torsdag 31 augusti 2017

Flundra i ängssyresås


Jag har förenklat detta restaurangrecept en aning, dvs. jag har hoppat över vissa moment som jag anser vara onödiga i hemmaköket. Du behöver filéer av flundra och helst ängssyra till såsen. Får du inte tag på den så använd mangold eller spenat och lägg till lite vit balsamico/vinäger/mer citron,
så får du lämplig syra i såsen.
I det här receptet med lax kan du läsa mer om ängssyra.


Ingredienser för 5-6 personer:
ett drygt kilo filéer av flundra
300 g crème fraîche/havregrädde
200-250 g ängssyra
50 g smör
salt
Cayennpeppar
1 citron
8 dl-1 liter fiskbuljong: gärna kokt på lök, vitlök, vitt vin, purjolök, selleri och fiskskrov om du köper hela flundror
(Jag använde gärsbuljong som jag hade i frysen)

1. Börja med att salta filéerna. Smörj en ugnsform och placera filéerna i den. Koka sedan upp buljongen och låt den koka ihop lite och lägg då i crème fraìchen och låt koka tills såsen tjocknar. Krydda med salt och lite Cayennepeppar och citronsaft. Kolla att smakerna sitter.

2. Skölj ängssyran, ta bort stjälkarna, klipp bladen med sax och låt dem smälta ned med lite smör i en kastrull.

3. Blanda ned ängssyran i såsen och häll grädd-ängssyreblandningen över filéerna och sätt in  i 180 graders ugnsvärme i ca 10 minuter.




Ett Sancerre-vin rekommenderas till rätten. Vinet på bilden karakteriseras så här: ljusgul färg, en intensiv smak av vita blommor och citrus, fyllt av fräschör och typiskt för regionen, dvs. Loire-dalen. Dricks med fördel till skaldjur, fisk och ostar. Det är beställt från 




onsdag 30 augusti 2017

Glutenfri Nutellakaka på två ingredienser



När du längtar efter någonting sött och gott då ska du absolut slänga ihop den här supersnabba kakan. Jag måste erkänna att detta var min första bekantskap med den omtalade Nutellan. Det gäller att ha en burk Nutella och några ägg i skafferiet så fixar du det ögonaböj. Jag gjorde kakan som dessert till kräftskivan och garnerade med röda vinbär som  ännu fanns i bärbusken. Jag tyckte vinbärens syrlighet ihop med den söta kakan var en fullträff. Matt Preston, som är känd från Australiens Masterchef, var antagligen först med det här geniala receptet redan för några år sedan!

Ingredienser:
4 stora ägg
240 g Nutella

1. Förvärm ugnen till 175 grader. Smörj en 17 cm kakform med löstagbart botten eller spänn fast ett bakplåtspapper.

2. Vispa äggen med  elvisp på högsta hastigheten ca 6 minuter, tills äggvolymen har tredubblats.

3. Placera Nutellan i en stor glasbunke och kör i micron i 20 sekunder så Nutellan mjuknar.

4. Sätt till 1/3 av de vispade äggen och blanda väl. Sätt sedan till ytterligare 1/3 och blanda igen. Slutligen den återstående 1/3 och blanda ordentligt.

5. Häll smeten i formen och baka i ugnen i ca 20-25 minuter. Låt kakan kallna innan du avlägsnar den från formen.

Kommentar: Jag använde en större springform så följaktligen blev min kaka lite lägre. Men det spelar nog ingen större roll för galet god var den. Nästa gång ska jag ersätta en del av Nutellan med smält mörk  choklad. Tror det kan bli riktigt bra det också.









söndag 27 augusti 2017

Blomkålskaka


Ottolenghis fantastiska blomkålskaka är perfekt i alla situationer. På buffébordet, picknicken, tillbehör till kött, fågel och fisk, vegetarisk ensamrätt med en tomatsallad (väldigt gott), till kaffe- eller testunden osv. Den är till och med ännu godare nästa dag. Problemet är bara att det  kanske inte blir någonting kvar till nästa dag!

Ingredienser:
1 litet blomkålshuvud, delat i 3 cm stora buketter (450 g)
1 medelstor rödlök (170 g) Jag tog lite mer, ca 200 g.
3/4 dl olivolja
1/2-1 tsk finhackad rosmarin
7 ägg
15 g basilika, hackad
120 g vetemjöl, siktat
1 1/2 tsk bakpulver
1/3 tsk malen gurkmeja
150 g grovt riven parmesanost eller annan vällagrad ost
smält smör, till att smörja formen
1 msk vita sesamfrön
1 tsk nigellafrön
salt och svartpeppar

1. Värm ugnen till 200 grader.

2. Lägg blomkålsbuketterna i en kastrull och tillsätt 1 tsk salt. Täck med vatten och låt sjuda i 15 minuter, tills buketterna är mjuka - de ska falla isär när du pressar en sked mot dem. Häll över dem i ett durkslag och låt rinna av och torka.

3. Skär fyra skivor, ca 1/2 cm tjocka, i lökens ena ände och lägg åt sidan. Hacka resten av löken grovt och lägg i en liten stekpanna med oljan och rosmarinen. Fräs i 10 minuter på medelhög värme, tills löken har mjuknat. Rör om då och då. Ta bort från plattan och låt svalna. Lägg över den stekta löken i en stor skål, tillsätt ägg och basilika, vispa och tillsätt sedan mjöl, bakpulver, gurkmeja, parmesanost, 1 tsk salt och generöst med svartpeppar. Vispa till en slät smet, lägg i blomkålen och rör om försiktigt så att buketterna inte delas.

4. Klä botten och kanter på en stor pajform, 24 cm i diameter, med löstagbar kant med bakplåtspapper. Pensla sidorna med smält smör, blanda sesam- och nigellafrön och skaka runt i formen så att de fastnar på kanterna. Häll i blomkålsblandningen och lägg lökringarna ovanpå. Grädda mitt i ugnen i 45 minuter, tills kakan är gyllenbrun och har stelnat: stick in en kniv eller baksticka mitt i kakan - den ska vara torr när du drar ut den. Ta ut ur ugnen och låt vila i minst 20 minuter före servering. Serveras ljummen.

Kommentar: Jag tycker den är godare kall, för alla fina smaker förhöjs då. Och ät gärna en tomatsallad till. Ottolenghis tomat- och granatäppelsallad passar t.ex. bra som tillbehör. Lite parmaskinka eller kallrökt lax gifter sig också bra med smakerna i blomkålskakan. Och ett glas gott rödvin för den som så önskar naturligtvis.







Här hittar du ytterligare två recept med blomkål:



fredag 25 augusti 2017

Grillad misolax


Supergod marinerad och grillad lax på Tomi Björcks sätt. Jag var lite fundersam beträffande grillandet, eftersom jag trodde att all marinad skulle fastna på gallret men det gjorde den inte. Resultatet blev bättre än väntat och smakerna satt som en smäck. Utseendet var jag inte helt nöjd med...borde ha använt halster för att få den hela filén snygg.

Ingredienser:
600 g laxfilé

Marinad:
3 msk misopasta
2 msk olivolja
2 mks sojasås
2 msk vittvin
1 msk mirin
2 tsk honung

1. Skär laxen i fyra bitar. (Jag behöll filén hel, men fick lov att skära den i bitar vid grillningen för att få den snyggt vänd.)

2. Blanda alla ingredienser till marinaden. Lägg fiskbitarna i en form och häll på marinaden. Låt marinera en halv timme.

3. Placera bitarna på grillen eller i pannan med skinnsidan nedåt och grilla ca 3 minuter. Vänd och grilla också andra sidan ca 3 minuter.





Till fisken drack vi ett av mina vita favoritviner: Viña Esmeralda från Torres. Halvtorrt men mer mot det torra hållet med lämplig fruktighet. Jag tycker det passar fantastiskt bra till alla rätter med lite Asienstuk över sig. Min squashgratäng från förra blogginlägget var ett mycket bra val som tillbehör till laxen. Goda sommarsmaker!

onsdag 23 augusti 2017

Snabb gratäng på riven squash, lök och ost

Världens billigaste, lättaste, godaste och snabbaste squashgratäng...hoppas jag inte överdrev alltför mycket där. Men den är faktiskt toppen och kan kombineras med allt i matväg. Så om du drunknar i ett squashhav kan du testa detta recept och gärna kommentera vad du tyckte. Man kan också lägga till stekt svamp i fyllningen om man är så lyckligt lottad att det har regnat där man bor...vilket inte är fallet här hos mig. Inga goda svampar ser det ut att bli i år. Sån tur att jag har lite torkad svamp i skafferiet från tidigare goda svampår!

