Den hälsosamma kålen är en billig delikatess. Här kommer receptet på en av de enklaste men också en av de godaste kålrätterna jag ätit. Jag gjorde den på vitkål, men det går lika bra med spetskål, savoykål eller brysselkål. Mängden av vatten är avgörande när du ska koka kål (säger Myllymäki själv): inte för mycket och inte för litet, utan precis lagom mycket så att koket resulterar i en härlig sås. Använd gärna kål som är färsk och krispig. Vinterkålen behöver kokas lite längre.
Den här geniala kålrätten passar som tillbehör till det mesta: fisk, färsbiffar, fläskkött, vilt och kyckling.
4 portioner
500 g vitkål, i grova bitar
50 g rökt sidfläsk, finstrimlat
4 timjankvistar (tog lite fler, för jag älskar ju timjan)
100 g smör
salt
1. Lägg kål, fläsk, timjan och smör i en vid gryta. Fyll på med vatten så att det täcker bottnen.
2. Koka kålen mjuk under sporadisk omröring, vattnet och smöret blir som en tunn sås. Koka ca 5 minuter och smaka av med salt.
Tillsammans med tunt skivad hjortstek blev smakupplevelsen så perfekt den kan bli. Än en gång!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar