söndag 18 oktober 2020

Asiatisk rödbetssoppa med svampbruschetta



En riktig höstsoppa, gjord på våra sista rödbetor. Trädgårdsmästaren fick en påminnelse att så mera rödbetor nästa år. Jag serverade soppan med en svamp- och halloumifylld bruschetta för att göra den mera matig. Jag kallar soppan asiatisk för att jag blandade i kokosmjölk, som gör soppan mjuk och lite rundare i smaken än en vanlig rödbetssoppa. Glöm inte bort den viktiga wowfaktorn, salsan, i mitten på tallriken. Med sin gurka, lök, mynta, chili och citron fräschar den upp soppan. Och bruschettan är vansinnigt god!

Ingredienser till soppan (4 personer som huvudrätt):

500 g, helst ekologiska, rödbetor
en burk kokosmjölk
ca 6-7 dl växtbuljong
4 vitlöksklyftor
zest från en ekologisk citron
saft från en halv citron

1. Koka rödbetorna mjuka, skala och klyfta dem. Använd handskar om du inte vill få röda händer. Mosa rödbetorna tillsammans med buljongen, de skalade vitlöksklyftorna och citronsaften. Det här går bäst i en blender eller hushållsassistent.
2. Häll blandningen i en kastrull och häll i kokosmjölk och citronzest. Hetta upp soppan.



Till salsan:

100 g gurka
1 schalottenlök
10 myntablad
1 röd chili
1-2 msk citronsaft
lite salt

Skär gurkan och löken i småsmå bitar. Sätt till den finhackade chilin (fröna borttagna), den finhackade myntan, citronsaften och saltet.

Jag dekorerade soppan med lite torkat blomsterströssel från ADD:WISE.




Till bruschettan (receptet från Allt om Mat):

1 liter svamp (kantareller, Karl Johan, champinjoner, trattkantareller till exempel)
smör att steka svampen i
1 baguette eller lantbröd
1 paket halloumiost (ca 200 g)
1/2 dl raps- eller olivolja
1-2 vitlöksklyftor
salt
svartpeppar

1. Skär svampen i mindre bitar. Fräs dem i 1 msk smör, låt den vätska som svampen ger ifrån sig koka in och tillsätt ytterligare 1 msk smör och fräs svampen tills den blir gyllene och doftar gott. Salta.
2. Skiva brödet och pensla varje skiva med olja och gnid in med vitlöksklyftorna.
3. Rosta bröden i ugn, 200 grader, 4-5 minuter.
4. Skär osten i tunna skivor och stek dem några minuter på varje sida. Placera en ostbit på varje brödskiva och toppa med kantarellerna.
5. Servera genast eller håll bruschettorna varma i 100 grader varm ugn, 5-10 minuter fram till serveringen.










 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar