onsdag 28 oktober 2020

Jennie Walldéns japanska kålsallad

 



Enklare och mumsigare än så här kan en kålsallad inte bli! Jennie är för övrigt en av mina svenska favoritkockar, tack vare de oftast mycket enkla recepten med sin koreanska twist. Dessutom verkar hon vara en mycket sympatisk person. Här får du smakprov på ytterligare två av hennes recept


Jennie säger att den här coleslawn är både hennes och sonens favoritsallad. Jag testade den på min man och som kålälskare blev han också upp över öronen förtjust i den. Särdeles vacker är den ju inte, men om du använder spetskål i stället för vanlig kål får den en vackrare grön färg. Jag tyckte att jag ville pigga upp min sallad med lite rädisor, och jag kunde faktiskt ha lagt i lite mer rädisor, för de matchade kålen perfekt. Jag klippte också ned lite salladslök.




Ingredienser:
1/2 litet spetskålshuvud

Dressing:
3 msk majonnäs
1 msk japansk soja
2 tsk sesamolja
1 tsk risvinäger
1 nypa strösocker
3 msk rostade sesamfrön

1. Hyvla kålen tunt med en mandolin eller osthyvel. Lägg i iskallt vatten så det blir riktigt krispigt, det tar minst 15-20 minuter. Låt sedan droppa av väl i durkslag.

2. Medan kålen ligger i vattenbad, blanda ihop de övriga ingredienserna till dressingen.

3. Lägg den nu superkrispiga kålen på ett fat och ringla dressingen över. Njut till vilken asiatisk rätt som helst. Eller njut av salladen som den är. En riktig universalsallad! Jag glömde att blanda ner sesamfröna i dressingen, så tillsatte dem först senare.






söndag 25 oktober 2020

Gös i senapskaprisgrädde

 


Vilken tur att vi äntligen fick ut näten i går ... för i dag belönades vi med 2 gösar och lite abborrar. Ingenting slår färsk fisk till middag! Hälften av abborrfiléerna fick bli en ceviche, som nu står i kylen med chili, citronsaft, salt, vitlök och lök fram till kvällen. Resten av abborrfiléerna stekte jag i brynt smör och gjorde en smörsalviasås till. Gudomligt gott! Gösrätten jag gjorde, som blev en riktig höjdare, får du recept på här nedan.

Ingredienser:

4 gösfiléer, helst med skinn

salt och peppar

smör till stekning

Såsen:

2-3 dl grädde (jag tog havregrädde)

1-2 msk Dijonsenap

1-2 msk vanlig god senap

kapris och tunna citronskivor


Krydda fisken lätt. Stek filéerna gyllenbruna i smöret, först skinnsidan tills skinnet är knaprigt. Ta upp filéerna och håll dem varma. Strö lite flingsalt över.

Koka ihop grädde och senap och smaka av. Lägg till kapris enligt smak och tycke.

Servera fisken med såsen och citronskivor att pressa över och extra kapris vid sidan om. 

Kokt potatis och rosenkål är gott till. Vilken brakmiddag!





torsdag 22 oktober 2020

My version of "fried green tomatoes"

 
As we still have plenty of unripe, green tomatoes in the garden I decided to make a batch of fried tomatoes for lunch. I haven't been a great fan of this dish earlier, but now I tried out a somewhat upgraded way of preparing the slices before frying them. And they turned out extremely yummy, I must admit. Ask my husband, if you doubt my words!
 Feel free to use whatever spices you like; I only used salt and pepper  and then served them with a hot sriracha mayo instead. Remember to enjoy the fried tomatoes WARM, that means you should eat them straight out of the pan.
If you haven't seen the movie "Fried Green Tomatoes" (Oscar Award-winning), I urge you to do so. Or read the book that the movie was based on (1987).



Ingredients (light lunch 2-3 persons):

5 medium-sized green tomatoes, thinly sliced

1 dl all-purpose flour

2 teaspoons salt 

2 teaspoons black pepper

2 dl crushed small pretzels/salted crackers/wasabi nuts/salted peanuts

2-3 eggs, beaten

butter/oil for frying




1. Stir together the flour, salt and pepper (and other dry spices that you want to use). Place the crushed pretzels/crackers/nuts in another bowl. Beat the eggs slightly in a third bowl.


2. Melt the butter (or oil) in a large pan over medium heat. Dip each tomato slice first in the beaten egg, then in the flour mixture. Dip the floured tomato slice once more in the egg and then into the crushed pretzels/crackers/nuts.


3. Place the coated tomato slices in the hot pan and fry until golden brown on each side. It takes about 3-5 minutes/side. Add more butter/oil to the pan if necessary. SERVE IMMEDIATELY, THE TOMATOES DON'T TASTE AS DELICIOUS LATER WHEN COLD. 



