söndag 30 december 2018

Örtig älg- och svampterrin



Vi inledde julfirandet redan den 22 december med en middag för den närmaste släkten. Då serverade jag den här omåttligt läckra älgterrinen tillsammans med sallad, toast, syltad squash och rödlökscumberland som förrätt. Perfekt att bjuda på när man är många till bords eftersom terrinen serveras rumsvarm (inte kylskåpskall). Tanken var att placera terrinen på toast … men det kom jag ihåg först när allt redan låg på tallrikarna … så jag serverade toasttrianglarna skilt.

Ingredienser till en avlång form:

500 g stekt/kokt älgkött (jag använde köttet från en älgnacke som jag hade kokat buljong på)
80 g bacon i små bitar
3 stora vitlöksklyftor, pressade eller rivna
1,5 dl torkad Karljohansvamp
1 msk finhackad färsk rosmarin
1 msk finhackad färsk salvia
1 msk Worcestershiresås
1-2 msk konjak
1 msk soja
4 äggulor
2 dl vispgrädde
salt
svartpeppar

1. Blötlägg svampen i varmt vatten i 10-15 minuter. Stek bacon och svamp, pressa ned vitlöken mot slutet, sätt till örterna. 
2. Lägg blandningen i matberedaren tillsammans med köttet. Sätt till kryddorna, äggulorna en i sänder och grädden så småningom och låt beredaren gå tills allt är väl blandat. Du kan också göra detta för hand.
3. Häll massan i en brödform. Jag använde en silikonform, sköljd med kallt vatten. Det går bra med en brödform av något slag. Använd då plastfolie på insidan av formen så fastnar inte terrinen.
4. Placera terrinen i vattenbad i 130 grader varm ugn och låt den stå inne tills innertemperaturen är 70 grader. För mig tog det en dryg halv timme.
5. Låt terrinen kallna i formen, innan du stjälper upp den. Förvara kallt tills det är dags att skära upp den och servera. Jag drizzlade lite god olja på salladen och terrinen vid serveringen.

Jag har gjort en liknande terrin på vitsvanshjort tidigare.










Mina tabletter kommer från Lovely Linen och är 100 % linne. Finns i en mängd olika färger. Perfekt storlek. Servetterna är från Linum.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar