torsdag 13 augusti 2020

Galen i bönor


 

Brytböna, buskböna, störböna, haricot vert, vaxböna ... bönsorterna är många. Ett faktum är att bönor kommer att vara framtidens melodi, eftersom de är fantastiska proteinkällor. De binder kväve och förbättrar jordens konsistens. Bönorna är ett hållbart och miljösmart alternativ. Dessutom är de mycket läckra. Det finns otaliga bönsorter med varierande smaker på marknaden, så det gäller att pröva sig fram till sina egna favoriter.

Vad beträffar odlingen av bönor så är värmen den absolut viktigaste faktorn. Bönorna kräver porös och varm jord. Därför är det ingen idé att så dem i för kall jord. Varje år har jag odlat en buskböna som heter Cordoba. Namnet hänvisar till varmare breddgrader och därför har jag förodlat plantorna. På sensommaren har vi sedan fått smaska i oss dessa tunna och delikata bönor.

I år odlade jag förutom Cordoba en störböna vid namn Neckargold och Saxa, som är en klassisk buskböna. Den sistnämnda är mycket tidig och jag har skördat så gott som allt den ger i skrivandets stund. Däremot håller Neckargolds och Cordobas produktion först på att komma i gång.
Böngodiset tar gudskelov inte slut ännu!




Trädgårdsmästaren skrev det här inlägget. På bilden syns han i sin älsklingsmiljö.





Störbönorna sådde jag invid staketet, där de kan klättra i allsköns ro. Neckargold klättrar i sin egen takt och skörden är lätt att plocka när man inte behöver sitta på huk.




På bilden ovan finns tre sorters bönor: i den runda byttan vaxbönor (Neckargold) och finfina tunna Cordoba buskbönor. På bordet och i träbyttan Saxabönor. Om man vill njuta av superläckra bönor får man inte vara för girig. Bönorna måste plockas då de ännu är unga, för då är de som smakligast. Naturligtvis skulle skörden bli större om man lät dem växa längre, men då lider smaken.









Det lättaste sättet att tillreda bönor är att koka dem i mycket salt vatten i ca 5 minuter/tills de känns mjuka, men inte går sönder. Vattnet hälls bort och smält smör hälls över bönorna. Lite flingsalt förhöjer smaken.

I bloggarkivet finns några recept där bönor har använts på ett eller annat sätt:







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar