tisdag 8 juni 2021

Het glasnudelsallad med räkor + vintips



En härlig sommarsallad, fylld med grönsaker och räkor och som pricken på i:et en vansinnigt god asiatisk dressing med fisksås, lime, farinsocker, ingefära, vitlök, sriracha och olja. Smak och krisp så det förslår. Receptet är taget från Jennie Walldéns bok "Wok, ris, nudlar".

Ingredienser:

200 g glasnudlar

1 knippe rädisor

3 salladslökar

1-2 röda chilifrukter

10 cocktailtomater

1/2 gurka

100 g sockerärter

1 morot (glömde den)

1 kruka koriander (valde fel i butiken, så det blev i stället bladpersilja)

1 kruka mynta

1 dl saltade jordnötter (tog pistage)

100 g böngroddar

300 g skalade räkor


Dressing:

1 msk riven ingefära

3 rivna vitlöksklyftor

3 lime, zest och saft

3 msk neutral matolja

1 dl fisksås

4 1/2 msk farinsocker

2 msk srirachasås



Gör så här:

1. Riv ingefära, vitlök och limeskal och blanda alla ingredienser till dressingen. Ställ åt sidan.

2. Koka nudlarna enligt anvisningen på förpackningen. Skölj med kallt vatten tills nudlarna är helt kalla. Låt rinna av i durkslag.

3. Skär rädisor, salladslök och chili i tunna skivor. Halvera tomaterna och dela gurkan i halvmånar, skär sockerärterna i tunna strimlor och strimla moroten med en grönsaksstrimlare eller potatisskalare. Hacka koriander, både stjälkar och blad och plocka bladen från myntan. Hacka jordnötterna grovt.

4. Lägg alla grönsaker och nudlar på ett stort fat. Häll över dressingen, toppa med räkor, örter och jordnötter.







Vi drack rosévinet Escapada till salladen. Vinet kommer från Portugal, innehåller 9% socker, har hög syra, lite smak av röda vinbär. Ett mycket prisvärdigt vin: kostar 9,50 euro. Passar bäst till sommarens buffé eller som sällskapsvin, kanske då med några isbitar i glaset.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar