onsdag 6 november 2019

Kycklingcouscous à la Marocko



Använder du de små couscousgrynen i din matlagning? Jag måste medge att det faktiskt är ganska sällan jag ens kommer ihåg att jag har ett paket i skafferiet. Men efter resan till Marrakesh bestämde jag mig för att göra bot och bättring. För de små vackra grynen, som framställs av durumvete, passar till mångt och mycket. De kan ersätta potatis, ris och pasta eller användas som bas i en matigare sallad.
Jag tog idén till dagens recept från www.rosaviinijaruoka.fi (sajten är på finska). Jag ändrade dock en hel del i receptet och slutresultatet var en superläcker rätt där kryddan ras el hanout är den viktigaste ingrediensen. Kycklingcouscousen är också god som kall till exempel på en sommarbuffé. Här hittar du det ursprungliga receptet med tillhörande vintips.




Ingredienser för 4 personer:

4 st kycklinglår/3 st stora kycklingbröst
1 msk olivolja
5g = ca 1 msk ras el hanout kryddblandning
5 dl växtbuljong
2 st stjärnanis/3 st hela kryddnejlikor
2 lagerblad
lite saffran, ca 0,5-1 gram

500 g couscous
färsk persilja
gröna oliver
(granatäpplekärnor)

1. Koka upp växtbuljongen med stjärnanis/kryddnejlikor, lagerblad och saffran. Låt sjuda ca 5 minuter.

2. Putsa kycklingen och gnid in den med ras el hanout-blandningen. Var försiktig (den innehåller gurkmeja) så du inte spiller på ömtåliga ytor för färgen är svår att avlägsna. Lägg kycklingen i en ugnsform som du penslat med lite olivolja. 

3. Häll buljongen med kryddorna över kycklingbitarna (häll på mer buljong om det behövs) så de täcks. Sätt in i 180 grader varm ugn i ca 30 minuter, tills kycklingen är klar.





4. När kycklingen är i ugnen kan du tillaga couscousen enligt direktiven på förpackningen. Använd buljong i stället för vatten så blir smaken intensivare. Blanda om den färdiga couscousen med en gaffel så blir den fluffig.

5. Riv köttet från kycklingbenen med hjälp av en gaffel och blanda ner i den färdiga couscousen. Om du använder kycklingbröst som jag gjorde, så skivar du dem i lämpliga bitar. Jag blandade också ner en del av buljongen som jag kokade kycklingen i.




6. Dessutom satte jag till två klyftor inlagd citron, skuren i små bitar (de gjorde faktiskt susen) och lite granatäpplekärnor. Blanda slutligen ner hackad persilja och oliver och servera med citronklyftor att pressa över.








Om du som jag gillar ras el hanout-kryddblandningen ger jag dig länkarna till två av mina favoriter med den kryddan:





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar