torsdag 31 oktober 2019

Magisk tomatsoppa med tillbehör



Hur ska man få sin tomatsoppa att bli riktigt härligt djup i smaken med den där härliga umamifaktorn? Jo, naturligtvis ska man först rosta tomaterna och de övriga grönsakerna i ugnen. Sedan mixa dem och krydda ganska ordentligt. Och helst låta soppan vänta 1-2 dagar i kylen innan den avnjuts. Då har smakerna hunnit utvecklas maximalt och soppan blir faktiskt riktigt lyxig med lite goda tillbehör. Jag stekte de sista kantarellerna och lite chorizo och blandade också ner smörbönor och fetaost för att göra tomatsoppan till en matig lunchsoppa. Soppan fick toppbetyg av min man, som aldrig ätit en godare tomatsoppa … påstod han åtminstone.




För någon vecka sedan plockade jag in de sista gröna tomaterna och lät dem långsamt mogna i köket. Det fungerade bra och tomaterna blev vackert röda i sakta mak. Och smaken var helt perfekt. Så naturligtvis använde jag de här sötnosarna i min soppa.




Ingredienser till 4 portioner:

1 kg tomater
1 röd paprika
en stor bit rotselleri
3 gula lökar
4 - 5 vitlöksklyftor
färsk timjan
olivolja
lite socker
ca 5 dl vatten (mer om du vill ha en lösare soppa)
växtbuljongpulver/fond
salt
svartpeppar

Tillbehör:
stekta chorizotärningar
stekta små kantareller
smörbönor/vita bönor/limabönor
fetaostkuber i örtolja

1. Dela tomaterna. Skär paprikan i stora bitar, den skalade rotsellerin i tjocka skivor och de skalade lökarna i klyftor. Lägg allt på en ugnsplåt tillsammans med vitlöksklyftorna och timjankvistarna. Salta och ringla över lite olivolja. Rosta i 175 grader varm ugn i ca 1 timme. Öppna ugnsluckan och släpp ut ångan några gånger.




2. Avlägsna timjankvistarna men låt de torkade bladen bli kvar med grönsakerna när du lägger över dem i en kastrull. Mixa grovt med stavmixer, blanda ner ca 2 tsk socker, häll på vatten, lite växtbuljongpulver eller fond och låt koka upp. Smaka av med salt och peppar. Eventuellt chilipeppar om du vill ha mer hetta i soppan. Och har du möjlighet så låter du den vila kallt till nästa dag, då smakerna borde ha utvecklats ytterligare. Avsmaka och sätt till kryddor om du tycker det behövs.




3. Servera soppan med matiga tillbehör. Exempelvis brödkrutonger, vita bönor, stekt svamp, chorizotärningar, feta, örter, örtolja, parmesan. Välj det du själv tycker blir gott i soppan.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar