måndag 29 maj 2017

Rabarbersås till ankbröst


Rabarber behöver man  inte alltid göra söta bakverk på. Rabarbersås är ett utmärkt komplement till ankbröst, som ju älskar körsbär, hallon, vinbär och bär som innehåller sötma och syra i lämpliga proportioner. Såsreceptet är taget ur boken "Maulavirta: Lähiruokaa - makuja maaseudulta".

Så här steker jag ankbrösten


Till rabarbersåsen (räckte i vårt fall till tre portioner) behöver du:

1 stor gul lök skuren i ringar
4 tsk riven färsk ingefära
3 dl rabarberbitar
4 msk honung
3 stjälkar hackad persilja
2 dl vitt vin, både sött och torrt passar

Lägg lökringarna i den heta pannan som du stekte ankbrösten i och bräsera en stund. Tillsätt ingefäran och rabarberbitarna, honungen och persiljan. Häll på vinet och låt sjuda i ca 10 minuter.

Jag brukar använda den här inhemska (finska) honungen från Hunajayhtymä som också innehåller fiber.


Rabarbern behöver egentligen inte skalas om den är färsk.




Ett glas vitt vin med lite sötma i gifter sig bra med rätten. Du kan servera ris till eller bara bröd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar