torsdag 5 maj 2022

Landebistros hälsosamma makaronilåda (G)


 


Allt som oftast när jag gör pastarätter använder jag kikärtspasta i någon form. Efterfrågan och utbud på glutenfri pasta börjar bli rätt så stort. Det finländska företaget Tervens marknadsför intressanta kikärtspastor, smaksatta på olika sätt: kikärtsfusilli med ingefära eller nässlor och kikärtsmakaroni med chili. Dessutom finns det naturella kikärtsfusilli och kikärtsmakaroni i deras utbud.
Tervens produkter är glutenfria, veganska och sojafria. Pastorna innehåller 21,7% protein, vilket gör att de också är optimala för idrottare och alla som av en eller annan anledning vill undvika vetemjöl. Fusillina och makaronerna gör alla sallader och wokrätter matigare, vilket betyder att man håller sig mätt och nöjd länge.
Jag använde naturella kikärtsmakaroni i min makaronilåda som också innehåller köttfärs, bacon, broccoli, lök, vitlök, chili, örter och tomatpesto. I äggstanningen använde jag havregrädde och ostronsås.
Inlägget är gjort i samarbete med Tervens. Här finns mer information, tyvärr endast på finska:




Ingredienser för två stora ugnsformar:

2 paket Tervens kikärtsmakaroner à 300 g
 400 - 500 g köttfärs, 17% fetthalt
1 paket bacon, 150 gram
2 gula lökar
1 purjolök
2 - 3 st solo vitlökar
lättkokt broccoli, använd också stammen
6-7 msk pesto (jag använde färdig tomat- och mandelpesto)
färska eller torkade örter enligt smak och tycke (jag använde färsk rosmarin och citrontimjan)
(färsk chili/chiliflakes)
svartpeppar
salt

Äggstanning:
6-8 dl havregrädde
ca 1-2 dl vatten eller spadet från broccolikoket
ca 1 dl ostronsås/teriyakisås
4 ägg
svartpeppar
(soja/salt)

Gratinering:
riven ost 




1. Koka makaronin enligt paketets direktiv. Häll över i durkslag och spola med kallt vatten.

2. Stek baconet i mindre bitar. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper. Använd baconfettet + litet rapsolja att steka köttfärsen, den hackade löken och vitlöken i.

3. Koka broccolin al dente i salt vatten. Låt den rinna av. Spara kokvattnet till äggstanningen.

4. Blanda makaroni, köttfärs, lök, bacon och broccolibitar. Vänd ner pesto, chili, örter och krydda med svartpeppar och salt/soja.

5. Blanda ihop äggstanningen.

6. Olja lätt två stora ugnsformar och fördela makaroniblandningen i dem.

7. Häll på äggstanningen (använd så mycket vatten eller buljong + grädde som det behövs för att nästan täcka blandningen).

8. Grädda i 150 grader i ca 40 minuter. Höj värmen till 225 grader. Ta ut formarna och strö osten över. Gratinera i ca 10 minuter tills osten fått färg.

P.S. Jag gjorde min makaronilåda ganska torr, men om du vill ha en blötare låda använder du mer vätska. Kolla efter halva tiden i ugnen och häll på mer äggstanning om du tycker det behövs. Vi åt lådan på salladsbädd med tomat och inlagda gurkor till.



















Mina övriga recept med Tervens produkter finns här:







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar