpa) that I first put some mayo on. A successful choice!

Ingredients:

about 500g fish filet, such as perch, pike-perch or white fish
1 small red onion, thinly sliced
1-2 dl freshly squeezed lime juice, enough to cover the fish cubes
1-2 habanero peppers/spicy pepperss, cut in half and deveined
(2-3 sprigs of fresh cilantro)
salt to taste
(finely chopped cilantro to taste), I left out the cilantro this time because I was unsure about our guests' liking




1. Cut the fish into small cubes, place them in a glass bowl and cover with cold water and one tablespoon of salt, cover and refrigerate while you prepare the onions and juice the limes.

2. Rub the thin onion slices with 1/2 tablespoon of salt and rinse in cold water. This procedure helps remove their bitterness.

3. Rinse the fish to remove the salt.

4. Place the cubes of fish, half of the sliced onions, the cilantro sprigs and the hot peppers in a glass bowl and pour the lime juice over the ingredients. Sprinkle with a little bit of salt. 

5. Cover and refrigerate for about 15-30 minutes. Check that your lime juice covers the fish, because the acidity of the lime juice actually cooks the fish.

6. Remove the cilantro sprigs and the chili from the mix. Taste the fish ceviche and add additional salt if needed.

7. Place the ceviche in each serving bowl, add the rest of the sliced onions to each bowl, sprinkle with finely chopped cilantro and diced or sliced chili. Or do as I did: serve the ceviche on a slice of bread, topped with some black pepper and black sea salt.







 

torsdag 5 maj 2022

Landebistros hälsosamma makaronilåda (G)


 


Allt som oftast när jag gör pastarätter använder jag kikärtspasta i någon form. Efterfrågan och utbud på glutenfri pasta börjar bli rätt så stort. Det finländska företaget Tervens marknadsför intressanta kikärtspastor, smaksatta på olika sätt: kikärtsfusilli med ingefära eller nässlor och kikärtsmakaroni med chili. Dessutom finns det naturella kikärtsfusilli och kikärtsmakaroni i deras utbud.
Tervens produkter är glutenfria, veganska och sojafria. Pastorna innehåller 21,7% protein, vilket gör att de också är optimala för idrottare och alla som av en eller annan anledning vill undvika vetemjöl. Fusillina och makaronerna gör alla sallader och wokrätter matigare, vilket betyder att man håller sig mätt och nöjd länge.
Jag använde naturella kikärtsmakaroni i min makaronilåda som också innehåller köttfärs, bacon, broccoli, lök, vitlök, chili, örter och tomatpesto. I äggstanningen använde jag havregrädde och ostronsås.
Inlägget är gjort i samarbete med Tervens. Här finns mer information, tyvärr endast på finska:




Ingredienser för två stora ugnsformar:

2 paket Tervens kikärtsmakaroner à 300 g
 400 - 500 g köttfärs, 17% fetthalt
1 paket bacon, 150 gram
2 gula lökar
1 purjolök
2 - 3 st solo vitlökar
lättkokt broccoli, använd också stammen
6-7 msk pesto (jag använde färdig tomat- och mandelpesto)
färska eller torkade örter enligt smak och tycke (jag använde färsk rosmarin och citrontimjan)
(färsk chili/chiliflakes)
svartpeppar
salt

Äggstanning:
6-8 dl havregrädde
ca 1-2 dl vatten eller spadet från broccolikoket
ca 1 dl ostronsås/teriyakisås
4 ägg
svartpeppar
(soja/salt)

Gratinering:
riven ost 




1. Koka makaronin enligt paketets direktiv. Häll över i durkslag och spola med kallt vatten.

2. Stek baconet i mindre bitar. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper. Använd baconfettet + litet rapsolja att steka köttfärsen, den hackade löken och vitlöken i.

3. Koka broccolin al dente i salt vatten. Låt den rinna av. Spara kokvattnet till äggstanningen.

4. Blanda makaroni, köttfärs, lök, bacon och broccolibitar. Vänd ner pesto, chili, örter och krydda med svartpeppar och salt/soja.

5. Blanda ihop äggstanningen.

6. Olja lätt två stora ugnsformar och fördela makaroniblandningen i dem.

7. Häll på äggstanningen (använd så mycket vatten eller buljong + grädde som det behövs för att nästan täcka blandningen).

8. Grädda i 150 grader i ca 40 minuter. Höj värmen till 225 grader. Ta ut formarna och strö osten över. Gratinera i ca 10 minuter tills osten fått färg.

P.S. Jag gjorde min makaronilåda ganska torr, men om du vill ha en blötare låda använder du mer vätska. Kolla efter halva tiden i ugnen och häll på mer äggstanning om du tycker det behövs. Vi åt lådan på salladsbädd med tomat och inlagda gurkor till.



















Mina övriga recept med Tervens produkter finns här:







tisdag 5 april 2022

Syrniki - Ukrainian sweet pancakes

 

My first acquaintance with these chubby sweet pancakes, but definitely not the last. They seem to be popular especially in Eastern Europe and when I tasted them I understood why. The texture is thick, due to the cottage cheese in the batter and this combination of mine with blood-oranges and sour cream was spot on. Not too sweet. We enjoyed them for dessert, but they would sit as well on your brunch table. 
The recipe is adapted from www.12tomatoes.com



Ingredients for about 18 -20 pancakes:

2 cups/1lb/5 dl cottage cheese or ricotta
3/4 cups/1,8 dl all-purpose flour, plus extra for dusting
2 eggs
1/4 cup/0,6 dl granulated sugar (I used a little less)
1 teaspoon vanilla extract
1/2 teaspoon salt
vegetable oil for frying

Topping suggestions: sour cream, fruit, jam, honey, powdered sugar



Preparation:

1. In a large bowl, combine the cheese, 3/4 cup flour, eggs, sugar, vanilla and salt. Beat with an electric mixer until uniform in consistency, about 2 minutes. There will still be some cheese clumps and the mixture will be very sticky.

2. Place a large skillet over medium heat and add 3-4 tablespoons of oil.

3. Meanwhile, make the patties: dust a clean work surface liberally with flour. Using a spoon, scoop batter from the bowl onto the floured surface in heaping tablespoons. Using a fork and well-floured hands, roll each patty in the flour, then pat with your palm to form into a patty.

4. Once the oil is hot, place the patties into the skillet. Cook 3-4 minutes per side, flipping once during cooking, until golden brown.

5. Serve topped with some combination of fruit, jam, sour cream, powdered sugar and/or honey.









fredag 25 mars 2022

Min supergoda asiatiska kycklingsoppa

 


Jag märkte att receptet på familjens favoritsoppa saknas i bloggarkivet och det ska jag åtgärda ögonaböj. Något egentligt recept brukar jag inte använda mig av, utan ingredienserna varierar lite beroende på vad jag har hemma. Lårfilé av kyckling, svamp i någon form, chili, kaffirlime, ingefära, citrongräs, vitlök, glasnudlar, buljong, kokosmjölk och purjolök är obligatoriska. Sedan brukar jag använda bl.a. bladselleri, squash, fänkål enligt tillgång. Plus fisksås, soja, lime, salt och svartpeppar i kryddväg. Jag ska försöka skriva ned ett ungefärligt recept, men mitt råd är att låta smaklökarna avgöra hur stark och salt du vill ha din soppa. Smaka dig fram alltså. Och gör en stor kastrull av denna goda soppa ... den blir bara godare ju längre den får vila. Den går också bra att djupfrysa.


Ingredienser för 4 - 6 portioner:

700 - 800 g kycklingfilé (lårfilé har mest smak, gillar den)
250 - 300 g färska champinjoner (använde nu senast torkade shiitakesvampar, som jag blötlade i hett vatten i 20 minuter)
200 - 300 g purjolök
200 - 300 g squash, bladselleri eller fänkål (blir godast att blanda)
4-6 finhackade vitlöksklyftor
riven ingefära/ingefärspasta på burk
(citrongräs/citrongräspasta)
ca 2-3 msk fisksås
5-6 kaffirlimeblad, helst färska djupfrysta om du får tag på dem, annars torkade
chili enligt smak och tycke, jag använder min  la bomba
1,5 - 2,5 liter grönsaks- eller kycklingbuljong
ca 150 - 200 g glasnudlar
1-2 burkar kokosmjölk
rapsolja
lime
soja
 vårlök
koriander/thaibasilika




1. Skär kycklingen i bitar. Skiva svampen och grönsakerna. Plocka fram alla övriga ingredienser. 

2. Häll lite rapsolja i en stor kastrull och hetta upp. Lägg i kycklingbitarna och rör om några minuter och tillsätt sedan grönsakerna och svampen och rör om ytterligare ett par minuter. Blanda ner ingefära, vitlök, citrongräs, kaffirlime och häll på kokande vatten så att det täcker. Smula ner buljongtärningar, lägg i lite fint havssalt, fisksås och svartpeppar. Häll också i kokosmjölken. Rör om och låt puttra i ca 7 minuter. 

3. Lägg till glasnudlarna och eventuellt mera kokande vatten. Kontrollera smaken på buljongen och lägg till mera kryddor om du vill. Låt koka ca 3 minuter. Jag klipper glasnudlarna i mindre bitar när de mjuknat i soppan så går det lättare att äta.

OBS! ÄT INTE GENAST UTAN LÅT SOPPAN STÅ KALLT, HELST TILL NÄSTA DAG. DEN BLIR SÅ MYCKET GODARE NÄR SMAKERNA HAR TID ATT UTVECKLAS.

Jag brukar ställa fram limeklyftor så den som vill ha lite syra i sin soppa kan pressa i saft. Soja och extra chili kan också behövas.



P.S. Om du odlar chili och får en riklig skörd ska du absolut göra "la bomba", som består av chili med frön, olivolja och salt. Lätt att mixa ihop denna underbart användbara chilipasta. Lång hållbarhet i kylskåpet. 
 







söndag 27 februari 2022

Krispiga sesam- och svampgyozas & dipsås

 
 Gyoza är en japansk dumpling i halvmåneform. Gyozadegen är en aning tunnare än dumplingdegen, men skillnaden är inte stor. Jag köpte djupfrysta degrundlar i en etnisk affär för att komma lättare undan. Dipsåsen får gärna vara lite "hot", eftersom den här fyllningen  är rätt så mild. Fyllningen kan bestå av vad helst du gillar och gör gärna två olika såser om inte alla gillar hettan från chili.



Dipsåsen:
 
4 msk japansk soja
3 msk svart risvinäger (etniska affärer)
1 msk strösocker
4 msk chiliolja/färsk chili + lite rapsolja


Blanda samman alla ingredienserna.

Här finns ytterligare några goda dipsåser att testa:




Gyoza:

300 g tinade dumplingskal/gyozaskal (finns i frysen i asiatiska butiker)
300 g valfri svamp
300 g vitkål
1 gul lök
2 klyftor vitlök, finhackade
3 cm färsk ingefära, finhackad
3 msk japansk soja
1 msk sesamolja
2 msk majsstärkelse
1 ägg
1-2 dl sesamfrön
neutral rapsolja att steka i

1. Finhacka vitlök, ingefära, lök, svamp och kål. Stek först vitlök och ingefära på svag värme i någon minut och sen i med svamp och kål på hög värme. Häll på soja och sesamolja och låt koka in. Lägg över fyllningen i en bunke och låt svalna något.

2. Strö majsstärkelse på de avsvalnade grönsakerna och vänd runt. I med ägget och rör om.

3. Lägg ut några degskal på torrt underlag, lägg ca 2 tsk fyllning på varje. Stryk lite vatten längs med degkanterna. Förslut och vik ihop. Blöt gyozas lätt undertill och doppa sedan botten i sesamfrön. Täck över med en fuktig ren kökshandduk medan du viker resten.

4. Ta fram en stekpanna med lock. I med lite olja och stek gyozas i några minuter till gyllene på undersidan. Kolla att de inte bränns. Häll 0,5 dl vatten i pannan och på med locket. Låt ånga i 3-4 minuter, ta sedan bort locket och låt dem bli krispiga undertill.

5. Servera med dipsås, salladslök och eventuellt chiliolja.
Underbart goda!

Tack för receptet Jennie Walldén!