måndag 14 juni 2021

Grillarens kryddiga rabarberchutney

 



Rabarberchutney passar till grillat, hamburgare, ostbricka och kan också användas som en kall sås. Om man vill kan man blanda i lite crème fraîche och riven vitlök när man vill servera chutneyn som sås. 
Jag gjorde en sats på 1 kg rabarber och de övriga ingredienserna var rödlök, ingefära, curry och chili. Och naturligtvis socker, ättika, vatten och salt. Slutresultatet blev fem stycken mellanstora burkar med makalöst god chutney.

Varje år gör jag också en fantastisk rabarbercurd, som är god på toast eller som tårt- och pajfyllning. Receptet finns här




Ingredienser till 5 stycken burkar:
1 kg rabarber i bitar
3 stora rödlökar, skivade
3 msk ättika
1,5 dl vatten
1 kg socker
2 msk riven färsk ingefära
3 msk curry
4-5 tsk salt
2 färska chilin, hackade




1. Koka rabarber, rödlök, ättika och vatten koka i ca 10 minuter.

2. Lägg i övriga ingredienser och låt allt koka samman på svag värme i 30 minuter. Rör om då och då så chutneyn inte bränner fast.

3. Häll upp chutneyn i varma steriliserade burkar och skruva på locken. Den håller åtminstone ett halvt år i kylen. Låt den gärna stå och mogna en vecka så hinner smakerna utvecklas till fullo.













Inga kommentarer:

Skicka en kommentar