Ingredienser för 4 portioner:
3-4 st squash, rivna med skalet på
3 lökar, hackade
100g riven ost (någon med mycket smak, helst gruyère)
2 ägg
2 msk crème fraîche
1 msk smör
salt
svartpeppar

1. Bräsera löken i smöret. Krama så mycket vätska som möjligt ur den rivna squashen innan du blandar den med den bräserade löken.
2. Blanda den rivna osten, äggen, crème fraîchen, salt och peppar. Krydda ganska rejält.
3. Häll lök-squashblandningen i en smord ugnsform och bred ostblandningen utanpå. Grädda i 200 grader i ca 15 minuter. 







måndag 21 augusti 2017

Lite hälsosammare pizzor?


Det äts inte ofta pizza i Landebistro men då vi några gånger per år blir sugna på pizza brukar jag göra dem på kikärtsmjölsbotten. Kikärtsmjölet är rikt på protein, mineraler och fibrer. Det är lättsmält och ger en behaglig och långvarig mättnadskänsla. Receptet finns här http://forreliini.blogspot.fi/2017/01/pizza-pa-kikartsmjolsbotten.html
Den här gången gjorde jag två ugnsplåtar, dvs.  jag fördubblade receptet. Mitt kikärtsmjöl tog slut, så jag ersatte 1,5 dl med quinoamjöl, vilket tydligen fungerade bra. Jag skördade lite grönsaker från trädgårdslandet och lade till vissa andra favoritfyllningar. Grönsakerna grillade jag först.



Fyllning 1:
spenat
avokado
ärter
grillost
svartpeppar
chilisalt
Jag snabbförvällde spenaten och grillade osten i skivor.



Fyllning 2:
pesto på morotsblast http://forreliini.blogspot.fi/2017/06/pesto-pa-morotsblast-grillade-morotter.html
grillade morötter i halvor
grillade sötpotatisskivor
grillad gul paprika
grillost
svartpeppar
örtsalt

Fyllning 3:
kokta ägg, hackade
anjovis
smör-oljebräserad purjo 
svartpeppar
dill



Fyllning 4:
köttrester
stekt svamp
grillad squash
ärter
grillost
chilimajo
svartpeppar
örtsalt

Grädda först bottnarna i 225 grader i 10 minuter och lägg sedan på fyllningarna. In i ugnen i ytterligare ca 10 minuter. Skär i lämpliga bitar och njut av de (hälsosamma?) pizzorna! 



















lördag 19 augusti 2017

Egenodlade pimientos de padrón - fyllda


Alltså de här växthusodlade pimientos de padrón är tusen gånger bättre än affärens. Av elva stycken var tre så kallade picante, dvs. starka. Jag har köpt otaliga påsar men aldrig lyckats få så starka tidigare. Det heter att var tionde padrón är stickande het (chiliaktig), dvs. du vet först när du biter i den om den är mild, stark eller brännande. Jag skar dem itu och fyllde dem med oströra och satte in dem i ugnen en stund. De var alldeles himmelskt goda som snacks i väntan på middagen.

Till fyllningen tog jag bredbar getost och blandade den med finhackad rödlök, asanikrydda (ta någon krydda du gillar) och salt. Dela padrónerna så långt att du kan pilla in fyllningen. Sätt in dem i 200 grader varm ugn i ca 10 minuter. När de blivit lite mörka och skrynkliga är de färdiga. Sen är det bara att njuta av de små godingarna!


 Paprikorna trivs alldeles ypperligt i växthuset i år. Första gången vi har lyckats få dem att gro och bära frukt!






fredag 18 augusti 2017

Tartar på parmaskinka, melon och tomat

Snabbgjord smaklig kompis till gaspachon i mitt senaste blogginlägg. De kompletterar varandra till 100 procent.


Ingredienser för 4-6 personer:
200 g parmaskinka eller motsvarande
3 stora tomater
1 liten lök
gräslök
salt
svartpeppar
2 msk olivolja
1 msk vinäger/balsamico
1/4 gul/orange melon

Skär skinkan i tunna strimlor och tomaterna i små tärningar. Låt tomattärningarna rinna av. Finhacka löken. Blanda skinkan, tomattärningarna, löken och den finhackade gräslöken. Salta och peppra. Tillsätt olivoljan och vinägern och blanda. Förvara i kylskåpet fram tills det är dags att servera tartaren. Då fördelar du den direkt på tallrikarna med hjälp av en liten rund ring. Skär mycket tunna skivor av melonen till dekorationen.

Kommentar: Det här receptet kommer från en fransk blogg. Jag tror att det skulle vara trevligt att också blanda lite melon i själva tartaren. Då får den inte stå länge innan den avnjuts för jag tror den kan bli lite vattnig. Jag ska testa nästa gång.



onsdag 16 augusti 2017

Gaspacho på melon, kokos och lime

Vill du överrasaka dina gäster med en fräsch, kanske lite annorlunda gaspacho? Jag hittade det här receptet på en fransk matblogg och visste genast att det var som gjort för mig! Dessutom hade jag källaren full med olika sorters meloner, som jag hade hamstrat i experimentationssyfte. Du gör den i ett nafs eller snarare är det ju blendern som gör grovjobbet. Jag sparade en del i kylskåpet till nästa dag men texturen och smaken blev tyvärr sämre. Det lönar sig alltså att servera den nyblendad och så fräsch som möjligt!

Till 6 förrättsglas behöver du:
1 liten melon, inte vattenmelon 
1 liten lök
1/2 klyfta vitlök
250 g kokosmjölk
2 st lime, saft och zest
salt, peppar, milt chilipulver

Riv zesten på limen och pressa ut juicen. Skär melonen och löken i mindre bitar. Riv vitlöken. Placera alla ingredienser i blendern och  mixa i ca 1 minut med stigande hastighet tills texturen är slät och mousseaktig. Servera genast och garnera med limezest.

Kommentar: Använd gärna kallt melonkött. Jag använde två olika sorters melon med ganska ljust fruktkött. Använd orange meloner om du vill ha gulare färg. Kokosmjölken får också gärna vara kall om du vill ha en fräsch och sval gaspacho. Smakerna satt som en smäck, en helt underbar liten gaspachoaperitiv.



söndag 13 augusti 2017

Bläckfisk i koreansk sås


Koreansk barmat: grillade bläckfisktuber som med sin glänsande, saftiga och starka sås placeras mitt på bordet så att bargänget lätt kommer åt de goda ringarna. Det är en rätt man delar i goda vänners lag. Nu har jag inte varit i Korea men tog idén till receptet från bloggen Maangchi.

https://www.maangchi.com/recipe/ojingeo-tonggui

Hon använde hela bläckfiskar och då måste man putsa och rensa dem, vilket tar lite tid men inte alls är svårt. Jag använde färdiga djupfrysta bläckfisktuber för att komma lättare undan. Mirakulöst gott blev det måste jag säga ... det är såsen som gör underverk!

Ingredienser:
ca 700-800 g stora djupfrysta bläckfisktuber (finns i asiatiska butiker till ett förmånligt pris)
2 hackade vitlöksklyftor
1/2-1 tsk riven ingefära
3 msk gochujangpasta (finns i asiatiska butiker och vissa andra)
3 msk honung
1 tsk soja
1-2 tsk sesamolja
1-2 tsk sesamfrön
2 vårlökar i ringar
vegetabilisk olja

1. Tina bläckfisktuberna. Torka dem ordentligt både ut- och invändigt. Lägg en chopstick under vardera långsida när du skär snitt i övre sidan med ca 1 cms mellanrum. Då skär du inte i undre sidan.

2. Gör såsen: Blanda vitlök, ingefära, gochujang, honung och soja i en skål. Blanda väl tills den är krämig och mjuk.

3. Grilla bläckfisken i lite vegetabilisk olja i en grillpanna på medelhög värme. Först med den skurna sidan uppåt i ca 1 minut tills bottensidan verkar stadig och genomskinlig. Vänd tuberna och bred ut sås på övre sidan och grilla i ca 2 minuter. Om tuberna rullar ihop sig så räta ut dem med hjälp av en tång. Vänd igen och bred sås över bläckfisken. Grilla i 1 minut tills såsen avdunstar lite och bläckfisken blir röd (av såsen) och glänsande. Undvik att grilla för länge, då får du sega bläckfiskar!

4. Ta upp ur pannan och flytta över tuberna till ett stort serveringsfat, som du har täckt med rucola eller sallad (rekommenderar rucola). Garnera med gröna lökringar och häll lite sesamolja på. Avsluta med  sesamfrön.

5. Klipp tuberna i ringar med en sax och servera omedelbart. Måste ätas genast!