Note: I coated half the batch in crumbs made of salted peanuts and wasabi nuts and the other half in salted pretzel crumbs. They were both delicious, but as we like spicy I must admit that the wasabi-peanut version was the winning concept, both texture- and tastewise.








söndag 18 oktober 2020

Asiatisk rödbetssoppa med svampbruschetta



En riktig höstsoppa, gjord på våra sista rödbetor. Trädgårdsmästaren fick en påminnelse att så mera rödbetor nästa år. Jag serverade soppan med en svamp- och halloumifylld bruschetta för att göra den mera matig. Jag kallar soppan asiatisk för att jag blandade i kokosmjölk, som gör soppan mjuk och lite rundare i smaken än en vanlig rödbetssoppa. Glöm inte bort den viktiga wowfaktorn, salsan, i mitten på tallriken. Med sin gurka, lök, mynta, chili och citron fräschar den upp soppan. Och bruschettan är vansinnigt god!

Ingredienser till soppan (4 personer som huvudrätt):

500 g, helst ekologiska, rödbetor
en burk kokosmjölk
ca 6-7 dl växtbuljong
4 vitlöksklyftor
zest från en ekologisk citron
saft från en halv citron

1. Koka rödbetorna mjuka, skala och klyfta dem. Använd handskar om du inte vill få röda händer. Mosa rödbetorna tillsammans med buljongen, de skalade vitlöksklyftorna och citronsaften. Det här går bäst i en blender eller hushållsassistent.
2. Häll blandningen i en kastrull och häll i kokosmjölk och citronzest. Hetta upp soppan.



Till salsan:

100 g gurka
1 schalottenlök
10 myntablad
1 röd chili
1-2 msk citronsaft
lite salt

Skär gurkan och löken i småsmå bitar. Sätt till den finhackade chilin (fröna borttagna), den finhackade myntan, citronsaften och saltet.

Jag dekorerade soppan med lite torkat blomsterströssel från ADD:WISE.




Till bruschettan (receptet från Allt om Mat):

1 liter svamp (kantareller, Karl Johan, champinjoner, trattkantareller till exempel)
smör att steka svampen i
1 baguette eller lantbröd
1 paket halloumiost (ca 200 g)
1/2 dl raps- eller olivolja
1-2 vitlöksklyftor
salt
svartpeppar

1. Skär svampen i mindre bitar. Fräs dem i 1 msk smör, låt den vätska som svampen ger ifrån sig koka in och tillsätt ytterligare 1 msk smör och fräs svampen tills den blir gyllene och doftar gott. Salta.
2. Skiva brödet och pensla varje skiva med olja och gnid in med vitlöksklyftorna.
3. Rosta bröden i ugn, 200 grader, 4-5 minuter.
4. Skär osten i tunna skivor och stek dem några minuter på varje sida. Placera en ostbit på varje brödskiva och toppa med kantarellerna.
5. Servera genast eller håll bruschettorna varma i 100 grader varm ugn, 5-10 minuter fram till serveringen.










 

söndag 11 oktober 2020

Rödvinstasting med Blomus




För att inte helt tyna bort i dessa pandemitider, är det viktigt att ha socialt umgänge nu och då. Inga stora tillställningar, men 4-6 symptomfria vänner på en liten middag eller vinprovning till exempel. Dessutom får du annat att tänka på när du gör dina förberedelser, må det sen vara att läsa in sig på vinerna som ska provas eller tillaga allt gott till middagen/lunchen. Så här gick det till hos oss här på Landebistro för ett par veckor sedan.



Vi testade 3 stycken rödvin före middagen och sedan under middagen ytterligare en italienare (Il Falcone).

1. Amarone della Valpolicella 2010, Antiche Terre Venete, ca 30 euro

2. Roda II, Reserva 1998, Rioja, ca 60 euro

3. Vinhas do Ocidente 2019, Portugal, 9 euro

1. Amaronen klassades som kryddig, smakrik och elegant. Generös doft med inslag av mörka körsbär, choklad och kryddor. I smaken fanns inslag av ek, mörka körsbär och russin. Lite sötma, behaglig lång eftersmak. Bäst i test enligt de flesta.

2. Rodans druvor består av tempranillo, garnacha och graciano. Vinet görs uteslutande på druvor från 35-100 år gamla stockar och lagras upp till 14-15 månader på fat. Detta vin har tillhört mina favoriter, men nu tyckte jag det var intetsägande. Eventuellt hade det lagrats lite för länge. De övriga i gänget blev också förvånade över att detta var det dyraste vinet. Så kan det gå!

3. Portugisen var medelfyllig med medelhöga tanniner, toner av mörka körsbär, svartvinbär, plommon, kakao, vanilj. Rätt så kryddig. Fick högt betyg av samtliga. Värd att testa!

4. Il Falcone Riserva 2012, Castel del Monte, var inte med i den egentliga tastingen, utan dracks till huvudrätten. Vinet är fylligt och kryddigt. I smaken kan också skönjas körsbär, plommon, vanilj och örter. Ett mycket trevligt vin som matchade lammfilén och tomat-svamprisotton perfekt. Kostar ca 25 euro.
 


Vinerna hälldes i olika karaffer, eftersom det var en blind tasting. Det var min makes uppgift. En av karafferna vi använde är Blomus fiffiga dekanteringskraff med luftningsinlägg (Blomus wine decanter Alpha with aerator).Vinet luftas långsamt på vägen ner i karaffen och den stora runda bottendelen låter vinet andas ordentligt. Vinet strilar ner i karaffen genom en sil med en dekorativ glasblomma och luftas samtidigt. Sildelen kan avlägsnas, vilket underlättar rengörningen. Det finns en liten urgröpning i bottnen där man kan placera några fingrar för att få ett bättre grepp vid serveringen. Bästa karaffen jag handskats med!






Eftersom det här är ett betalt samarbete med Textilkompani www.textilkompani.fi vill jag slå ett slag för några övriga Blomus produkter som jag har i min ägo. Brödkorgen med tvättbart tyginlägg är stilig i all sin enkelhet. Den är rostfri, minimalistiskt vacker och i princip evig. Och platsar väl till och med på ett festdukat bord. Tyginsatsen kan tvättas och utan tyginsats är korgen trevlig att använda som fruktkorg.



Den stora sköna pläden jag myser under är Blomus Nea pläd. Jag hoppas du ser hur skön den är? Den är till och med  tillräckligt stor för att täcka två turturduvor: 130 x 180 cm och finns i fyra olika färgställningar. Den andra sidan är alltid naturvit. Materialet är hälften bomull, hälften akryl och ytan har ett behagligt silkigt lyster.







I Blomus sortiment finns också enkla och stilrena ljuslyktor såsom den här Calma. Materialet är ljusgrå betong och klarglas.



Den gröna vasen som är fylld med vildvin är också en Blomus produkt. Storleken är så perfekt den kan bli för vilket blomsterarrangemang som helst. Mitt tidigare inlägg om Blomus finns att läsa här 

Här hittar du det tyska Blomus återförsäljare i Finland




torsdag 1 oktober 2020

Halloumi, courgette and herb cakes (Gordon Ramsay)

 


I have lost count of the immense amount of squash/zucchini/courgette recipes that have come my way and been put to the test ... and this one belongs to the top three. It's really easy to make if you have the opportunity to use a food processor to grate the halloumi, squash and carrot. Of course you can grate the ingredients by hand but then it takes more time. The result is the same, provided that you don't grate your fingertips. The patties were easy to fry because of the short rest in the fridge. A winning concept if you like halloumi as much as I do!



Ingredients for 8 large or 16 small patties:

2 carrots, peeled and grated

1 courgette/zucchini/squash, grated (I took a middle-sized one)

500 g halloumi cheese, grated (this sounded a lot, so I only used 400 g, which was enough)

2-4 spring onions, trimmed and finely chopped

2 tablespoons chopped coriander leaves

2 tablespoons chopped mint leaves

2 free-range eggs, lightly beaten

2-4 tablespoons breadcrumbs

olive oil, for frying

sea salt and freshly ground pepper



1. Put the grated carrots and squash in a sieve or colander and sprinkle with a decent pinch of salt to draw out the moisture. Place over a bowl to drain for 5 minutes, then tip into a clean kitchen towel and squeeze out all the excess water.

2. Put the halloumi, carrot-squash mixture, spring onions, coriander and mint into a bowl, season and mix together. Add the beaten eggs and mix well, then stir in 2 tablespoons of the breadcrumbs. The mixture should be sticky enough to form into patties, if it's not add some more breadcrumbs. (I used about 3 tablespoons).

3. Shape the mixture into 8 larger patties, about 1 cm thick, or 16 smaller ones. To help shape the patties place a large spoonful of the mix onto a spoon and press against your hand and squeeze out any excess liquid. Leave in the fridge uncovered for at least 20-25 minutes to firm up.

4. Once you're ready to cook them, heat a large heavy-based frying pan over a medium heat. Add a dash of oil and fry the halloumi cakes (in batches if necessary) until dark golden and crisp on either side and hot all the way through.

5. Serve the cakes with a sauce or as a side dish. We enjoyed them with a slow-cooked venison neck that I cut into thick slices and glazed with an Asian-inspired glaze. You find the glaze recipe here in Swedish. And here in Finnish.