tisdag 31 maj 2022

Mandelkaka med brynt smör och flingsalt (G)



En lättbakad kaka som smakar himmelskt tack vare det brynta smöret. Lite flingsalt i degen gör också susen. Kakan är glutenfri och innehåller enbart mandelmjöl, inget vetemjöl. Den kan förberedas någon dag i förväg och garneras enligt smak och tycke. Jag använde vispad grädde blandad med lemon curd, lite färska bär och mynta. 

Receptet kommer från Catarina König "Matfashionistan" (Sveriges Masterchef 2016)


Ingredienser:

4 ägg
200 g smör
2,75 dl strösocker (250 g)
1 tsk vaniljsocker
4,5 dl mandelmjöl (200 g)
1 tsk bakpulver
2 krm flingsalt

Tillbehör:

vispgrädde, vispad
(lemon/lime curd)
färska bär
citronmeliss/mynta



Gör så här:

1. Sätt ugnen på 150 grader varmluft.

2. Bryn smöret tills det blir gyllene och doftar nötigt. Vispa det lite under tiden. Dra bort från värmen, häll i en kall bunke och låt det svalna till ljummet.

3. Blanda samman mandelmjöl, bakpulver och vaniljsocker väl.

4. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt med elvisp.

5. Vänd ner mandelmjölblandningen och tillsätt det brynta smöret successivt.

6. Ta två rejäla nypor flingsalt och smula ned i smeten. Vänd runt.

7. Lägg ett bakplåtspapper i en pajform (ca 30 cm i diameter) och häll i smeten. Det går också bra med en rektangulär ugnsform i liknande storlek.

8. Sätt in i ugnen och grädda ca 45-50 minuter eller tills kakans innertemperatur är 100 grader, då är kakan perfekt.

9. Servera kakan med en klick grädde, färska bär och citronmeliss/mynta.




I matkällaren fanns ännu en flaska körsbärslikör, gjord på fjolårets körsbär. Smaken tycks bara bli bättre ju längre den får stå och dra. Bra kompis till mandelkakan. 



 

tisdag 17 maj 2022

Peruvian ceviche - Peru's national dish

There are loads of recipes for ceviche; some with avocado, mango or tomato. The authentic Peruvian ceviche contains only the freshest possible fish, lime juice, salt, hot peppers, red onion and sometimes garlic. This is so far my best ceviche, for which I must thank Laylita's recipes. She covered the fresh fish cubes with cold water and some salt and put them in the refrigerator while preparing the rest of the ingredients. Soaking the fish in cold salt water helps it keep a firm texture. I suppose that did the trick ... anyhow this appetizer turned out mouth-wateringly delicious. And remember to use as fresh a fish as possible, I was lucky to get pike-perch and perch straight from the sea! You simply have to try this brilliant recipe if you happen to get a good catch!




For the ceviche you will need fresh white fish, red onion, lime and chili/hot pepper + salt and black pepper. In Peru ceviche is often served with boiled corn, sweet potato or corn nuts. I chose a sweet dark bread (skärgårdslimpa) that I first put some mayo on. A successful choice!

Ingredients:

about 500g fish filet, such as perch, pike-perch or white fish
1 small red onion, thinly sliced
1-2 dl freshly squeezed lime juice, enough to cover the fish cubes
1-2 habanero peppers/spicy pepperss, cut in half and deveined
(2-3 sprigs of fresh cilantro)
salt to taste
(finely chopped cilantro to taste), I left out the cilantro this time because I was unsure about our guests' liking




1. Cut the fish into small cubes, place them in a glass bowl and cover with cold water and one tablespoon of salt, cover and refrigerate while you prepare the onions and juice the limes.

2. Rub the thin onion slices with 1/2 tablespoon of salt and rinse in cold water. This procedure helps remove their bitterness.

3. Rinse the fish to remove the salt.

4. Place the cubes of fish, half of the sliced onions, the cilantro sprigs and the hot peppers in a glass bowl and pour the lime juice over the ingredients. Sprinkle with a little bit of salt. 

5. Cover and refrigerate for about 15-30 minutes. Check that your lime juice covers the fish, because the acidity of the lime juice actually cooks the fish.

6. Remove the cilantro sprigs and the chili from the mix. Taste the fish ceviche and add additional salt if needed.

7. Place the ceviche in each serving bowl, add the rest of the sliced onions to each bowl, sprinkle with finely chopped cilantro and diced or sliced chili. Or do as I did: serve the ceviche on a slice of bread, topped with some black pepper and black sea salt.







 

torsdag 5 maj 2022

Landebistros hälsosamma makaronilåda (G)


 


Allt som oftast när jag gör pastarätter använder jag kikärtspasta i någon form. Efterfrågan och utbud på glutenfri pasta börjar bli rätt så stort. Det finländska företaget Tervens marknadsför intressanta kikärtspastor, smaksatta på olika sätt: kikärtsfusilli med ingefära eller nässlor och kikärtsmakaroni med chili. Dessutom finns det naturella kikärtsfusilli och kikärtsmakaroni i deras utbud.
Tervens produkter är glutenfria, veganska och sojafria. Pastorna innehåller 21,7% protein, vilket gör att de också är optimala för idrottare och alla som av en eller annan anledning vill undvika vetemjöl. Fusillina och makaronerna gör alla sallader och wokrätter matigare, vilket betyder att man håller sig mätt och nöjd länge.
Jag använde naturella kikärtsmakaroni i min makaronilåda som också innehåller köttfärs, bacon, broccoli, lök, vitlök, chili, örter och tomatpesto. I äggstanningen använde jag havregrädde och ostronsås.
Inlägget är gjort i samarbete med Tervens. Här finns mer information, tyvärr endast på finska:




Ingredienser för två stora ugnsformar:

2 paket Tervens kikärtsmakaroner à 300 g
 400 - 500 g köttfärs, 17% fetthalt
1 paket bacon, 150 gram
2 gula lökar
1 purjolök
2 - 3 st solo vitlökar
lättkokt broccoli, använd också stammen
6-7 msk pesto (jag använde färdig tomat- och mandelpesto)
färska eller torkade örter enligt smak och tycke (jag använde färsk rosmarin och citrontimjan)
(färsk chili/chiliflakes)
svartpeppar
salt

Äggstanning:
6-8 dl havregrädde
ca 1-2 dl vatten eller spadet från broccolikoket
ca 1 dl ostronsås/teriyakisås
4 ägg
svartpeppar
(soja/salt)

Gratinering:
riven ost 




1. Koka makaronin enligt paketets direktiv. Häll över i durkslag och spola med kallt vatten.

2. Stek baconet i mindre bitar. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper. Använd baconfettet + litet rapsolja att steka köttfärsen, den hackade löken och vitlöken i.

3. Koka broccolin al dente i salt vatten. Låt den rinna av. Spara kokvattnet till äggstanningen.

4. Blanda makaroni, köttfärs, lök, bacon och broccolibitar. Vänd ner pesto, chili, örter och krydda med svartpeppar och salt/soja.

5. Blanda ihop äggstanningen.

6. Olja lätt två stora ugnsformar och fördela makaroniblandningen i dem.

7. Häll på äggstanningen (använd så mycket vatten eller buljong + grädde som det behövs för att nästan täcka blandningen).

8. Grädda i 150 grader i ca 40 minuter. Höj värmen till 225 grader. Ta ut formarna och strö osten över. Gratinera i ca 10 minuter tills osten fått färg.

P.S. Jag gjorde min makaronilåda ganska torr, men om du vill ha en blötare låda använder du mer vätska. Kolla efter halva tiden i ugnen och häll på mer äggstanning om du tycker det behövs. Vi åt lådan på salladsbädd med tomat och inlagda gurkor till.



















Mina övriga recept med Tervens produkter finns här: