fredag 22 november 2019

Pumparisotto med fetaost




Ugnsstekt pumpa är fantastiskt gott och i den här risotton får den dessutom spela huvudrollen. Var generös med purjolöken för den ger en härlig lite sötaktig smak. Du kommer väl ihåg att alltid ta till vara pumpakärnorna och rosta dem i het stekpanna. De är goda som snacks och kan med fördel strös över sallader. Fetaosten kan bytas ut mot getost eller helt lämnas bort. Om du vill kan du servera risotton med kyckling eller kött, men det är inget måste då risotton fungerar perfekt som en underbar ensam rätt.

Ingredienser till 4 personer:
2 ganska stora purjolökar
2 msk smör eller olja
2 dl risottoris
4 dl höns-/växtbuljong
1 klyfta (butternut)pumpa med kärnor (ca 600 g)
(1 handfull färsk spenat)
1 litet glas Noilly Prat vermouth/vitt vin
salt
svartpeppar
200 g fetaost

1. Strimla purjolökarna. Fräs det vita i lite fett i en lämplig kastrull. Spar det gröna.

2. Lägg i riset och rör om ett par minuter. Häll på en slev av den varma buljongen och låt koka in medan du rör om. Fortsätt så här med en slev åt gången.  Det tar ca 20 minuter för riset att bli al dente. Häll i vermouthen mot slutet.

3. Skölj och torka pumpakärnorna. Rosta dem i en torr stekpanna tills de får färg.

4. Skär pumpan i tärningar och stek dem i fett i ca 5 minuter. Rör också ner det gröna från purjolöken och låt det fräsa med. Smaksätt med salt och peppar.

5. Blanda ner den färska spenaten och pumpafräset i det kokta riset. Smula i fetaosten och strö över pumpakärnorna.









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar