onsdag 31 augusti 2016

GALNA GLADIOLER

 Gladiolerna höll på att lägga sig på marken...var säkert trötta efter stormen så jag tyckte att de sprider mer glädje inomhus. Lekte florist ute på terrassen och arrangerade och hade mig. Fin eftermiddag med gassande sol och sommarvärme. Härligt! Njut av blomsterprakten!



Stay tuned...i morgon en härlig svamppaté med lingonsås!

tisdag 30 augusti 2016

ÄPPELTIDER HEJHEJ



Transparente blanche trädet i full blom i juni...vackertvackert...


...för att i augusti ge en otrolig skörd av saftiga, genomskinliga och vitaminfyllda äpplen. Tyvärr härjade stormen med trädet så att frukten föll ned...till getingarnas stora förnöjelse. Blev bara stucken två gånger när jag plockade upp fallfrukten så ingen panik.

Måste snabbt hitta på nånting vettigt att använda äpplena till och eftersom jag försöker undvika tillsatt socker blev det att göra
ÄPPELMOS PÅ MITT SÄTT
dvs kärna ur och klyfta så många äpplen som ryms i en stor kastrull(fylld till 3/4), en deciliter vatten hälls i så att allt inte bränns vid, låg värme, rör om med en stor slev med jämna mellanrum så att alla klyftor smälter ned. Du kan snabba på proceduren genom att trycka med en potatisstöt nu och då. Låt kallna och djupfrys i små burkar.

Överflödiga äpplen tas gärna emot av rådjur och hjortar...det stiliga exemplaret på bilden är en av grannens dovhjortar. Brukar föra hinkvis med överblivna äpplen till deras inhägnad så får de festa loss! 


ÄPPELSMOOTHIE


2 skivor färsk ananas utan skal i bitar
1 dl havtorn (djupfrysta)
1 dl äppelmos(sockerfritt)
saften från 1 lime
en bit ingefära
2 msk chiafrön
2-3 dl naturell yoghurt
ev. lite vatten
lite havre- eller mandelmjölk

Mixa alltsammans i blendern; lönar sig att mixa ananasen först.
Späd med vatten eller mjölk till lämplig konsistens.
Smaskens som energidrink före eller efter gympasset!

Apples in the morning, apples in the evening etc.




MORGONGRÖT




Morgongröten som jag mår bra av består av Fazers ALKU havregrynsgröt med råg och solrosfrön. Utan tillsatsämnen och tillsatt socker. Garnityr: ett klyftat transparente blanche äpple, svarta vinbär, skalade hampafrön och mynta. Läckert och mättande! Flera äppeltips senare i dag! Trevlig dag!

måndag 29 augusti 2016

LJUVLIGA RÖDBETOR



Rödbetorna och polkabetorna växer bra i trädgårdslandet i år. Använder dem i soppor, pressar dem tillsammans med apelsin, äpple , morot och ingefära(mycket gott) och i olika kombinationer som tillbehör till fisk, kyckling, kött. Passar till allt  om du frågar mig. Här följer två av mina favorfitrecept. Det första är Jamie Olivers och det andra Tommy Myllymäkis.

Bakade rödbetor med balsamvinäger, oregano och vitlök.

4 portioner
500 g färska små rödbetor, skrubbade
10 vitlöksklyftor, oskalade och krossade(tog 15)
1 näve färsk mejram/oregano, repad
salt och nymald svartpeppar(salta ordentligt)
10 msk balsamvinäger
6 msk extra fin jungfruolja

Värm ugnen till 200 grader. Riv av ungefär en och en halv meter aluminiumfolie och vik den dubbel så att det blir riktigt tjockt. Halvera stora rödbetor. Lägg dem mitt på foliearket med vitlök och oregano, krydda generöst med salt och peppar, vik sedan in sidorna mot mitten. Innan du viker ihop folien häller du på vinäger och olivolja. Skrynkla ihop eller vik folien så att den försluts ovanpå. Lägg in paketet i ugnen och baka i en timme tills rödbetorna är mjuka. Servera hela paketet på bordet...läckert.
Min kommentar: vitlöken blir mycket smaskig så gillar du den kan du förstås använda fast 20 klyftor...och kom ihåg att salta ordentligt!
Åt dessa till rökt gös men de passar också som ensam rätt .
Kokta rödbetor med svartvinbärsdressing och getost.
4 portioner
500 g små betor
3 msk svartvinbärsgelé
2 msk rödvinsvinäger
1 msk mortlade fänkålsfrön(lite mer)
1 bananschalottenlök, finhackad
1 dl olivolja(något mindre)
100 g smulad getost, t.ex. chèvre
2 msk plockad timjan (mera)
salt och nymald svartpeppar
Koka betorna helt färdiga i saltat vatten. Låt svalna något, skala. Värm upp gelén i en kastrull på låg värme med vinäger, fänkålsfrön och lök. Tillsätt oljan och rödbetorna och blanda. Smaka av med salt och peppar. Lägg upp på ett fat och toppa med getost och timjan.
Bilden är inte den bästa möjliga men låt dig inte avskräckas...det är fantastiskt gott om man gillar fänkålssmaken. Jag har använt fetaost här.






söndag 28 augusti 2016

MAJ-VIOLS GURKOR



Världens godaste inlagda gurkor! Har fått receptet av en väninna. Testa!

2 kg frilandsgurkor
1 flaska (0,5 liter) ättika
+ litet mindre än en flaska vatten
knappt 1 kg socker
3 nävar fint salt
dillkronor
en bit pepparrot
lagerblad
2 msk senapsfrö

Varva de skivade gurkorna med dillkronor, pepparrot och lagerblad. Koka upp ättikslagen + senapsfrön och slå över varmt...låt stå svalt 2-3 veckor.

Gjorde dubbel sats. Min åskrädda Bany tyckte att det tryggaste stället när åskan mullrar är under köksbordet!
Använde mandolinen och var lite ouppmärksam som synes. Försiktighet är a och o.


Hoppas det smakar!

KRÄFTSKIVA I LITET FORMAT

Ska försöka mig på ett första inlägg i denna blogg...lite haltande kanske det blir men träning ger färdighet så vi får hoppas att det går vägen. Har faktiskt funderat på att börja matblogga i ett par års tid så nu tar jag tjuren vid hornen och sätter igång! Denhär bloggen är enbart på svenska men kommer att skriva en liknande på finska under namnet Maalaisbistro.

KRÄFTSKIVEDAX var det hos oss på fredag kväll med familjen. Signalkräftorna kom färdigkokta från den lokala K-butiken och smakade ypperligt.


Innan kräftorna åts grillade jag ett gäng jättekräftstjärtar som en liten inledning för att ta kål på den värsta hungern. De fick bada i smält smör, riven vitlök, chiliflakes, pimentón och salt i några minuter efter grillningen. Smaskens!


Varmrätten bestod av svampcannelloni med haricots verts. Recept följer här nedan.

SVAMPCANNELLONI.

250 gr cannellonituber

Fyllning:
600 gr kantareller/soppar
1 stor lök
50 gr smör
färsk timjan
salt
svartpeppar
100 gr riven parmesan
2 dl crème fraiche
2 msk svampfond/svampspad
1 dl vatten
4 dl vispgrädde
4 dl matgrädde
riven ost till gratinering

Stek den hackade löken i smöret tills den är mjuk. I med den hackade svampen o fortsätt stekningen på svag värme i 10 min. Sätt till timjan, salt, peppar o parmesan och bland väl. Fyll cannellonituberna med  blandningen(kolla att fyllningen räcker till alla tuber, fyll dem ganska löst). Placera dem i ett lager i en smord ugnsform. Blanda samman grädde, vatten o svampfond o smaksätt ytterligare med lite timjan, salt o peppar. Häll blandningen över tuberna och strö riven ost över. In i ugnen 200 grader ca 25 minuter.
Min kommentar: Har gjort en variant med mycket Karl Johan/stensopp o lite kantareller o en med enbart kantareller. Smaken blir naturligtvis fylligare o i mitt tycke godare med det första alternativet.
Cannellonituberna drar i sig en massa vätska och de måste vara täckta för att inte torka så följ med vad som händer i ugnen o tillsätt grädd-vattenblandning om det behövs.Använder man plattor av färsk pasta behöver man mindre vätska. Jag stekte också lite chorizobitar som jag blandade i fyllningen och dekorerade med.
För att få slut på rödvinet i glasen åt vi en varm brie med nötter, rosmarin o honung på. Rekommenderas varmt!
Smakliga kräftskivor önskar Anne.

FOND PÅ KRÄFTSKAL

FOND PÅ KRÄFTSKAL

Brukar för det mesta ta tillvara skalen från räkor, hummer, krabba o kräftor för att koka en god fond som jag djupfryser och sedan använder i bouillabaisse och övriga fisksoppor.
Skal (hade 50 kräftskal)
Lök, morötter, (blad)selleri, lagerblad, vitpepparkorn, dillstjälkar(typ man tager vad man haver).
Fräs skalen(krossa dem lite med en mosstöt t.ex.) i lite smör i några minuter. Sätt till de övriga ingredienserna o fyll på med vatten så att det täcker. Låt sjuda i ca 20-30 minuter o sila sen buljongen.
Djupfrys i lämpliga burkar så är det bara att ta fram och använda när fisken nappar(eller fiskhandlarn har fina färska fiskar att erbjuda)!
Bon appétit!