söndag 1 september 2019

Squashbröd(G,L) & plommonsylt



Här i Landebistros kök råder bråda tider med konservering och syltning av sommarens skörd. Man hinner liksom inte riktigt med då man vill ta till vara alla fina frukter. Plommon-, päron- och äppelträden bara dignar under all frukt som tyvärr mognar samtidigt. Dessutom försöker jag använda squash/zucchini på alla möjliga sätt: jag grillar, steker, fyller, gör carpaccio, gratänger, lasagne och bröd. Ingefärssyltad squash hör också till favoriterna. Härligt då man vet att inga gifter har vidrört grönsakerna och frukterna. Under etiketten "squash" hittar du en mängd recept värda att testa. Dagens recept är en hälsosam brödfavorit som innehåller mycket squash och ägg. Originalreceptet är Åse Falkmans "Zucchinibaguetter" (56 kilo bloggen). 



Ingredienser för ca 8 -10 st små portionsbröd/baguetter:

6 ägg
4 dl riven squash (ca 1 stor)
1 dl mandelmjöl
2 msk kokosmjöl
1/2 dl pofiber
1/2 dl solroskärnor
3 msk sesamfrön
1/2 dl chiafrön
2,5 msk fiberhusk/psyllium
2 tsk bakpulver
1/2 tsk-3/4 tsk havssalt
(1 msk brödkryddor)
(1 riven vitlöksklyfta)
1 dl riven ost

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Vispa äggen luftiga. Riv squashen och krama ur överflödig vätska.
3. Blanda ner squashen i äggsmeten.
4. Blanda de torra ingredienserna och blanda ner dem och den rivna osten i ägg-squashdegen.
5. Låt svälla i ca 10-15 minuter.
6. Forma avlånga eller runda baguetter/portionsbröd och lägg på plåt klädd med bakpapper.
7. Grädda i ca 25 minuter eller tills bröden har fått fin färg och är genomgräddade.




Den här enkla plommonsylten med kanel och rosmarin är god på rostat bröd, till dessertostar och pannkakor bla.

Gul plommonsylt (ca 3 medelstora burkar):

500 g gula plommon utan kärnor
0,5 dl vatten
1,5 dl syltsocker
0,5 dl farinsocker
1 rosmarinkvist
1 kanelstång

Lägg de urkärnade och halverade plommonen i en kastrull. Lägg till vatten, socker, rosmarin och kanel och koka ca 10 minuter utan lock tills konsistensen är lämplig. Häll sylten i steriliserade glasburkar och förvara svalt.





2 kommentarer:

  1. Det vore fantastiskt om du kunde som alternativ ge receptet med råvaror som växer/produceras i Norden. En stor miljö-/klimatbov är den mat som transporteras runt halva jorden. Så...vad kan man använda istället för mandel- och kokosmjöl? Ersättning för psylliumfrö, chiafrö och sesamfrö?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej! I stället för mandel- och kokosmjöl kan man naturligtvis använda spelt eller övriga inhemska mjölsorter. Och lämna bort psyllium, chia och sesam. Svårare än så är det väl inte. Det här receptet är som sagt Åse Falkenbergs och inte mitt eget. Jag är tyvärr ingen expert och sysslar väldigt sällan med bakning.

      Radera